mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Banking Awareness Quiz For IBPS | RBI | SBI | NABARD | ESIC | SIDBI | 23-01-2023

Swati Mahendras


Dear Readers,

Banking Awareness has been an important part of various competitive exams, so we are here with a series of Banking Awareness Quiz on a daily basis on our platform. Follow the quiz daily to improve your banking awareness.



Q 1- Which state has emerged as the top location for mobile gamers according to the India Mobile Gaming Report 2022?

1. Madhya Pradesh

2. Uttar Pradesh

3. Kerala

4. Maharashtra

Q 1- इंडिया मोबाइल गेमिंग रिपोर्ट 2022 के अनुसार कौन सा राज्य मोबाइल गेमर्स के लिए शीर्ष स्थान के रूप में उभरा है?

1. मध्य प्रदेश

2. उत्तर प्रदेश

3. केरल

4. महाराष्ट्र

Ans – 2

Expl- Uttar Pradesh has emerged as the top location for mobile gamers according to the India Mobile Gaming Report 2022.

इंडिया मोबाइल गेमिंग रिपोर्ट 2022 के अनुसार उत्तर प्रदेश मोबाइल गेमर्स के लिए शीर्ष स्थान के रूप में उभरा है।

Q 2- Who among the following has won Patangrao Kadam award?

1. Adar Poonawalla

2. Prabhu Chandra Mishra

3. Swasti Singh

4. Krishna Vavilala

Q 2- निम्नलिखित में से किसने पतंगराव कदम पुरस्कार जीता है?

1. अ।दर पूनावाला

2. प्रभु चंद्र मिश्र

3. स्वस्ति सिंह

4. कृष्णा वविलाला

Ans – 1

Expl- Adar Poonawalla gets Patangrao Kadam award: Devendra Fadnavis, the deputy chief minister of Maharashtra, honours Adar Poonawalla with Patangrao Kadam award for vaccine work.

अदार पूनावाला को पतंगराव कदम पुरस्कार मिला: महाराष्ट्र के उपमुख्यमंत्री देवेंद्र फडणवीस ने टीका कार्य के लिए अदार पूनावाला को पतंगराव कदम पुरस्कार से सम्मानित किया।

Q 3- Which among the following ministry has discontinued the scheme of interest subsidy on education loans for overseas studies for students belonging to minority communities?

1. Ministry of Home Affairs

2. Ministry of External Affairs

3. Ministry of Minority Affairs

4. Ministry of Commerce and Industry

Q 3- निम्नलिखित में से किस मंत्रालय ने अल्पसंख्यक समुदायों के छात्रों के लिए विदेश में अध्ययन के लिए शिक्षा ऋण पर ब्याज सब्सिडी की योजना को बंद कर दिया है?

1. गृह मंत्रालय

2. विदेश मंत्रालय

3. अल्पसंख्यक कार्य मंत्रालय

4. वाणिज्य और उद्योग मंत्रालय

Ans – 3

Expl- The Ministry of Minority Affairs (MoMA) has discontinued the scheme of interest subsidy on education loans for overseas studies for students belonging to minority communities (Padho Pardesh).

अल्पसंख्यक मामलों के मंत्रालय (MoMA) ने अल्पसंख्यक समुदायों से संबंधित छात्रों के लिए विदेश में अध्ययन के लिए शिक्षा ऋण पर ब्याज सब्सिडी की योजना को बंद कर दिया है।

Q 4- Which payments bank has received final approval from Reserve Bank of India to act as Bharat Bill Payment Operating Unit?

1. Airtel Payments Bank

2. India Post Payments Bank

3. Fino Payments Bank

4. Paytm Payment Bank

Q 4- भारत बिल पेमेंट ऑपरेटिंग यूनिट के रूप में कार्य करने के लिए किस भुगतान बैंक को भारतीय रिजर्व बैंक से अंतिम मंजूरी मिली है?

1. एयरटेल पेमेंट्स बैंक

2. इंडिया पोस्ट पेमेंट्स बैंक

3. फिनो पेमेंट्स बैंक

4. पेटीएम पेमेंट बैंक

Ans – 4

Expl- Paytm Payments Bank said it has received final approval from the Reserve Bank of India to operate as a Bharat Bill Payment Operating Unit (BBPOU).

पेटीएम पेमेंट्स बैंक ने कहा कि उसे भारत बिल पेमेंट ऑपरेटिंग यूनिट (बीबीपीओयू) के रूप में काम करने के लिए भारतीय रिजर्व बैंक से अंतिम मंजूरी मिल गई है।

Q 5- Who has been appointed as Deputy National Security Adviser in the National Security Council Secretariat for a period of two years?

1. Pankaj Kumar Singh

2. Clare Lombardelli

3. Ravi Kumar

4. Santhi Kumari

Q 5- दो साल की अवधि के लिए राष्ट्रीय सुरक्षा परिषद सचिवालय में उप राष्ट्रीय सुरक्षा सलाहकार के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?

1. पंकज कुमार सिंह

2. क्लेयर लोम्बार्डेली

3. रवि कुमार

4. शांति कुमारी

Ans – 1

Expl- Retired director general of the Border Security Force (BSF), Pankaj Kumar Singh was appointed as the Deputy National Security Adviser in National Security Council Secretariat for a period of two years.

सीमा सुरक्षा बल (BSF) के सेवानिवृत्त महानिदेशक, पंकज कुमार सिंह को दो साल की अवधि के लिए राष्ट्रीय सुरक्षा परिषद सचिवालय में उप राष्ट्रीय सुरक्षा सलाहकार के रूप में नियुक्त किया गया था।

Q 6- The 5th Foreign Policy and Security Dialogue between India and ____ was held in Seoul?

1. Saudi Arabia

2. South Korea

3. Iran

4. Indonesia

Q 6- भारत और ____ के बीच 5वीं विदेश नीति और सुरक्षा वार्ता सियोल में आयोजित की गई थी?

1. सऊदी अरब

2. दक्षिण कोरिया

3. ईरान

4. इंडोनेशिया

Ans – 2

Expl- The 5th Foreign Policy and Security Dialogue between India and South Korea was held in Seoul.

भारत और दक्षिण कोरिया के बीच 5वीं विदेश नीति और सुरक्षा वार्ता सियोल में आयोजित की गई।

Q 7- Under the chairmanship of G20 of India, Think-20 meeting has been organized in which city ?

1. Indore

2. Bhopal

3. Lucknow

4. Noida

Q 7- भारत के G20 की अध्यक्षता में थिंक-20 बैठक का आयोजन किस शहर में किया गया है ?

1. इंदौर

2. भोपाल

3. लखनऊ

4. नोएडा

Ans – 2

Expl- Under the chairmanship of G20 of India, Think-20 meeting has been organized in Bhopal city.

भारत के जी-20 की अध्यक्षता में भोपाल शहर में थिंक-20 बैठक का आयोजन किया गया है।

Q 8- NTPC Renewable Energy Limited (NTPC REL) has entered into an agreement with which state government for cooperation in renewable energy development?

1. Odisha

2. Sikkim

3. Tripura

4. Kerala

Q 8- एनटीपीसी रिन्यूएबल एनर्जी लिमिटेड (एनटीपीसी आरईएल) ने अक्षय ऊर्जा विकास में सहयोग के लिए किस राज्य सरकार के साथ समझौता किया है?

1. ओडिशा

2. सिक्किम

3. त्रिपुरा

4. केरल

Ans – 3

Expl- NTPC Renewable Energy Limited (NTPC REL) has entered into an agreement with the State of Tripura for cooperation in renewable energy development.

एनटीपीसी रिन्यूएबल एनर्जी लिमिटेड (एनटीपीसी आरईएल) ने नवीकरणीय ऊर्जा विकास में सहयोग के लिए त्रिपुरा राज्य के साथ समझौता किया है।

Q 9- Ashok Leyland has bagged a contract for the supply of how many buses from the Sri Lanka Transport Board?

1. 200

2. 300

3. 400

4. 500

Q 9- अशोक लेलैंड को श्रीलंका परिवहन बोर्ड से कितनी बसों की आपूर्ति का ठेका मिला है?

1. 200

2. 300

3. 400

4. 500

Ans – 4

Expl- Heavy commercial vehicle manufacturer Ashok Leyland has bagged a contract for the supply of 500 buses from the Sri Lanka Transport Board (SLTB).

भारी वाणिज्यिक वाहन निर्माता अशोक लीलैंड को श्रीलंका परिवहन बोर्ड (एसएलटीबी) से 500 बसों की आपूर्ति का ठेका मिला है।

Q 10- Who among the following has been honored with the Martin Luther King Grand Parade Special Award?

1. Krishna Vavilala

2. Adar Poonawalla

3. Prabhu Chandra Mishra

4. Swasti Singh

Q 10- निम्नलिखित में से किसे मार्टिन लूथर किंग ग्रैंड परेड विशेष पुरस्कार से सम्मानित किया गया है?

1. कृष्ण वविलाला

2. अदार पूनावाला

3. प्रभु चंद्र मिश्र

4. स्वस्ति सिंह

Ans – 1

Expl- Noted Indian-American Krishna Vavilala has been honored with the Martin Luther King Grand Parade Special Award. Krishna Vavilala is the founder and chairman of the Foundation of India Studies (FIS).

प्रसिद्ध भारतीय-अमेरिकी कृष्णा वविलाला को मार्टिन लूथर किंग ग्रैंड परेड स्पेशल अवार्ड से सम्मानित किया गया है। कृष्णा वविलाला फाउंडेशन ऑफ इंडिया स्टडीज (FIS) के संस्थापक और अध्यक्ष हैं।


0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.