mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Banking Awareness Quiz For IBPS | RBI | SBI | NABARD | 24-11-2022

Swati Mahendras







Dear Readers,

Banking Awareness has been an important part of various competitive exams, so we are here with a series of Banking Awareness Quiz on a daily basis on our platform. Follow the quiz daily to improve your banking awareness.



Q 1- American airplane company Boeing will invest how much amount on research and development (R&D) in India?

1. Rs 1,600 crore

2. Rs 1,500 crore

3. Rs 1,400 crore

4. Rs 1,300 crore

Q 1- अमेरिकी हवाई जहाज कंपनी बोइंग भारत में अनुसंधान और विकास (R&D) पर कितनी राशि का निवेश करेगी?
1. 1,600 करोड़ रुपये

2. 1,500 करोड़ रुपये

3. 1,400 करोड़ रुपये

4. 1,300 करोड़ रुपये

Ans – 1

Expl- American airplane company Boeing will invest Rs 1,600 crore on research and development (R&D) in India. The company will set up a 43-acre engineering and technology campus in Bengaluru.

अमेरिकी हवाई जहाज कंपनी बोइंग भारत में अनुसंधान एवं विकास (आरएंडडी) पर 1,600 करोड़ रुपये का निवेश करेगी। कंपनी बेंगलुरु में 43 एकड़ में इंजीनियरिंग और टेक्नोलॉजी कैंपस स्थापित करेगी।

Q 2- Which among the following bank is increasing the limit of debit card transactions for high-end variant cards?

1. PNB

2. SBI

3. BOB

4. CBI

Q 2- निम्न में से कौन सा बैंक हाई-एंड वेरिएंट कार्ड के लिए डेबिट कार्ड लेनदेन की सीमा बढ़ा रहा है?

1. PNB

2. SBI

3. BOB

4. CBI

Ans- 1

Expl- Daily ATM cash withdrawal limit for Rupay Select and Visa Signature debit cards would increase to Rs 1.5 lakh from the existing Rs 50,000, the bank said. For these cards, the daily limit on POS transactions would be increased to Rs 5 lakh from Rs 1.25 lakh.

बैंक ने कहा कि रूपे सेलेक्ट और वीजा सिग्नेचर डेबिट कार्ड के लिए दैनिक एटीएम नकद निकासी की सीमा मौजूदा 50,000 रुपये से बढ़ाकर 1.5 लाख रुपये कर दी जाएगी। इन कार्डों के लिए, पीओएस लेनदेन की दैनिक सीमा 1.25 लाख रुपये से बढ़ाकर 5 लाख रुपये की जाएगी।

Q 3- Which among the following bank has signed a 150 million euro loan agreement with the German Development bank for funding solar Project?

1. PNB

2. CBI

3. BOB

4. SBI

Q 3- निम्नलिखित में से किस बैंक ने सौर परियोजना के वित्तपोषण के लिए जर्मन विकास बैंक के साथ 150 मिलियन यूरो के ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं?

1. PNB

2. CBI

3. BOB

4. SBI

Ans- 4

Expl- SBI has signed a 150 million euro loan agreement with the German Development bank for funding solar Project.

एसबीआई ने सौर परियोजना के वित्तपोषण के लिए जर्मन विकास बैंक के साथ 150 मिलियन यूरो के ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं।

Q 4- What is the rank of India in Network Readiness Index 2022 Report released recently?

1. 60

2. 61

3. 62

4. 63

Q 4- हाल ही में जारी नेटवर्क रेडीनेस इंडेक्स 2022 रिपोर्ट में भारत का रैंक क्या है?

1. 60

2. 61

3. 62

4. 63

Ans- 2

Expl- Network Readiness Index 2022 India rank: India improves its rank by 6 slots and is now placed at 61st rank, according to the Network Readiness Index 2022 Report released recently.

नेटवर्क रेडीनेस इंडेक्स 2022 इंडिया रैंक: हाल ही में जारी नेटवर्क रेडीनेस इंडेक्स 2022 रिपोर्ट के अनुसार, भारत ने 6 स्लॉट से अपनी रैंक में सुधार किया है और अब इसे 61वीं रैंक पर रखा गया है।

Q 5- What is rank of Tamil Nadu in factories build up in India?

1. First

2. Second

3. Third

4. Fourth

Q 5- भारत में बनने वाली फैक्ट्रियों में तमिलनाडु का कौन सा स्थान है?

1. प्रथम

2. दूसरा

3. तीसरा

4. चौथा

Ans – 1

Expl- Tamil Nadu ranks first in factories build up in India.

तमिलनाडु भारत में कारखानों के निर्माण में पहले स्थान पर है।

Q 6- Which among the following minister has launched the nationwide campaign ‘Toilets 2.0’ in Bengaluru?

1. Nitin Gadkari

2. Smriti Irani

3. Hardeep Singh Puri

4. Narendra Modi

Q 6- निम्नलिखित में से किस मंत्री ने बेंगलुरु में राष्ट्रव्यापी अभियान 'टॉयलेट 2.0' लॉन्च किया है?

1. नितिन गडकरी

2. स्मृति ईरानी

3. हरदीप सिंह पुरी

4. नरेंद्र मोदी

Ans – 3

Expl- Hardeep Singh Puri, union minister of housing and urban affairs has launched the nationwide campaign ‘Toilets 2.0’ in Bengaluru.

केंद्रीय आवास और शहरी मामलों के मंत्री हरदीप सिंह पुरी ने बेंगलुरु में राष्ट्रव्यापी अभियान 'टॉयलेट 2.0' लॉन्च किया है।

Q 7- The National Commission for Protection of Child Rights has launched which online platform to help children re-unite with their families in another district, state, or country?

1. HOME

2. GHAR

3. AASARA

4. HOUSE

Q 7- राष्ट्रीय बाल अधिकार संरक्षण आयोग ने बच्चों को दूसरे जिले, राज्य या देश में अपने परिवारों के साथ फिर से मिलाने में मदद करने के लिए कौन सा ऑनलाइन प्लेटफॉर्म लॉन्च किया है?

1. HOME

2. GHAR

3. AASARA

4. HOUSE

Ans- 2

Expl- The National Commission for Protection of Child Rights has launched an online platform GHAR, Go Home and Re-Unite to help children re-unite with their families in another district, state, or Country.

राष्ट्रीय बाल अधिकार संरक्षण आयोग ने बच्चों को दूसरे जिले, राज्य या देश में अपने परिवारों के साथ फिर से मिलाने में मदद करने के लिए एक ऑनलाइन प्लेटफॉर्म GHAR, गो होम एंड री-यूनाइट लॉन्च किया है।

Q 8- Which among the following minister will be visit Cambodia on 22nd-23rd November to attend the 9th ASEAN Defence Ministers-plus meeting?

1. S Jaishankar

2. Rajnath Singh

3. Nitin Gadkari

4. Amit shah

Q 8- निम्नलिखित में से कौन सा मंत्री 22-23 नवंबर को 9वीं आसियान रक्षा मंत्री-प्लस बैठक में भाग लेने के लिए कंबोडिया का दौरा करेगा?

1. एस जयशंकर

2. राजनाथ सिंह

3. नितिन गडकरी

4. अमित शाह

Ans – 2

Expl- Defence minister Rajnath Singh will be visiting Cambodia on 22nd-23rd November to attend the 9th ASEAN Defence Ministers-plus meeting.

रक्षा मंत्री राजनाथ सिंह 9वीं आसियान रक्षा मंत्री-प्लस बैठक में भाग लेने के लिए 22-23 नवंबर को कंबोडिया का दौरा करेंगे।

Q 9- Which among the following state has launched ‘Amar Sarkar’ portal?

1. Assam

2. Tripura

3. Odisha

4. Kerala

Q 9- निम्नलिखित में से किस राज्य ने 'अमर सरकार' पोर्टल लॉन्च किया है?

1. असम

2. त्रिपुरा

3. ओडिशा

4. केरल

Ans – 2

Expl- Tripura CM launches ‘Amar Sarkar’ portal, says govt working to ensure all schemes reach people.

त्रिपुरा के मुख्यमंत्री ने 'अमर सरकार' पोर्टल लॉन्च किया, कहा कि सरकार सभी योजनाओं को लोगों तक पहुंचाने के लिए काम कर रही है।

Q 10- In which state Union Minister Sarbananda Sonowal has inaugurated "Regional Research Institute of Unani Medicine”?

1. Rajasthan

2. Assam

3. Telangana

4. Kerala

Q 10- किस राज्य में केंद्रीय मंत्री सर्बानंद सोनोवाल ने "यूनानी चिकित्सा के क्षेत्रीय अनुसंधान संस्थान" का उद्घाटन किया है?

1. राजस्थान

2. असम

3. तेलंगाना

4. केरल

Ans – 2

Expl- Union Minister Sarbananda Sonowal inaugurates "Regional Research Institute of Unani Medicine" in Silchar , Assam.

केंद्रीय मंत्री सर्बानंद सोनोवाल ने सिलचर, असम में "यूनानी चिकित्सा के क्षेत्रीय अनुसंधान संस्थान" का उद्घाटन किया।

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.