mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CPO Quiz : General Awareness 31-07-2020

Swati Mahendras


Dear Readers,

As SSC CPO notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of the quizzes are based on the latest pattern of the SSC CPO examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.

Q.1 The pH of fresh groundwater slightly decreases upon exposure to air because -

A. carbon dioxide from air is dissolved in the water

B. oxygen from air is dissolved in the water

C. the dissolved oxygen of the groundwater escapes into air

D. the dissolved carbon dioxide of the groundwater escapes into air

Q.1 ताजे भूजल का पीएच हवा में आने पर थोड़ा कम हो जाता है क्योंकि-

A. हवा से कार्बन डाइऑक्साइड पानी में घुल जाती है 

B. हवा से ऑक्सीजन पानी में घुल जाती है 

C. भूजल में घुली हुई ऑक्सीजन हवा में पलायन कर जाती है 

D. भूजल में घुली हुई कार्बन डाइऑक्साइड हवा में पलायन कर जाती है 

Q.2 Bleaching powder is used in drinking water as a/an

A. antibiotic

B. disinfectant

C. antiseptic

D. coagulant

Q.2 ब्लीचिंग पाउडर पीने के पानी में एक -----------के रूप में प्रयोग किया जाता है।

A. प्रतिजैविक 

B. निस्संक्रामक 

C. रोगाणु रोधक 

D. स्कंदक 

Q.3 Which one of the following is the softest?

A. Aluminium

B. Sodium

C. Lithium

D. Iron

Q.3 निम्न में से कौन सा सर्वाधिक मुलायम है?

A. एल्युमिनियम 

B. सोडियम 

C. लिथियम 

D. लोहा 

Q.4 Which one of the following is used in the preparation of antiseptic solution?

A. Iodine

B. Iodine Chloride

C. Potassium Chloride

D. Potassium nitrate

Q.4 निम्न में से किसका प्रयोग रोगाणु रोधक विलयन बनाने में किया जाता है?

A. आयोडीन 

B. आयोडीन क्लोराइड 

C. पोटेशियम क्लोराइड 

D. पोटेशियम नाइट्रेट 

Q.5 The macro-nutrients provided by inorganic fertilizers are -

A. carbon, iron and boron

B. nitrogen, phosphorus and potassium

C. magnesium, zinc and iron

D. magnesium, manganese and sulphur

Q.5 अकार्बनिक उर्वरकों द्वारा प्रदत्त वृहद-पोषक तत्व हैं -

A. कार्बन, लोहा और बोरान 

B. नाइट्रोजन, फास्फोरस और पोटेशियम 

C. मैग्नीशियम, जस्ता और लोहा 

D. मैग्नीशियम, मैंगनीज और सल्फर 

Q.6 Vermicompost is a/an -

A. Inorganic Fertilizer

B. Toxic Substance

C. Organic Bio fertilizer

D. Synthetic Fertilizer

Q.6 वर्मीकम्पोस्ट है एक -

A. अकार्बनिक उर्वरक 

B. विषाक्त पदार्थ 

C. कार्बनिक जैव उर्वरक 

D. सिंथेटिक उर्वरक 

Q.7 Which one among the following statements is correct?

A. All enzymes are proteins

B. All proteins are enzymes

C. None of the enzymes is protein

D. None of the proteins is enzyme

Q.7 निम्नलिखित कथनों में से कौन सा सही है?

A. सभी एंजाइम प्रोटीन होते हैं 

B. सभी प्रोटीन एंजाइम होते हैं 

C. कोई भी एंजाइम प्रोटीन नहीं होता है 

D. कोई भी प्रोटीन एंजाइम नहीं है 

Q.8 Which of these volcanoes is called the ‘Light House of the Mediterranean’?

A. Elgon

B. Stromboli

C. Etna

D. Vesuvius

Q.8 इन ज्वालामुखियों में से किसे भूमध्य सागर का ‘लाइट हाउस’ कहा जाता है?

A. एल्गॉन 

B. स्ट्रॉम्बोली 

C. एटना 

D. वेसुवियस 

Q.9 Major producer of mulberry silk in India is -

A. Jharkhand

B. Jammu and Kashmir

C. Karnataka

D. Himachal Pradesh

Q.9 भारत में शहतूत रेशम का प्रमुख उत्पादक राज्य है -

A. झारखंड 

B. जम्मू और कश्मीर 

C. कर्नाटक 

D. हिमाचल प्रदेश में 

Q.10 There were widespread risings against the British in the 1820s. Which one of the following did not revolt in the 1820s?

A. Santhals

B. Ahoms

C. Pagal Panthis

D. Ramosi

Q.10 1820 में अंग्रेजों के खिलाफ व्यापक विद्रोह हुये थे। निम्न में से किसने1820 में एक विद्रोह नहीं किया था?

A. संथाल 

B. अहोम 

C. पागल पंथी 

D. रामोसी 

Answer-

1. D

2. B

3. B

4. A

5. B

6. C

7. A

8. B

9. C

10. A





0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.