mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CGL & CHSL Quiz : General Awareness | 13-02-2020

Priyanka Mahendras




As SSC CGL/CHSL notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of the quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL/CHSL examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.



1. ‘Bubo bubo’ is the scientific name of which of the following species?

[A] Owl

[B] Crow

[C] Eagle

[D] Hen

1. निम्नलिखित में से किस प्रजाति का वैज्ञानिक नाम 'बुबो बुबो' है?
[A] उल्लू

[B] कौआ

[C] ईगल

[D] मुर्गी

2. In the new 2019 Narendra Modi cabinet, which portfolio is assigned to Smriti Irani?


A. Ministry of Textiles

B. Ministry of Human Resource Development

C. Ministry of Law and Justice

D. Ministry of External Affairs

2. 2019  नरेंद्र मोदी कैबिनेट में स्मृति ईरानी को कौन सा पोर्टफोलियो सौंपा गया है?

A. कपड़ा मंत्रालय

B. मानव संसाधन विकास मंत्रालय

C. कानून और न्याय मंत्रालय

D. विदेश मंत्रालय

3. The normal RBC count in adult male is-

A. 5 million

B. 2 million

C. 8 million

D. 10 million

3. वयस्क पुरुष में सामान्य RBC गणना है-

A. 5 मिलियन

B. 2 मिलियन

C. 8 मिलियन

D. 10 मिलियन

4. Bark of this tree is used as a condiment:

A. Cinnamon

B. Asafoetida

C. Nutmeg

D. Mace

4. किस पेड़ की छाल को एक मसाला के रूप में प्रयोग किया जाता है?

A. दालचीनी

B. हींग

C. जायफल

D. जावित्री

5. Which of the following instruments is used for the visual examination of eardrum?
A. Phonograph

B. Polygraph

C. Optometer

D. Otoscope

5. कान के भीतर के परीक्षण के लिए निम्नलिखित में से किस उपकरण का उपयोग किया जाता है?

A. फोनोग्राफ

B. पॉलीग्राफ

C. ऑप्टोमीटर

D. ओटोस्कोप

6. In which year the Indian cricket team won the ODI World Cup for men for the second time?


A. 2007

B. 2011

C. 2015

D. 2003

6. किस वर्ष में भारतीय क्रिकेट टीम ने दूसरी बार पुरुषों का एकदिवसीय विश्व कप जीता?

A. 2007

B. 2011

C. 2015

D. 2003

7. In which state is Sasthamcotta Lake located?


A. Tamil Nadu

B. Karnataka

C. Telangana

D. Kerala

7. षष्ठमकोट्टा झील किस राज्य में स्थित है?

A. तमिलनाडु

B. कर्नाटक

C. तेलंगाना

D. केरल

8. In which year was the State Financial Corporation Act passed?

A. 1983

B. 1951

C. 1972

D. 1947

8. राज्य वित्तीय निगम अधिनियम किस वर्ष में पारित किया गया था?

A. 1983

B. 1951

C. 1972

D. 1947

9. Pandit Shivkumar Sharma, who is a recipient of Padma Vibhushan, is associated with which of the following instruments?

A. Flute

B. Santoor

C. Violin

D. Tabla

9. पंडित शिवकुमार शर्मा, जो पद्म विभूषण प्राप्तकर्ता हैं, निम्नलिखित में से किस वाद्य उपकरण से सम्बंधित हैं?

A. बाँसुरी

B. संतूर

C. विलोइन

D. तबला

10. Who is the Asian cricketer named as the first non-British president of the prestigious Marylebone Cricket Club (MCC)?
A. Mahela Jayawardene

B. Sunil Gavaskar

C. Wasim Akram

D. Kumar Sangakkara

10. प्रतिष्ठित मैरीलेबोन क्रिकेट क्लब (MCC) के पहले गैर-ब्रिटिश अध्यक्ष के रूप में नामित एशियाई क्रिकेटर कौन है?

A. महेला जयवर्धने

B. सुनील गावस्कर

C. वसीम अकरम

D. कुमार संगकारा

Answer:


1. A

2. B

3. A

4. A

5. D

6. B

7. D

8. B

9. B

10. D


0 comments:

Post a comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.