mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CPO Quiz : Quantitative Aptitude | 31-07-2020

Swati Mahendras
SSC CHSL Quiz : Quantitative Aptitude | 23 -03-2020

Dear Readers,

As SSC CPO notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of the quizzes are based on the latest pattern of the CPO examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.


Q. 1. What is the sum of first 12 terms of an arithmetic progression if the first term is – 19 and last term is 36?

एक समान्तर श्रेणी के प्रथम 12 पदों का योग क्या होगा, यदि पहला पद – 19 और अंतिम पद 36 है ।

(A) 192

(B) 230

(C) 102

(D) 214

Q. 2. Point P is the midpoint of segment AB, Co-ordiates of P are (3, 1) and B are(5, – 4). What are the co-ordinates of point A?

बिन्दु P रेखाखण्ड AB का मध्य बिन्दु है । बिन्दु P के निर्देशांक (3, 1) और B के निर्देशांक (5, – 4) हैं । बिन्दु A के निर्देशांक क्या हैं?

(A) (– 1, 7)

(B) (1, – 7)

(C) (1, 6)

(D) (– 1, – 7)

Q. 3. The average of the first and second number is greater than the average of the second and third number by 28, what is the difference of the first and the third number?

पहली और दूसरी संख्या का औसत दूसरी और तीसरी संख्या के औसत से 28 अधिक है, पहली और तीसरी संख्या का अंतर क्या है?

(A) 54

(B) 52

(C) 28

(D) 56

Q. 4. A boat goes 9.6 km downstream in 36 minutes and the speed its rowing speed in still water is 14 kmph. How much distance it will travel in 24 minutes in upstream? 

एक नाव 36 मिनट में 9.6 किमी अनुप्रवाह में जाती है और स्थिर जल में में उसकी चाल 14 किमी प्रति घंटा है। ऊरधपरवाह में यह 24 मिनट में कितनी दूरी तय करेगी?

(A) 4.8 km/ किमी

(B) 5.6 km/ किमी

(C) 4.2 km/ किमी

(D) 5.4 km/ किमी

Q. 5. The cost of 9 bowls and 12 plates is Rs.2133. If the cost of one plate is 1 (3/10) of the cost of a bowl. What will be the cost of 6 bowls?

9 कटोरे और 12 प्लेटों की लागत रु.2133 है । यदि एक प्लेट की लागत एक कटोरे की लागत की 1 (3/10) है । 6 कटोरे की लागत क्या होगी?

(A) Rs. / रु. 560

(B) Rs. / रु. 580

(C) Rs. / रु. 540

(D) Rs. / रु. 520

Q. 6. The compound interest for 2 years @10% per annum is Rs.126. Find the value of the sum.

2 वर्ष में 10% प्रति वर्ष की ब्याज दर से चक्रवृद्धि ब्याज रु. 126 है। धनराशि का मान ज्ञात कीजिए।

(A) Rs. / रु. 400

(B) Rs. / रु. 600

(C) Rs. / रु. 100

(D) Rs. / रु. 800

Q. 7. If 2 is a zero of polynomial f (x) = a – 3 (a – 1) x – 1, then value of a is

यदि बहुपद f (x) = a – 3 (a – 1) x – 1 का एक शून्य 2 है, तो a का मान है

(A) 5/2

(B) – 2/5

(C) – 5/2

(D) None of these/इनमें से कोई नहीं

Q. 8. The ages of A and B are in the ratio of 8: 11. If the difference between their ages be 21 years. What will be A's age 3 years hence?

A और B की आयु 8: 11 के अनुपात में है। यदि उनकी आयु के बीच का अंतर 21 वर्ष है। A की आयु 3 वर्ष बाद क्या होगी?

(A) 54

(B) 52

(C) 58

(D) 59

Q. 9. The perimeter of the square is 116 units. The area of a rectangle is 505 sq. units less than the area of the square. Find the semi-perimeter of the rectangle if the length of the rectangle is 21 units. 

एक वर्ग की परिधि 116 इकाई है। एक आयत का क्षेत्रफल वर्ग के क्षेत्रफल से 505 वर्ग इकाई कम है। आयत की अर्द्ध-परिधि ज्ञात कीजिये यदि आयत की लंबाई 21 इकाई है।

(A) 74 units/ इकाई

(B) 78 units/ इकाई

(C) 76 units/ इकाई

(D) 72 units/ इकाई

Q. 10. 20% of the electorate did not cast their votes in an election between two candidates. 20% of the votes polled were found invalid. The successful candidate get 52% of the valid votes and won by a majority of 5120 votes. How many voters were enrolled on the voter's list?

दो उम्मीदवारों के बीच हुए चुनाव में 20% मतदाता मत नहीं डाल पाये।डाले गये मतों में 20% मत अवैध पाये गये। जीते हुए उम्मीदवार ने वैध मतों का 52% प्राप्त किया और 5120 बहुमतों से जीता। मत सूची में पंजीकृत मतों की संख्या कितनी थी?

(A) 200000

(B) 300000

(C) 260840

(D) 354720

Answer :

1. Sol. (C) 

S = 6 [– 19 + 36]

= 102

2. Sol. (C) 

3 = (5 + x)/2
5 + x = 6

x = 1

1 = (– 4 + y)/ 2

2 = – 4 + y

y = 6 

Required coordinates of the point/ बिन्दु के अभीष्ट निर्देशांक = (1, 6)

3. Sol. (D) 

Let the numbers be a, b and c. /माना संख्याएँ a, b और c हैं ।

According to the question/ प्रश्नानुसार, 

(a + b)/2 = {(b + c)/2} + 28

a + b = b + c + 56

a – c = 56

4. Sol. (A) 

According to the question/ प्रश्नानुसार,

Speed downstream/ अनुप्रवाह चाल = (9.6/36) × 60 = 16 

Speed of the boat/ नाव की चाल = 14

Speed of the current/ धारा की चाल = 2
Speed upstream/ ऊर्ध्वप्रवाह चाल = 14 – 2 = 12

Required distance/ अभीष्ट दूरी = 12 × (24/60) = 4.8 km/ किमी

5. Sol. (C) 

9 B + 12 P = 2133

3 B + 4 P = 711 … (i) 

P = (13/10) B

P: B = 13: 10

From (i)/ (i) से,
39k + 40k = 711

79k = 711

k = 9

Cost of 6 bowls/6 कटोरों की लागत = 6 × 9 × 10 = Rs. / रु. 540

6. Sol. (B) 

Let sum/ माना राशि = Rs. / रु. 100

C.I. on certain sum @ 10% for 2 years/ किसी निश्चित धनराशि पर 2 वर्ष में 10% की ब्याज दर से चक्रवृद्धि ब्याज = 10 + 10 + 1 = 21

21 = 126

1 = 6

Sum/ धनराशि = 100 × 6 = Rs. / रु. 600

7. Sol. (A) 
f (2) = a × – 3 (a – 1) × 2 – 1

0 = 4a – 6a + 6 – 1 

2a = 5

a = 5/2

8. Sol. (D)

Difference/ अन्तर = 21

3 = 21

1 = 7

A's age after 3 years/3 वर्ष बाद A की आयु = 56 + 3 = 59 years/ वर्ष

9. Sol. (A) 

Side of the square/ वर्ग की भुजा = 116 ÷ 4 = 29 units/ इकाई

Area of the square/ वर्ग का क्षेत्रफल = (29)2 = 841 sq. units/ वर्ग इकाई

Area of the rectangle/ आयत का क्षेत्रफल = 841 – 505 = 336 sq. units/ वर्ग इकाई

Breadth of the rectangle/ आयत की चौड़ाई = 336 ÷ 21 = 16 units/ इकाई

Perimeter of the rectangle/ आयत का परिमाप = 2 (21 + 16) = 2 × 37 = 74 units/ इकाई

10. Sol. (A) 

Let the number of votes enrolled be x. / माना पंजीकृत मतों की संख्या x है । 

Votes cost/ डाले गए मतों की संख्या = 80% of x/x का 80% = (8x/10)

Valid votes/ वैध मत = 80% of (8x/10)/ (8x/10) का 80% = (8x/10) × (80/100) = (64x/100) 

Votes of successful candidate/ जीते हुए उम्मीदवार के मत = 52% of (64x/100)/ (64x/100) का 80% = (64x/100) × (52/100) = (3328x/10000) 

Votes of defeated candidate/ हारे हुए उम्मीदवार के मत = (64x/100) × (48/100) = (3072x/10000) 

(3328x/10000) – (3072x/10000) = 5120

3328x – 3072x = 51200000

256x = 51200000

x = 200000



























0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.