mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CGL & CHSL Quiz : General Awareness | 31-01-2020

Priyanka Mahendras




As SSC CGL/CHSL notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of the quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL/CHSL examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination



1. Where is the headquarters of ADB (Asian Development Bank) located?

(A). Philippines

(B). Geneva

(C). Washington

(D). Paris

1. एडीबी (एशियाई विकास बैंक) का मुख्यालय कहाँ स्थित है?

(A). फिलीपींस

(B). जिनेवा

(C). वाशिंगटन

(D). पेरिस

2. Who is the minister of Information and Broadcasting Ministry?

(A). Amit Shah

(B). Nitin Gadkari

(C). Nirmala Sitharaman

(D). Prakash Javadekar

2. सूचना और प्रसारण मंत्रालय के मंत्री कौन हैं?
(A). अमित शाह

(B). नितिन गडकरी

(C). निर्मला सीतारमण

(D). प्रकाश जावड़ेकर

3. Who is the winner of men’s Wimbledon 2019?

(A). Rafael Nadal

(B). Novak Djokovic

(C). Simona Halep

(D). Naomi Osaka

3. पुरुषों के विंबलडन 2019 का विजेता कौन है?
(A). राफेल नडाल

(B). नोवाक जोकोविच

(C). सिमोना हालेप

(D). नाओमी ओसाका

4. What is the full form of "MCLR"?
(A). Marginal Commodity of Funds based Lending Rate

(B). Marginal Cost of Lending Rate

(C). Multiple Commodity Lending Rate

(D). Marginal Cost of Funds based Lending Rate

4. "MCLR" का पूर्ण रूप क्या है?

(A). मार्जिनल कमोडिटी ऑफ फंड्स बेस्ड लेंडिंग रेट

(B). मार्जिनल कॉस्ट ऑफ लेंडिंग रेट

(C). मल्टीपल कमोडिटी लेंडिंग रेट

(D). मार्जिनल कॉस्ट ऑफ फंड्स बेस्ड लेंडिंग रेट

5. Where is Tadoba National Park situated?
(A). Nagaland

(B). Rajasthan

(C). Maharashtra

(D). Jammu and Kashmir

5. ताडोबा राष्ट्रीय उद्यान कहाँ स्थित है?

(A). नागालैंड

(B). राजस्थान

(C). महाराष्ट्र

(D). जम्मू और कश्मीर

6.Which state has the case of the Acute Encephalitis outbreak recently that took away many lives?

(A). Bihar

(B). West Bengal

(C). Uttar Pradesh

(D). Uttarakhand

6. हाल ही में किस राज्य में एक्यूट इंसेफेलाइटिस का प्रकोप हुआ है जिसने कई लोगों की जान ले ली?

(A). बिहार

(B). पश्चिम बंगाल

(C). उत्तर प्रदेश

(D). उत्तराखंड

7. Hemis festival is celebrated in which region of India?
(A). Chandigarh

(B). Ladakh

(C). Bihar

(D). Rajasthan

7. हेमिस त्यौहार भारत के किस क्षेत्र में मनाया जाता है?

(A). चंडीगढ़

(B). लद्दाख

(C). बिहार

(D). राजस्थान

8. Where is Kaleshwaram Lift Irrigation Project (KLIP) inaugurated?

(A). Kerala

(B). Bihar

(C). Tamilnadu

(D). Telangana

8. कलेश्वरम् लिफ्ट सिंचाई परियोजना (KLIP) का उद्घाटन कहाँ किया गया है?
(A). केरल

(B). बिहार

(C). तमिलनाडु

(D). तेलंगाना

9. Who is appointed as the first female referee of ICC (International Cricket Council)?

(A). Claire Polosak

(B). GS Lakshmi

(C). Ruchira Palliyaguruge

(D). Richard Kettleboro

9. आईसीसी (अंतर्राष्ट्रीय क्रिकेट परिषद) की पहली महिला रेफरी के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?

(A). क्लेयर पोलोसाक

(B). जीएस लक्ष्मी

(C). रुचिरा पल्लियागुर्गे

(D). रिचर्ड केटलबोरो

10. Who has launched Apollo 11 Mission?

(A). NASA

(B). ISRO

(C). DRDO

(D). CNES

10. अपोलो 11 मिशन किसने शुरू किया है?

(A). नासा

(B). इसरो

(C). डीआरडीओ

(D). सीएनईएस

Answer-


1. A

2. D

3. B

4. D

5. C

6. A

7. B

8. D

9. B

10. A

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.