mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Saturday, 11 July 2020

SSC CPO Quiz : General Awareness | 11-07-2020

Priyanka Mahendras




As SSC CPO notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of the quizzes are based on the latest pattern of the SSC CPO examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination


1. Consumer’s sovereignty means-

A. consumer is free to spend their income as they like

B. consumer has the power to manage the economy

C. consumer’s expenditures influence the allocation of resources

D. consumer goods are free from government control

1. उपभोक्ता की संप्रभुता का अर्थ है-


A. उपभोक्ता अपनी आय को इच्छानुसार खर्च करने के लिए स्वतंत्र है

B. उपभोक्ता में अर्थव्यवस्था के प्रबंधन की शक्ति है

C. उपभोक्ता व्यय, संसाधनों के आवंटन को प्रभावित करता है

D. उपभोक्ता वस्तुएं सरकारी नियंत्रण से मुक्त होती हैं

2. National Income Estimates in India are prepared by-
A. National Development Council

B. National Productivity Council

C. National Income Committee

D. Central Statistics Office

2. भारत में राष्ट्रीय आय अनुमान किसके द्वारा तैयार किये जाते हैं-

A. राष्ट्रीय विकास परिषद

B. राष्ट्रीय उत्पादकता परिषद

C. राष्ट्रीय आय समिति

D. केंद्रीय सांख्यिकी कार्यालय

3. The best Index of economic development is provided by-

A. growth in Per capita Real Income from year to year

B. growth in National Income at current prices

C. growth in Savings ratio

D. improvement in the Balance of Payments Position

3. आर्थिक विकास का सबसे अच्छा सूचकांक, द्वारा प्रदान किया जाता है-

A. प्रति व्यक्ति वास्तविक आय में सालाना आय में वृद्धि

B. मौजूदा कीमतों पर राष्ट्रीय आय में वृद्धि

C. बचत अनुपात में वृद्धि

D. भुगतान स्थिति के शेष में सुधार

4. Which award is given for the excellence in the field of cinematography?

A. Dada Saheb Phalke Award

B. Arjuna Award

C. Bhatnagar Award

D. Param Vishishta Seva Padak

4. सिनेमेटोग्राफी के क्षेत्र में उत्कृष्टता के लिए कौन सा पुरस्कार दिया जाता है?


A. दादा साहब फाल्के पुरस्कार

B. अर्जुन पुरस्कार

C. भटनागर पुरस्कार

D. परम विश्व सेवा पदक

5. Ashoka was much influenced by the Buddhist monk _________.


A. Upagupta

B. Vasubandhu

C. Ambhi

D. None of these

5. अशोक बौद्ध भिक्षु _________ से काफी प्रभावित था।


A. उपगुप्त

B. वसुबंधु

C. अम्भी

D. इनमें से कोई नहीं

6. Which country has the largest number of migrants living abroad, as per the World Migration Report 2020?

A. Japan

B. Mexico

C. China

D. India

6. विश्व प्रवासन रिपोर्ट 2020 के अनुसार, किस देश में विदेश में रहने वाले प्रवासियों की संख्या सबसे अधिक है?

A. जापान

B. मैक्सिको

C. चीन

D. भारत

7. Who among the following has been awarded the International Children's Peace Prize for the year 2019?
A. Greta Thunberg

B. Julia Brassels

C. Jenifer Loy

D. Rebeca Johnson

7. निम्नलिखित में से किसे वर्ष 2019 के लिए अंतर्राष्ट्रीय बाल शांति पुरस्कार से सम्मानित किया गया है?

A. ग्रेटा थुनबर्ग

B. जूलिया ब्रसेल्स

C. जेनिफर लोय

D. रेबेका जॉनसन

8. Which of the following has released the 2019 Emissions Gap Report?
A. World Environment Organization

B. UN Environment Programme

C. Global Pollution Board

D. Asian Global Warming Monitor

8. निम्नलिखित में से किसने 2019 उत्सर्जन गैप रिपोर्ट जारी की है?


A. विश्व पर्यावरण संगठन

B. संयुक्त राष्ट्र पर्यावरण कार्यक्रम

C. वैश्विक प्रदूषण बोर्ड

D. एशियन ग्लोबल वार्मिंग मॉनिटर

9. When was the Nagaland state formed which has recently celebrated its foundation day?

A. 1 December 1962

B. 1 December 1963

C. 1 December 1964

D. 1 December 1965

9. नागालैंड राज्य का गठन कब हुआ था जिसने हाल ही में अपना स्थापना दिवस मनाया है?
A. 1 दिसंबर 1962

B. 1 दिसंबर 1963

C. 1 दिसंबर 1964

D. 1 दिसंबर 1965

10. Where is the Military Exercise between India and Sri Lanka Mitra Shakti 2019 held?

A. Rajasthan

B. Visakhapatnam

C. Gwalior

D. Pune

10. भारतीय और श्रीलंका के बीच होने सैन्य अभ्यास मित्र शक्ति 2019 कहाँ आयोजित किया गया?

A. राजस्थान

B. विशाखापत्तनम

C. ग्वालियर

D. पुणे

Answer-

1. B

2. D

3. D

4. A

5. A

6. D

7. A

8. B

9. B

10. D

0 comments:

Post a comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.