mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Banking Awareness Quiz For IBPS | RBI | SBI | NABARD | ESIC | SIDBI | 24-01-2023

Swati Mahendras


Dear Readers,

Banking Awareness has been an important part of various competitive exams, so we are here with a series of Banking Awareness Quiz on a daily basis on our platform. Follow the quiz daily to improve your banking awareness.

 Q 1- Who among the following has received the Best Foreign Language Film Award at the Critics' Choice Awards 2023?

1. Bahubali

2. The Kashmir Files

3. RRR

4. Shershah

Q 1- क्रिटिक्स च्वाइस अवार्ड्स 2023 में निम्नलिखित में से किसे सर्वश्रेष्ठ विदेशी भाषा फिल्म का पुरस्कार मिला है?

1. बाहुबली

2. द कश्मीर फाइल्स

3. आरआरआर

4. शेरशाह

Ans – 3

Expl- The film 'RRR' has received the Best Foreign Language Film Award at the Critics' Choice Awards 2023.

फिल्म 'आरआरआर' को क्रिटिक्स चॉइस अवॉर्ड्स 2023 में बेस्ट फॉरेन लैंग्वेज फिल्म का अवॉर्ड मिला है।

Q 2- G20’s first Infrastructure Working Group meeting to be held in_______?

1. Indore

2. Noida

3. Pune

4. Bengaluru

Q 2- G20 की पहली इंफ्रास्ट्रक्चर वर्किंग ग्रुप की बैठक _______ में होगी?

1. इंदौर

2. नोएडा

3. पुणे

4. बेंगलुरु

Ans – 3

Expl- G20’s first Infrastructure Working Group meeting to be held in Pune(Maharashtra).

G20 की पहली इंफ्रास्ट्रक्चर वर्किंग ग्रुप की बैठक पुणे (महाराष्ट्र) में होगी।

Q 3- India and which country has Signed Agreement on Green Hydrogen Development and Undersea Cable Connectivity?

1. Sri Lanka

2. Germany

3. Australia

4. UAE

Q 3- भारत और किस देश ने ग्रीन हाइड्रोजन डेवलपमेंट और अंडरसी केबल कनेक्टिविटी पर समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं?

1. श्रीलंका

2. जर्मनी

3. ऑस्ट्रेलिया

4. संयुक्त अरब अमीरात

Ans – 4

Expl- India and UAE Signed Agreement on Green Hydrogen Development and Undersea Cable Connectivity.

भारत और संयुक्त अरब अमीरात ने ग्रीन हाइड्रोजन विकास और अंडरसी केबल कनेक्टिविटी पर समझौते पर हस्ताक्षर किए।

Q 4- Trucap Finance and which Small Finance Bank partner up for retail gold loan assets?

1. Unity small finance bank

2. Shivalik small finance bank

3. Suryodaya small finance bank

4. Capital small finance bank

Q 4- ट्रूकैप फाइनेंस और कौन सा स्मॉल फाइनेंस बैंक खुदरा स्वर्ण ऋण संपत्ति के लिए भागीदार है?

1. यूनिटी स्मॉल फाइनेंस बैंक

2. शिवालिक लघु वित्त बैंक

3. सूर्योदय लघु वित्त बैंक

4. कैपिटल स्मॉल फाइनेंस बैंक

Ans – 2

Expl- Trucap Finance and Shivalik Small Finance Bank partner up for retail gold loan assets.

ट्रूकैप फाइनेंस और शिवालिक स्मॉल फाइनेंस बैंक ने खुदरा स्वर्ण ऋण परिसंपत्तियों के लिए साझेदारी की।

Q 5- Who has won the 1st Federal Bank Literary Award 2022 for his autobiography 'Oranveshanantint Katha’?

1. Pradeep Kharola

2. Aryama Sundaram

3. Mukul Rohatgi

4. K Venu

Ans – 4

Expl- Noted writer K Venu has bagged the first ever Federal Bank Literary Award 2022 for his autobiography Oranweshananthinte Katha.

प्रसिद्ध लेखक के वेणु ने अपनी आत्मकथा ओरानवेशनंथिनते कथा के लिए पहला फेडरल बैंक लिटरेरी अवार्ड 2022 जीता है।

Q 6- Who has announced a new ‘Aarogya Maitri’ project?

1. Draupadi murmu

2. Narendra Modi

3. Rajnath singh

4. Amit shah

Q 6- एक नई 'आरोग्य मैत्री' परियोजना की घोषणा किसने की है?

1. द्रौपदी मुर्मू

2. नरेंद्र मोदी

3. राजनाथ सिंह

4. अमित शाह

Ans – 2

Expl- Prime Minister Narendra Modi has announced a new ‘Aarogya Maitri’ project.

प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने एक नई 'आरोग्य मैत्री' परियोजना की घोषणा की है।

Q 7- Recently UN declared Abdul Rehman Makki a Global Terrorist , he belongs to which country ?

1. Afghanistan

2. Saudi Arabia

3. Pakistan

4. Sri Lanka

Q 7- हाल ही में संयुक्त राष्ट्र ने अब्दुल रहमान मक्की को वैश्विक आतंकवादी घोषित किया, वह किस देश से संबंधित है?

1. अफगानिस्तान

2. सऊदी अरब

3. पाकिस्तान

4. श्रीलंका

Ans – 3

Expl- UN Declares Pakistan Based Abdul Rehman Makki a Global Terrorist.

संयुक्त राष्ट्र ने पाकिस्तान स्थित अब्दुल रहमान मक्की को वैश्विक आतंकवादी घोषित किया।

Q 8- B20 India Inception Meeting was held in which city?

1. Gandhinagar

2. Indore

3. Bengaluru

4. Pune

Q 8- बी20 इंडिया इंसेप्शन मीटिंग किस शहर में आयोजित की गई थी?

1. गांधीनगर

2. इंदौर

3. बेंगलुरु

4. पुणे

Ans – 1

Expl- B20 India Inception Meeting to be Held in Gandhinagar from January.

बी20 इंडिया इंसेप्शन मीटिंग जनवरी से गांधीनगर में होगी।

Q 9- Which edition of World Economic Forum held at Davos, Switzerland?

1. 51st

2. 52nd

3. 53rd

4. 54th

Q 9- विश्व आर्थिक मंच का कौन सा संस्करण दावोस, स्विट्जरलैंड में आयोजित किया गया?

1. 51वां

2. 52वां

3. 53वाँ

4. 54वां

Ans – 3

Expl- World Economic Forum 53rd edition to start at Davos, Switzerland.

विश्व आर्थिक मंच का 53वां संस्करण दावोस, स्विट्जरलैंड में शुरू होगा।

Q 10- Recently which bank has signed an MoU with Warehousing Development Regulatory Authority?

1. PNB

2. SBI

3. BOB

4. CBI

Q 10- हाल ही में किस बैंक ने वेयरहाउसिंग डेवलपमेंट रेगुलेटरी अथॉरिटी के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं?

1. PNB

2. SBI

3. BOB

4. CBI

Ans – 2

Expl- Warehousing Development Regulatory Authority signs pact with SBI to facilitate digital financing against e-NWRs.

वेयरहाउसिंग डेवलपमेंट रेगुलेटरी अथॉरिटी ने ई-एनडब्ल्यूआर के खिलाफ डिजिटल वित्तपोषण की सुविधा के लिए एसबीआई के साथ समझौता किया।


0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.