mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Friday, 22 September 2017

SSC Quiz | General Studies | 22-09-17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz | General Studies | 22-09-17



1. Sound of frequency greater than 20000 Hz is known as..... 

A. Sonic 

B. Infrasonic 

C. Ultrasonic 

D. None of the above 

Ans-c 

Ultrasonic Waves - The longitudinal mechanical waves having frequencies greater than 20000 Hz are called Ultrasonic Waves. Human ears cannot detect these waves. 

2. The total number of nationalized Bank in India is - 

(A) 14 

(B) 19 

(C) 21 

(D) 30 

Ans-b 

3. Napoleon spent the last six years of his life in confinement by the British on the Island of - 

A. Corsica 

B. Grande Terre 

C. Saint Helena 

D. Martinique 

Ans-c 

Napoleon spent the last six years of his life on the Iceland of Saint Helena. 

4. Khamsin is - 

A. Cyclone 

B. Wind 

C. Rain Drop 

D. Sea Current 

Ans-B 

Khamsin is a hot wind flow through North Africa and Arab. 

5. Mahatma Gandhi was elected as Congress President in 

A. Belgaum Session 

B. Madras Session 

C. Calcutta Session 

D. Surat Session 

Ans (A) 

Gandhiji was the president of the Congress only one occasion and the session was held in Belgaum in 1924. 

6. DPT vaccine is given to infants to immunize them against - 

A. Diphtheria, Whooping cough and Typhoid 

B. Diarrhoea, Pneumonia and Tuberculosis 

C. Diphtheria, Whooping Cough and Tetanus 

D. Diphtheria, Pneumonia and Typhoid 

Ans- C 

DPT refers to a class of combination vaccines against three infectious diseases in humans: diphtheria, pertussis (whooping cough), and tetanus. The vaccine components include diphtheria and tetanus toxoids and killed whole cells of the organism that cause pertussis. 

7. Which of the following have retrograde rotation? 

A. Mars and Jupiter 

B. Earth and Venus 

C. Uranus and Jupiter 

D. Venus and Uranus 

Ans-D 

8. In which year Mohd. Ghori attacked first in India? 

[A] 1172 

[B] 1175 

[C] 1182 

[D] 1183 

The first invasion of Muhammad Ghori was in 1175 AD when he attacked Multan. 

9. In cockroaches, air enters the body through? 

A. Lungs 

B. Gills 

C. Spiracles 

D. Skin 

Ans-C 

In cockroaches air enters the body through Spiracles. 

10. Hoover Dam is built on which of the following rivers? 

A) Nile River 

B) Rhine River 

C) Niger River 

D) Colorado River 

Ans- D 

Hoover dam is of the Colorado river on the Border between the US states of Arizona and Nevada.

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.