mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Monday, 29 June 2020

SSC CHSL Quiz : General Awareness | 29-06-2020

Priyanka Mahendras





As SSC CHSL notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of the quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL/CHSL examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.

1. Development means Economic growth plus_______.

A. Inflation

B. Deflation

C. Price stability

D. Social change

1. विकास का अर्थ, आर्थिक विकास तथा __________से है।


A. मुद्रास्फीति

B. अवस्फीति

C. मूल्य स्थिरता

D. सामाजिक परिवर्तन

2. The constitution of India is-
A. a medium sized constitution

B. an evolved constitution

C. one of the bulkiest constitutions

D. one of the briefest constitutions

2. भारत का संविधान कैसा है?


A. मध्यम आकार का संविधान

B. विकसित संविधान

C. सबसे विस्तृत संविधान

D. सबसे संक्षिप्त संविधान

3. The surrender of titles and honorary offices was a principle for which one of the following movements?

A. Khilafat Movement

B. Bhakti Movement

C. Quit India Movement

D. Non Cooperation Movement

3. उपाधियों और अवैतनिक पदों को छोड़ना निम्नलिखित में से किस आंदोलन का सिद्धांत था?


A. खिलाफत आंदोलन

B. भक्ति आंदोलन

C. भारत छोड़ो आंदोलन

D. असहयोग आंदोलन

4. The Information Technology capital of India is-


A. Mumbai

B. Coimbatore

C. Bengaluru

D. Cochin

4. भारत की सूचना प्रौद्योगिकी राजधानी किसे कहते हैं?
A. मुम्बई

B. कोयम्बटूर

C. बेंगलुरू

D. कोचीन

5. Upasikas were-

A. lay - members of Buddhism

B. lay-members of Jainism

C. monks and nuns of Jainism

D. monks and nuns of Buddhism

5. उपासिकाएँ कौन थीं?


A. बौद्ध धर्म की सामान्य सदस्याएँ

B. जैन धर्म की सामान्य सदस्याएँ

C. जैन धर्म की भिक्षुणियाँ और मठवासिनियाँ

D. बौद्ध धर्म की भिक्षुणियाँ और मठवासिनियाँ

6. Who founded the Ramakrishna Mission (1896)?


A. Gopal Krishna Gokhale

B. Ishwar Chandra Vidyasagar

C. Ramakrishna Paramahansa

D. Swami Vivekananda

6. रामकृष्ण मिशन (1896) की स्थापना किसने की थी?


A. गोपाल कृष्ण गोखले

B. ईश्वर चन्द्र विद्यासागर

C. रामकृष्ण परमहंस

D. स्वामी विवेकानंद

7. The natural disaster of ‘Drought’ is taken care of by-

A. Ministry of Civil Aviation

B. Ministry of Health and Family Welfare

C. Ministry of Agriculture

D. Ministry of Home Affairs

7. ‘सूखे’ की प्राकृतिक आपदा का प्रबंधन कौन करता है?


A. नगर विमानन मंत्रालय

B. स्वास्थ्य एवं परिवार कल्याण मंत्रालय

C. कृषि मंत्रालय

D. गृह मंत्रालय

8. The study of “Science of Small’ is known as-

A. Nanotechnology

B. Cosmology

C. Molecular Biology

D. Microbiology

8. ‘लघु पदार्थ विज्ञान’ के अध्ययन को क्या कहते है?

A. नैनो-प्रौद्योगिकी

B. ब्रह्यांड विज्ञान

C. आण्विक जीवविज्ञान

D. सूक्ष्म-जीवविज्ञान

9. The major impact of globalisation on Indian agriculture is the development of-


A. Pesticide technology

B. Machine technology

C. Biotechnology

D. Fertilizer technology

9. भारतीय कृषि पर वैश्वीकरण के मुख्य प्रभाव से किसका विकास हुआ?


A. कीटनाश प्रौ़द्योगिकी

B. मशीन प्रौद्योगिकी

C. जैव-प्रौद्योगिकी

D. उर्वरक प्रौद्योगिकी

10. The inflorescence of wheat is-


A. Raceme

B. Catkin

C. Spike

D. Panicle

10. गेहूँ का पुष्पण है-

A. असीमाक्ष (रेसीम)

B. नतकणिश (कैटकिन)

C. कणिश (स्पाइक)

D. पुष्पगुच्छ (पैनिकल)

Answer-

1. D

2. C

3. D

4. C

5. D

6. D

7. D

8. A

9. C

10. C

0 comments:

Post a comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.