mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Tuesday, 14 January 2020

SSC CGL & CHSL Quiz : General Awareness |14-01-2020

Priyanka Mahendras



As SSC CGL/CHSL notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of the quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL/CHSL examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.



1. Government has approved the setting up of six plastic parks in different parts of the country. Which of the following state is not selected to setting up of plastic parks?

A) Madhya Pradesh

B) Assam

C) Jharkhand

D) Uttar Pradesh

1. सरकार ने देश के विभिन्न हिस्सों में छह प्लास्टिक पार्क स्थापित करने को स्वीकृति दी है। निम्नलिखित में से कौन सा राज्य प्लास्टिक पार्कों की स्थापना के लिए नहीं चुना गया है?

(A) मध्य प्रदेश

B) असम

C) झारखंड

D) उत्तर प्रदेश

2. Indian shuttler Lakshya Sen has won the Scottish Open men's single title. How many Indians have won the Scottish Open title previously?

A) 3

B) 2

C) 4

D) 1

2. भारतीय शटलर लक्ष्य सेन ने पुरुषों स्कॉटिश ओपन एकल खिताब जीता है। कितने भारतीयों ने इससे पहले स्कॉटिश ओपन का खिताब जीता है?

A) 3

B) 2

C) 4

D) 1

3. Recently, which of the following state government has announced a relief package of 3,795 crore rupees for farmers who suffered crop loss due to unseasonal rains?
A) Gujarat

B) Uttar Pradesh

C) Andhra Pradesh

D) Maharashtra

3. हाल ही में, निम्न में से किस राज्य सरकार ने बेमौसम बारिश के कारण फसल नुकसान का सामना करने वाले किसानों के लिए 3,795 करोड़ रुपये के राहत पैकेज की घोषणा की है?

A) गुजरात

(B) उत्तर प्रदेश

(C) आंध्र प्रदेश

D) महाराष्ट्र

4. For how many years the Union Ministry of Home Affairs has extended ban on NDBF under provisions of sub-section A) of section 3 of Unlawful Activities (Prevention) Act, 1967?


A) 3 years

B) 4 years

C) 5 years

D) 6 years

4. केंद्रीय गृह मंत्रालय ने कितने वर्षों के लिए गैरकानूनी गतिविधियों (रोकथाम) अधिनियम, 1967 की धारा 3 की उपधारा A) के प्रावधानों के अंतर्गत NDBF पर प्रतिबंध बढ़ा दिया है?

A) 13 वर्ष

B) 24 वर्ष

C) 5 वर्ष

D) 6 वर्ष

5. Who among the following was not an exponent of the Bhakti Movement?

A. Ramananda

B. Nanak

C. Shankaracharya

D. None of these

5. निम्नलिखित में से कौन भक्ति आंदोलन का प्रवर्तक नहीं था?

A. रामानंद

B. नानक

C. शंकराचार्य

D. इनमे से कोई नहीं

6. In which state the Shipping Ministry gave approval for the development of Loktak Inland Water ways improvement project?
A) Mizoram

B) Nagaland

C) Manipur

D) Tripura

6. किस राज्य में नौवहन मंत्रालय ने लोकटक अंतर्देशीय जल मार्ग सुधार परियोजना के विकास के लिए स्वीकृति प्रदान की?

A) मिजोरम

B) नागालैंड

C) मणिपुर

D) त्रिपुरा

7. Recently, the seventh edition of MITRA SHAKTI military exercise aimed at enhancing interoperability has held. It is conducted between which two countries?
A) India and Sri Lanka

B) India and China

C) India and Bangladesh

D) India and France

7. हाल ही में, मित्र शक्ति सैन्य अभ्यास का सातवां संस्करण अंतर-क्षमता को बढ़ाने के उद्देश्य से आयोजित किया गया है। यह किन दो देशों के बीच आयोजित किया जाता है?

A) भारत और श्रीलंका

B) भारत और चीन

C) भारत और बांग्लादेश

D) भारत और फ्रांस

8. Where is the UN Climate Change Conference COP 25 held?

A) Stockholm

B) Vienna

C) Davos

D) Madrid

8. संयुक्त राष्ट्र जलवायु परिवर्तन सम्मेलन COP 25 कहाँ आयोजित किया गया?

A) स्टॉकहोम

B) वियना

C) दावोस

D) मैड्रिड

9. Saudi Aramco, world’s largest integrated oil and Gas Company, will float initial public offering (IPO). Who is the President and CEO of Saudi Arabian Oil Company Saudi Aramco?
A) Sulaiman Abdul Aziz Al Rajhi

B) Kamal Bahamdan

C) Asya Alashaikh

D) Amin H. Nasser

9. दुनिया की सबसे बड़ी एकीकृत तेल और गैस कंपनी सऊदी अरामको, आरंभिक सार्वजनिक प्रस्ताव (IPO) निर्गमित करेगी। सऊदी अरब तेल कंपनी, सऊदी अरामको के अध्यक्ष और सीईओ कौन हैं?

A) सुलेमान अब्दुल अज़ीज़ अल राजी

B) कमल बहमदन

C) अस्य अलशेख

D) अमीन एच. नासिर

10. A step-up transformer steps up the-
A. power

B. current

C. voltage

D. All of the above.

10. एक स्टेप-अप ट्रांसफार्मर वृद्धि करता है-


A. शक्ति में

B. धारा में

C. विभव में

D. उपरोक्त सभी

Answer

1. D

2. A

3. A

4. C

5. A

6. C

7. A

8. D

9. D

10. C


0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.