mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Wednesday, 9 August 2017

SSC Quiz | General Intelligence | 09-08-17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz | General Intelligence | 31-07-17

Q-1 Find the odd word/ letters/ number pair from the given alternatives.

A. Dengue 

B. Polio 

C. Leprosy 

D. Influenza 

दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/ अक्षरों/संख्या को चुनिए।

A. डेंगू 

B. पोलियो 

C. कुष्ठ 

D. इन्फ्लुएन्जा 

Q-2 Find the odd word/ letters/ number pair from the given alternatives.

A. 67 

B. 35 

C. 51 

D. 41 


दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/ अक्षरों/संख्या को चुनिए।

A. 67 

B. 35 

C. 51 

D. 41 

Q-3 Find the odd word/ letters/ number pair from the given alternatives.

A. PK 

B. IR 

C. UF 

D. LM 

दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/ अक्षरों/संख्या को चुनिए।

A. PK 

B. IR 

C. UF 

D. LM 

Q-4 From the given alternative words, select the one which can not be formed using the letters of the given word.

STATEMENTS

A. NEST 

B. TASTE 

C. STANCE 

D. SEEMS 

दिये गये विकल्पों में से उस शब्द को चुनिए जो प्रश्न में दिये गये शब्द के अक्षरों का प्रयोग करके नहीं बनाया जा सकता है।

STATEMENTS

A. NEST 

B. TASTE 

C. STANCE 

D. SEEMS 

Q-5 Examine the following statements-

1. Rama scored more than Rani.

2. Rani scored less than Ratna.

3. Ratna scored more than Rama.

4. Padma scored more than Rama but less than Ratna.

Who scored the highest?

A. Rama 

B. Padma 

C. Rani 

D. Ratna 

निम्न कथन का परीक्षण करे। 

1. रामा ने रानी से अधिक अंक प्राप्त किये। 

2. रानी ने रत्ना से कम अंक प्राप्त किये। 

3. रत्ना ने रामा से अधिक अंक प्राप्त किये।

4. पदमा ने रामा से अधिक लेकिन रत्ना से कम अंक प्राप्त किये। 

कौन सबसे अधिक अंक प्राप्त किया?

A. रामा 

B. पदमा 

C. रानी 

D. रत्ना 

Q-6 Study the following information carefully and answer the questions given below:

A, B, C, D and E are members of the same family. There are two fathers, two sons, two wives, three males and two females. The teacher is the wife of lawyer who is the son of a doctor. E is not a male, neither also a wife of a professional. C is the youngest person in the family and D is the eldest. B is a male. 

Whose wife is the teacher?

A. C 

B. D 

C. A 

D. B 

निम्नलिखित जानकारी का ध्यानपूर्वक अध्ययन करें और नीचे दिये गये प्रश्नों के उत्तर दीजिए- 

A, B, C, D और E एक ही परिवार के सदस्य है। दो पिता, दो पुत्र और दो पत्नियां है। तीन पुरूष और दो महिलाए है। अध्यापिका, वकील की पत्नी है जो डॉक्टर का पुत्र है। E पुरूष नहीं है और न ही किसी पेशेवर की पत्नी है। C परिवार में सबसे युवा व्यक्ति है और D सबसे बड़े है। B एक पुरूष है।

किसकी पत्नी अध्यापिका है?

A. C 

B. D 

C. A 

D. B

Q-7 Which of the following interchange of signs would make the equation correct?

24 ÷ 4 + 2 – 3 × 5 = 25

A. ÷ and ×, + and – 

B. ÷ and +, × and – 

C. × and –, ÷ and + 

D. – and ÷, + and × 

निम्नलिखित में से किस चिन्हों को परस्पर बदलने से समीकरण सही होगा?

24 ÷ 4 + 2 – 3 × 5 = 25

A. ÷ और ×, + और – 

B. ÷ और +, × और – 

C. × और –, ÷ और + 

D. – और ÷, + और × 

Q-8 In each of the following questions. Select the related letter/ word/ number from the given alternatives.

U.S.A. : North America : : Brazil : ?

A. North America 

B. Africa 

C. South America 

D. Europe 

निम्नलिखित प्रत्येक प्रश्नों में, दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित शब्द/ अक्षरों/ संख्या को चुनिए।

यू.एस.ए. : उत्तरी अमेरिका : : ब्राजील : ?

A. उत्तरी अमेरिका 

B. अफ्रीका 

C. दक्षिण अमेरिका 

D. यूरोप 

Q-9 In each of the following questions. Select the related letter/ word/ number from the given alternatives.

Hypocrisy : ? : : Derogatory : Applauding 

A. Sainthood 

B. Acclaim 

C. Plaudit 

D. Eclat 

निम्नलिखित प्रत्येक प्रश्नों में, दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित शब्द/ अक्षरों/ संख्या को चुनिए।

कपट : ? : : लज्जाजनक : सराहना 

A. साधुता 

B. प्रशंसा 

C. साधुवाद 

D. ख्याति 

Q-10 Select the related letter/ word/ number/figure from the given alternatives. 

367 : 256 : : 456 : ?

A. 441 

B. 150 

C. 112 

D. 225 

दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित शब्द/ अक्षरों/ संख्या/आकृति को चुनिए। 

367 : 256 : : 456 : ?

A. 441 

B. 150 

C. 112 

D. 225 

Answer-(1) C , (2) D, (3) D, (4) C, (5) D, (6) A, (7) B, (8) C, (9) A, (10) D

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.