mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Monday, 11 February 2019

SSC CPO : General Studies Quiz | 11- 02 - 19

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC CPO : General Studies Quiz | 11- 02 - 19

General Studies can be one of most scoring and marks gaining section in the SSC exam. This section doesn’t require any calculations and is thus the least time-consuming section, unlike other sections. You can attempt this section very quickly and accurately. General Studies basically judge your basic general knowledge and how you are getting yourself updated time to time. It plays a vital role and benefits you to achieving the score required to cross the total cut off marks. So, Mahendra Guru is providing you with an important General Studies quiz for SSC exam, it will help you to score if you regularly follow the content of our website. We also provide you General Studies Quiz for SSC examination based on the latest pattern so, that you can practice on regular basis.

It will definitely help you to score good marks in the exam. It is the most important section for all the govt exam Insurance,SSC-MTS, CGL, CHSL, State Level and other Competitive exams.

Q:1 Which among the following Virus is responsible for the death of Asiatic lions in Gir National Park ? 

A) H1N1 

B) H2N5 

C) CDV 

D) Renovirus 

गिर राष्ट्रीय उद्यान में एशियाई शेरों की मौत के लिए निम्न में से कौन सा वायरस जिम्मेदार है ? 

A) H1N1 

B) H2N5 

C) CDV 

D) रेनोवाइरस 

Q: 2 Who appoints the chief justice of High court? 

A) President 

B) Governor 

C) Chief justice of Supreme court 

D) All of the above 

उच्च न्यायालय के मुख्य न्यायाधीश की नियुक्ति कौन करता है ? 

A) राष्ट्रपति 

B) राज्यपाल 

C) सुप्रीम कोर्ट के मुख्य न्यायाधीश 

D) ऊपर के सभी 

Q:3 From which among the following city ‘Employees State Insurance Yojana’ was launched? 

A) New Delhi 

B) Kanpur Nagar 

C) Lucknow 

D) Ahmedabad 

निम्नलिखित में से किस शहर से ‘कर्मचारी राज्य बीमा योजना’ शुरू की गई थी ? 

A) नई दिल्ली 

B) कानपुर नगर 

C) लखनऊ 

D) अहमदाबाद 

Q:4 Which of the following Article is related to cultural and educational rights of Minorities? 

A) Article-29 

B) Article- 30 

C) Both A and B 

D) Article- 14 

निम्नलिखित में से कौन सा अनुच्छेद अल्पसंख्यकों के सांस्कृतिक और शैक्षिक अधिकारों से संबंधित है? 

A) अनुच्छेद -29 

B) अनुच्छेद- 30 

C) A और B दोनों 

D) अनुच्छेद - 14 

Q: 5 Which among the following elements is related to acid-base balance in our body ? 

A) Potassium 

B) Phosphorus 

C) Zinc 

D) Ferrous 

निम्नलिखित में से कौन सा तत्व हमारे शरीर में अम्ल-क्षार संतुलन से संबंधित है ? 

A) पोटैशियम 

B) फास्फोरस 

C) जस्ता 

D) लौह 

Q: 6 Which of the following parts of brain controls the Vision and hearing Power? 

A) Cerebrum 

B) Thalamus 

C) Hypothalamus 

D) Quadrigemina 

मस्तिष्क के निम्नलिखित भागों में से कौन सा विज़न और श्रवण शक्ति को नियंत्रित करता है? 

A) सेरिब्रम 

B) थैलेमस 

C) हाइपोथेलेमस 

D) क्वाड्रीजेमिना 

Q:7 Which among the following disease is caused by deficiency of Vitamin-A ? 

A) Colour Blindness 

B) Xerophthalmia 

C) Beri - Beri 

D) Hemophilia 

विटामिन-ए की कमी से निम्न में से कौन सा रोग होता है ? 

A) वर्णांधता 

B) ज़ेरोफ़्थल्मिया 

C) बेरी - बेरी 

D) हीमोफिलिया 

Q: 8 In which country Black, Blue, and Green hills are found ? 

A) USA 

B) Italy 

C) Germany 

D) Greece 

ब्लैक, ब्लू, और ग्रीन हिल्स, किस देश में पाए जाते हैं ? 

A) अमेरिका 

B) इटली 

C) जर्मनी 

D) यूनान 

Q: 9 Which among the following foreign Traveler was came in the court of Ashoka? 

A) Megasthenes 

B) Domingo payas 

C) Dimecas 

D) Dionisius 

अशोक के दरबार में निम्नलिखित में से कौन सा विदेशी यात्री आया था ? 

A) मेगस्थनीज 

B) डोमिंगो पायस 

C) डाईमेकस 

D) डायोनिसियस 

Q: 10 Which among the following Indirect taxes are imposed by States ? 

A) Custom Duty 

B) Taxes on Advertisement 

C) Excise Duty 

D) Sales tax 

निम्नलिखित अप्रत्यक्ष करों में से कौन सा राज्यों द्वारा लगाया जाता है ? 

A) सीमा शुल्क 

B) विज्ञापन पर कर 

C) उत्पाद शुल्क 

D) बिक्री कर 

ANSWERS 

Q1. (C) CDV (Canine Distemper Virus) 

CDV (Canine Distemper Virus) is the main cause for death of Asiatic Lions in Gir National Park .so option (C) is correct answer. While Bird flu is caused by H1N1 and Swine flu is caused by H2N5 and renovirus cause a Pneumonia in human being. 

CDV (कैनाइन डिस्टेंपर वायरस) गिर राष्ट्रीय उद्यान में एशियाई शेरों की मौत का मुख्य कारण है इसलिए विकल्प (C) सही उत्तर है। जबकि बर्ड फ्लू H1N1 के कारण होता है और स्वाइन फ्लू H2N5 के कारण होता है और रेनोवायरस इंसान में निमोनिया का कारण बनता है। 

Q2. (A) President 



The chief Justice of High court is appointed by President by recommending collegium of judges of Supreme Court and advising from Governor of the related States. So option (A) is correct answer. 



उच्च न्यायालय के मुख्य न्यायाधीश की नियुक्ति राष्ट्रपति द्वारा सर्वोच्च न्यायालय के न्यायाधीशों के कॉलेजियम की सिफारिश और संबंधित राज्यों के राज्यपाल से सलाह करके की जाती है। इसलिए विकल्प (A) सही उत्तर है। 

Q3. (B) Kanpur Nagar 

Employees State Insurance Yojana was launched by Pt. J. L. Nehru from Kanpur Nagar to 24 Feb 1952. Therefore option (B) is correct answer. While other cities are not related to Employees state insurance Yojana. 

कर्मचारी राज्य बीमा योजना पं जवाहर लाल नेहरू द्वारा कानपुर नगर से 24 फरवरी 1952 को शुरू की गई थी, इसलिए विकल्प (B) सही उत्तर है,जबकि अन्य शहर कर्मचारी राज्य बीमा योजना से संबंधित नहीं हैं। 

Q4. (C) Both A and B 

Both Article-29 and 30 is related to cultural and educational rights of Minorities, so option (C) is correct answer. While Article- 14 is related to Right to equality. 

अनुच्छेद -29 और 30 दोनों ही अल्पसंख्यकों के सांस्कृतिक और शैक्षिक अधिकारों से संबंधित हैं, इसलिए विकल्प (C) सही उत्तर है। जबकि अनुच्छेद- 14 समानता के अधिकार से संबन्धित है। 

Q5. (B) Phosphorus 

Phosphorous maintains the acid- base balance in our body, so option (B) is correct answer. And Potassium is used for proper functioning of nervous system, while Zinc is used for proper functioning of Insulin and Ferrous is present in Hemoglobin. 

फॉस्फोरस हमारे शरीर में अम्ल-क्षार संतुलन को बनाए रखता है, इसलिए विकल्प (B) सही उत्तर है। और पोटैशियम का उपयोग तंत्रिका तंत्र के समुचित कार्य के लिए किया जाता है, जबकि जिंक का उपयोग इंसुलिन के समुचित कार्य के लिए किया जाता है और लौह हेमोग्लोबिन में मौजूद होता है। 

Q6. (D) Quadrigemina 

Quadrigemina is the mid part of Human brain which controls the Vision and hearing Power, so option (D) is correct answer. While Thalamus recognises the cold and warm, and cerebrum is a part of forebrain of human which is responsible for Intelligence and decision making. 

क्वाड्रिजेमिना मानव मस्तिष्क का मध्य भाग है जो दृष्टि और श्रवण शक्ति को नियंत्रित करता है, इसलिए विकल्प (D) सही उत्तर है। जबकि थैलेमस ठंड और गर्म को पहचानता है, और सेरिब्रम मानव की अग्रमस्तिष्क का एक हिस्सा है जो निर्णय लेने और बुद्धिमत्ता के लिए जिम्मेदार है। 

Q7. (B) Xerophthalmia 

Xerophthalmia is a disease of eyes which is caused by deficiency of Vitamin- A, so option (B) is correct answer. While Colorblindness and Hemophilia is a genetic diseases, and Beri-Beri is such a disease which is caused by deficiency of Vitamin - B1. 

ज़ेरोफ़्थल्मिया आँखों की एक बीमारी है जो विटामिन- A की कमी से होती है, इसलिए विकल्प (B) सही उत्तर है। जबकि वर्णांधता और हेमोफिलिया एक आनुवंशिक रोग है, और बेरी - एक ऐसी बीमारी है जो विटामिन - बी 1की कमी के कारण होती है। 

Q8. (A) USA 

Black, Blue, and Green hills are found in USA, so option (A) is correct answer. While Black Forest Mountains are found in Germany and Pindhoss mountains are found in Greece and Appenine Mountains are found in Italy. 

ब्लैक, ब्लू, और ग्रीन हिल्स, यूएसए में पाए जाते हैं, इसलिए विकल्प (A) सही उत्तर है। जबकि जर्मनी में ब्लैक फॉरेस्ट पहाड़ पाए जाते हैं और पिंडहॉस पहाड़ ग्रीस में पाये जाते है ,और एपेनाइन पर्वत इटली में पाए जाते हैं। 

Q9. (D) Dionisius 

Dionysius was the Ambassador of Egypt King Ptolemy Philadelphus which was came in the court of Ashoka, so option (D) is correct answer. While Dimechus Was came in the court of Bindusara and Domingo payas was came in the court of Vijayanagar rular Devrai-2, and Megasthenes was came in the court of Chandragupta Maurya. 

डायोनिसियस मिस्र के राजा टॉलेमी फिलाडेल्फ़स का राजदूत था जो अशोक के दरबार में आया था, इसलिए विकल्प (D) सही उत्तर है। जबकि डाईमेकस बिन्दुसार के दरबार में आया था और डोमिंगो पायस विजयनगर के शासक देवराय -2 के दरबार में आया था, और मेगस्थनीज चंद्रगुप्त मौर्य के दरबार में आया था। 

Q10. (B) Taxes on Advertisement 

Taxes on Advertisements are imposed by States, so option (B) is correct answer. While Other Indirect Taxes are imposed by Central government. 

विज्ञापनों पर कर राज्यों द्वारा लगाया जाता है, इसलिए विकल्प (B) सही उत्तर है। जबकि अन्य अप्रत्यक्ष कर केंद्र सरकार द्वारा लगाए जाते हैं।

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.