mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Tuesday, 5 December 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 05 - 12 - 17

Mahendra Guru
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 05 - 12 - 17



Q.1 A and B together can complete a work in 12 days, A alone can complete it in 20 days. If B now does the work only for half a day daily, then the number of days required to complete the work, by A and B together, is-

A और B मिलकर एक कार्य को 12 दिन में पूरा कर सकते हैं। A अकेले उसे 20 दिन में पूरा कर सकता है। अब यदि B प्रतिदिन केवल आधे दिन कार्य करता है, तो A और B को मिलकर कार्य पूरा करने में कितने दिन लगेंगे? 

(A) 18 
(B) 15 
(C) 16 
(D) 14 

Q.2 The circumcenter of a right angled triangle lies-

समकोणीय त्रिभुज का परिकेंद्र कहां होता है? 

(A) on its hypotenuse /उसके कर्ण पर 
(B) at the right angular vertex/समकोणीय शीर्ष पर 
(C) within the triangle / त्रिभुज के भीतर 
(D) outside the triangle / त्रिभुज के बाहर 

Q.3 PQ and QR are two chords of a circle and they are equally inclined to the diameter drawn through. What is the relation between PQ and QR?

PQ और QR एक वृत्त की दो जीवाएं हैं वे Q द्वारा रेखित व्यास पर समान रूप से झुकी हुई है। PQ और QR के बीच क्या संबंध है? 


(A)  PQ = QR 
(B) PQ > QR 
(C) PQ < QR
(D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 05 - 12 - 17


Q.4 Which of the following successive discounts is better to a customer?

निम्न में से कौन सा क्रमागत छूट ग्राहक के लिए बेहतर है?

(a) 20%, 15%, 10%                   or                        (b) 25%, 12%, 8% 

(A) a is better/a बेहतर है 
(B) b is better/b बेहतर है 
(C) (a) or (b) (both are same)/ (a) या (b) दोनों समान हैं 
(D) None of these/इनमे से कोई नहीं 

Q.5 If sinθ + cosθ = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 05 - 12 - 17 , then the value of θ , (00 < θ < 90o ) ?

यदि sinθ + cosθ =SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 05 - 12 - 17 हो, तो θ, (00 < θ < 90o ) का मान कितना होगा? 

(A) 600 
(B) 900 
(C) 450 
(D) 300 

Q.6 Find compound interest on Rs. 4000 at 24% per annum for 3 months, compounded monthly? 

4000 रू. पर 24% प्रतिवर्ष की दर से चक्रवृद्धि ब्याज मासिक संयोजित होने पर 3 महीने का चक्रवृद्धि ब्याज ज्ञात कीजिए। 

(A) 244.83 
(B) 233.66 
(C) 225 
(D) 250 

Q.7 If (sinx + siny) = a and (cosx + cosy) = b, what is the value of sinx siny + cosx cosy?

यदि (sinx + siny) = a और (cosx + cosy) = b है तो sinx siny + cosx cosy का मान क्या है? 

(A) a + b - ab 
(B) a + b + ab 
(C) a2 + b2 – 2

(D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 05 - 12 - 17
Q.8 Find the value of SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 05 - 12 - 17
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 05 - 12 - 17का मान ज्ञात कीजिये ? 

(A)SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 05 - 12 - 17
(B)SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 05 - 12 - 17
(C)SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 05 - 12 - 17


(D)1 

Q.9 O is the orthocenter of ΔABC. If ∠BOC=1100, ∠BAC is equal to-

O,ΔABC का लंब केंद्र है। यदि ∠BOC = 1100 , ∠BAC किसके बराबर होगा? 

(A)  90o 
(B)  70o 
(C)  80o 
(D) 1100

Q.10 A circular road runs around a circular ground. If the difference between the circumferences of the outer circle and the inner circle is 66 meters, the width of the road is : (Take π = 22/7 )

एक वृत्ताकार मैदान के चारों ओर एक वृत्ताकार सड़क है। तदनुसार, यदि उस सड़क के बाहरी वृत्त और आंतरिक वृत्त की परिधियों का अंतर 66 मी. का हो, तो : (π = 22/7 लेकर) सड़क की चौड़ाई कितनी होगी 

(A)7 m/मीटर 
(B)5.25 m/मीटर 
(C)21 m/मीटर 
(D)10.5 m/मीटर 

ANSWER KEY 

1. B 
2. A 
3. A 
4. A 
5. C 
6. A 
7. D 
8. B 
9. B 
10.D

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.