mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Current Affairs Quiz For IBPS, SBI, SSC, Railway & Other Competitive Exams : 23.11.2022

Swati Mahendras



For everything successful, we need the regular practice of that particular work. We consider the fact that is why we have come forward with some questions of Current Affairs for your practice.You need to make a regular habit of solving these questions which are updated on a daily basis.
Q 1- Who has inaugurated the Regional Research Institute of Unani Medicine (RRIUM) in Silchar?

सिलचर में क्षेत्रीय यूनानी चिकित्सा अनुसंधान संस्थान (RRIUM) का उद्घाटन किसने किया?

1. Sarbananda Sonowal

2. Amit Shah

3. Narendra Modi

4. Rajnath Singh

ANS:1

Q 2- Who has been appointed as the Election Commissioner in the Election Commission by the President of India?

भारत के राष्ट्रपति द्वारा चुनाव आयोग में चुनाव आयुक्त के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?

1. Rajiv Kumar

2. Sushil Chandra

3. Arun Goel

4. Ajay Pal Singh

ANS:3

Q 3- Who has become the first Indian woman paddler to win a medal at Asian Cup Table Tennis Tournament?

एशियाई कप टेबल टेनिस टूर्नामेंट में पदक जीतने वाली पहली भारतीय महिला पैडलर कौन बनी हैं?

1. Ankita Das

2. Neha Aggarwal

3. Sreeja Akula

4. Manika Batra

ANS:4

Q 4- Who is the winner of the 2022 ATP Finals Singles Title?

2022 एटीपी फाइनल एकल खिताब का विजेता कौन है?

1. Rafael Nadal

2. Novak Djokovic

3. Casper Rudd

4. Carlos Alcaraz

ANS:2

Q 5- Who has won the title of Formula One Abu Dhabi Grand Prix 2022?

फॉर्मूला वन अबू धाबी ग्रैंड प्रिक्स 2022 का खिताब किसने जीता है?

1. Sebastian Vettel

2. Lewis Hamilton

3. Max Verstappen

4. Charles Leclerc

ANS:3

Q 6- How many gold medals won by India at 15th Asian Airgun Championships in South Korea?

दक्षिण कोरिया में 15वीं एशियाई एयरगन चैंपियनशिप में भारत ने कितने स्वर्ण पदक जीते?

1. 25

2. 26

3. 27

4. 28

ANS:1

Q 7- Who has been conferred with the Gandhi Mandela Award 2022 ?

गांधी मंडेला पुरस्कार 2022 से किसे सम्मानित किया गया है?

1. 14th Dalai Lama

2. 15th Dalai Lama

3. 13th Dalai Lama

4. 12th Dalai Lama

ANS:1

Q 8- Who has received JCB Prize 2022 for The Paradise of Food?

द पैराडाइज ऑफ फूड के लिए जेसीबी पुरस्कार 2022 किसे मिला है?

1. Madhuri Vijay

2. Khalid Jawed

3. Benyamin

4. S. Hareesh

ANS:2

Q 9- Who has received the prestigious ‘Sumitra Charat Ram Award’ in recognition of
her contribution in the field of Indian classical music and dance recently?

की मान्यता में प्रतिष्ठित 'सुमित्रा चरत राम पुरस्कार' प्राप्त किया है हाल ही में भारतीय शास्त्रीय संगीत और नृत्य के क्षेत्र में उनका योगदान?

1. Uma Sharma

2. Nidhi Razdan

3. Sitara Devi

4. Sujatha Singh

ANS:1

Q 10- The government of India has increased the maximum tenure of CEO and MD of
public sector banks from 5 years to how many years?

भारत सरकार ने के सीईओ और एमडी के अधिकतम कार्यकाल में वृद्धि की है सार्वजनिक क्षेत्र के बैंक 5 वर्ष से कितने वर्ष तक?

1. 10

2. 15

3. 20

4. 25

ANS:1

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.