mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Wednesday, 2 August 2017

SSC Quiz | General Studies | 02-08-17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams

SSC Quiz | General Studies | 01-08-17





1. The xylem in plants are responsible for:

A) Transport of water

B) Transport of food

C) Transport of amino acids

D) Transport of oxygen

2. The one rupee note bears the signature of 

A Governor, RBI 

B. None of these

C. Finance Minister

D. Secretary, Ministry of Finance


3. The Battle of Plassey was fought in which the year 

A  1576 

B. 1757

C. 1761

D. 1775

4. In which year Indian National Congress was formed:

A   1901

B. 1835

C. 1875 

D. 1885

5. Who is considered as the founder of the Gupta Empire?

Sri Gupta 

B. Chandragupta II

C. Samudragupta

D. Chandragupta I

6. The first Sultan of Delhi to issue regular currency and declare Delhi as the capital of his empire was

A. Balban

B. Qutubuddin Aibak 

C. Iltutmish 

D. Alam Shah 

7. Mahatma Gandhi began his political activities in India first from

A. Kheda 

B. Sabarmati 

C. Dandi 

D. Champaran 

8.Kautilya’s “Arthashastra” mainly deals with

Political state craft

B. Military aspects

C. Social aspects 

D. Economic doctrines 

9. The ore of Aluminium is:

A. Chalco pyrites

B. Bauxite

C. Fluorspar

D. Hematite 

10. Swaraj is my Birth Right and I shall have it. This was advocated by:

A  Mahatma Gandhi 

B. Lala Lajpat Rai

C. Sardar Patel

D. Lokmanya Tilak

Answers:

                
1
A
2
D
3
B
4
D
5
A
6
C
7
D
8
A
9
B
10
D


0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.