mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Banking Awareness Quiz For IBPS & SBI Exam | 09-10-2021

Swati Mahendras






Dear Readers,

Banking Awareness has been an important part of various competitive exams, so we are here with a series of Banking Awareness Quiz on a daily basis on our platform. Follow the quiz daily to improve your banking awareness.


1. 70% of working population of India is engaged in:

(1) public sector

(2) primary sector

(3) secondary sector

(4) tertiary sector

(5) None of these

1. भारत की 70% कामकाजी आबादी इसमें संलग्न है:

(1) सार्वजनिक क्षेत्र

(2) प्राथमिक क्षेत्र

(3) द्वितीयक क्षेत्र

(4) तृतीयक क्षेत्र

(5) इनमें से कोई नहीं

Ans: (2)

2. Economic survey is published by :


(1) Ministry of Finance

(2) Planning Commission

(3) Govt. of India

(4) Indian Statistical Institute

(5) None of these

2. आर्थिक सर्वेक्षण किसके द्वारा प्रकाशित किया जाता है:

(1) वित्त मंत्रालय

(2) योजना आयोग

(3) भारत सरकार

(4) भारतीय सांख्यिकी संस्थान

(5) इनमें से कोई नहीं

Ans: (1)

3. Who is called the 'Father of Economics' ?


(1) Max Muller

(2) Karl Marx

(3) Adam Smith

(4) All of these

(5) None of these

3. 'अर्थशास्त्र का जनक' किसे कहा जाता है?

(1) मैक्स मुलर

(2) कार्ल मार्क्स

(3) एडम स्मिथ

(4) ये सभी

(5) इनमें से कोई नहीं

Ans: (3)

4. The concept of Five Year Plans in India was introduced by


(1) Lord Mountbatten

(2) Jawaharlal Nehru

(3) Indira Gandhi

(4) Lal Bahadur Shastri

(5) None of these

4. भारत में पंचवर्षीय योजनाओं की अवधारणा द्वारा शुरू की गई थी

(1) लॉर्ड माउंटबेटन

(2) जवाहरलाल नेहरू

(3) इंदिरा गांधी

(4) लाल बहादुर शास्त्री

(5) इनमें से कोई नहीं

Ans: (2)

5. India has:


(1) Socialistic economy

(2) Gandhian economy

(3) Mixed economy

(4) Free economy

(5) None of these

5. भारत में है:

(1) समाजवादी अर्थव्यवस्था

(2) गांधीवादी अर्थव्यवस्था

(3) मिश्रित अर्थव्यवस्था

(4) मुक्त अर्थव्यवस्था

(5) इनमें से कोई नहीं

Ans: (3)

6. India opted for 'Mixed Economy' in :


(1) Framing of the Constitution

(2) Second Five Year Plan

(3) Industrial Policy of 1948

(4) All of the above

(5) None of these

6. भारत ने किसमें 'मिश्रित अर्थव्यवस्था' चुना है:

(1) संविधान का निर्माण में

(2) द्वितीय पंचवर्षीय योजना में

(3) 1948 की औद्योगिक नीति में

(4) ये सभी

(5) इनमें से कोई नहीं

Ans: (3)

7. Mixed economy means an economy where


(1) both agriculture and industry are equally promoted by the state

(2) there is co-existence of public sector along with private sector

(3) there is importance of small scale industries along with heavy industries

(4) economy is controlled by military as well as civilian rulers

(5) None of these

7. मिश्रित अर्थव्यवस्था का अर्थ है एक ऐसी अर्थव्यवस्था जहाँ

(1) राज्य द्वारा कृषि और उद्योग दोनों को समान रूप से बढ़ावा दिया जाता है

(2) निजी क्षेत्र के साथ-साथ सार्वजनिक क्षेत्र का सह-अस्तित्व है

(3) भारी उद्योगों के साथ-साथ लघु उद्योगों का महत्व है

(4) अर्थव्यवस्था का नियंत्रण सैन्य के साथ-साथ असैनिक शासकों द्वारा भी किया जाता है

(5) इनमें से कोई नहीं

Ans: (2)

8. India's economic planning CANNOT be said to be :


(1) indicative

(2) imperative

(3) limited

(4) democratic

(5) None of these

8. भारत की आर्थिक योजना को नहीं कहा जा सकता है:

(1) सांकेतिक

(2) अनिवार्यता

(3) सीमित

(4) लोकतांत्रिक

(5) इनमें से कोई नहीं

Ans: (2)

9. Which of the following could be said to have prevented the 'trickle down' effects in Indian economy?


1. Increased dependence of agriculture on purchased inputs and privately managed irrigation

2. More employment of labour by larger landholding farmers

3. Lowered participation of women in agricultural workforce due to new technology

4. The failure of the Green Revolution

(1) 1 and 2

(2) 2 and 3

(3) 1 and 3

(4) 2 and 4

(5) None of these

9. निम्नलिखित में से किसमें कहा जा सकता है कि भारतीय अर्थव्यवस्था में 'ट्रिकल डाउन' प्रभाव को रोका जा सकता है?

1. खरीदे गए आदानों पर कृषि की निर्भरता में वृद्धि और निजी तौर पर प्रबंधित सिंचाई

2. बड़े भूमिहीन किसानों द्वारा श्रम का अधिक रोजगार

3. नई तकनीक के कारण कृषि कार्यबल में महिलाओं की कम भागीदारी

4. हरित क्रांति की विफलता

(1) 1 और 2

(2) 2 और 3

(3) 1 और 3

(4) 2 और 4

(5) इनमें से कोई नहीं

Ans: (3)

10. Which of the following are not correct assessments of the decades of India's Five-Year Plans?

1. There has been very low capital formation

2. Growth has favoured the better off

3. Production has increased substantially though often falling short of targets

4. The public sector has contributed nothing to economic growth

(1) 1 and 4

(2) 2 and 3

(3) 1, 2 and 3

(4) 3 and 4

(5) None of these

10. निम्नलिखित में से कौन भारत के पंचवर्षीय योजनाओं के दशकों का सही आकलन नहीं कर रहा है?

1. बहुत कम पूंजी निर्माण हुआ है।

2. विकास ने बेहतर लोगों का समर्थन किया है।

3. उत्पादन में काफी वृद्धि हुई है, हालांकि अक्सर लक्ष्य कम हो रहे हैं।

4. सार्वजनिक क्षेत्र ने आर्थिक विकास में कुछ भी योगदान नहीं दिया है।

(1) 1 और 4

(2) 2 और 3

(3) 1, 2 और 3

(4) 3 और 4

(5) इनमें से कोई नहीं

Ans: (1)

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.