mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Banking Awareness Quiz For IBPS | RBI | SBI | NABARD | 23-11-2022

Swati Mahendras







Dear Readers,

Banking Awareness has been an important part of various competitive exams, so we are here with a series of Banking Awareness Quiz on a daily basis on our platform. Follow the quiz daily to improve your banking awareness.



Q 1- Who among the following has announced that its co-founder Mohit Gupta has resigned from his position?

1. Swiggy

2. Zomato

3. Dineout

4. Myntra

Q 1- निम्नलिखित में से किसने घोषणा की है कि इसके सह-संस्थापक मोहित गुप्ता ने अपने पद से इस्तीफा दे दिया है?

1. Swiggy

2. Zomato

3. Dineout

4. Myntra

Ans – 2

Expl- Online food delivery service "Zomato" has announced that co-founder Mohit Gupta has resigned from his position .

Expl-ऑनलाइन खाद्य वितरण सेवा "ज़ोमैटो" ने घोषणा की है कि सह-संस्थापक मोहित गुप्ता ने अपने पद से इस्तीफा दे दिया है।

Q 2- Uttarakhand Cabinet, gave in-principle approval to shift Uttarakhand High Court from Nainital to__________?


1. Haldwani

2. Dehradun

3. Ranikhet

4. Pithoragarh

Q 2- उत्तराखंड कैबिनेट ने उत्तराखंड उच्च न्यायालय को नैनीताल से __________ में स्थानांतरित करने के लिए सैद्धांतिक मंजूरी दे दी है?

1. हल्द्वानी

2. देहरादून

3. रानीखेत

4. पिथौरागढ़

Ans – 1

Expl- Uttarakhand Cabinet, in a meeting gave its in-principle approval to shift Uttarakhand High Court from Nainital to Haldwani. The High Court came into existence in the year 2000 when the State was carved out of Uttar Pradesh.

Expl-उत्तराखंड कैबिनेट ने एक बैठक में उत्तराखंड उच्च न्यायालय को नैनीताल से हल्द्वानी स्थानांतरित करने की सैद्धांतिक मंजूरी दे दी। उच्च न्यायालय वर्ष 2000 में अस्तित्व में आया जब राज्य को उत्तर प्रदेश से अलग कर बनाया गया था।

Q 3- Which among the following country Hosts First Global Media Congress?


1. Sri Lanka

2. UAE

3. Germany

4. Bangladesh

Q 3- निम्नलिखित में से कौन सा देश पहली वैश्विक मीडिया कांग्रेस की मेजबानी करता है?

1. श्रीलंका

2. संयुक्त अरब अमीरात

3. जर्मनी

4. बांग्लादेश

Ans- 2

Expl- UAE hosts 1st Global Media Congress in Abu Dhabi. Organised by Abu Dhabi National ExhibitionCentre (ADNEC) Group in partnership with Emirates News Agency.

Expl-यूएई ने अबू धाबी में पहली ग्लोबल मीडिया कांग्रेस की मेजबानी की। अमीरात समाचार एजेंसी के साथ साझेदारी में अबू धाबी राष्ट्रीय प्रदर्शनी केंद्र (ADNEC) समूह द्वारा आयोजित।

Q 4- The International Financial Services Centers Authority (IFSCA) has signed a MoU with which organization for collaboration in the field of regulation and supervision of regulated entities?


1. RBI

2. World Bank

3. ADB

4. NHB

Q 4- अंतर्राष्ट्रीय वित्तीय सेवा केंद्र प्राधिकरण (IFSCA) ने विनियमित संस्थाओं के विनियमन और पर्यवेक्षण के क्षेत्र में सहयोग के लिए किस संगठन के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं?

1. आरबीआई

2. विश्व बैंक

3. एडीबी

4. एनएचबी

Ans – 1

Expl- The International Financial Services Centres Authority (IFSCA) has signed a MoU with RBI for collaboration in the field of regulation and supervision of regulated entities.

Expl-अंतर्राष्ट्रीय वित्तीय सेवा केंद्र प्राधिकरण (IFSCA) ने विनियमित संस्थाओं के विनियमन और पर्यवेक्षण के क्षेत्र में सहयोग के लिए RBI के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं।

Q 5- Which of the following Cabinet has approved the restoration of the Old Pension Scheme?

1. Rajasthan

2. Chhattisgarh

3. Punjab

4. Odisha

Q 5- निम्नलिखित में से किस कैबिनेट ने पुरानी पेंशन योजना की बहाली को मंजूरी दी है?

1. राजस्थान

2. छत्तीसगढ़

3. पंजाब

4. ओडिशा

Ans – 3

Expl- The Punjab Cabinet has given its approval for the restoration of the Old Pension Scheme. The decision was taken in a cabinet meeting on November 18, 2022.

Expl-पंजाब कैबिनेट ने पुरानी पेंशन योजना की बहाली के लिए अपनी मंजूरी दे दी है। यह निर्णय 18 नवंबर, 2022 को कैबिनेट की बैठक में लिया गया था।

Q 6- Who among the following has launched the Artemis 1 mission from the Kennedy Space Center in Florida?


1. ISRO

2. NASA

3. SpaceX

4. HAL

6 - निम्नलिखित में से किसने फ्लोरिडा में केनेडी स्पेस सेंटर से आर्टेमिस 1 मिशन लॉन्च किया है?

1. इसरो

2. नासा

3. स्पेसएक्स

4. एचएएल

Ans- 2

Expl- The National Aeronautics and Space Administration’s (NASA’s) launched its Space Launch System (SLS), the most powerful rocket in the world, and the agency’s Orion spacecraft to the moon, as a part of the Artemis Program.

Expl-नेशनल एरोनॉटिक्स एंड स्पेस एडमिनिस्ट्रेशन (NASA) ने अपना स्पेस लॉन्च सिस्टम (SLS), दुनिया का सबसे शक्तिशाली रॉकेट, और एजेंसी का ओरियन अंतरिक्ष यान, आर्टेमिस प्रोग्राम के एक भाग के रूप में लॉन्च किया।

Q 7- Who has been appointed as the Governor of West Bengal?


1. La Ganeshan

2. C V Ananda Bose

3. Jagdeep Dhankar

4. B D Mishra

Q 7- पश्चिम बंगाल के राज्यपाल के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?

1. ला गणेशन

2. सी वी आनंद बोस

3. जगदीप धनखड़

4. बी डी मिश्रा

Ans – 2

Expl- The former bureaucrat C V Ananda Bose was appointed as the Governor of West Bengal.

Expl-पूर्व नौकरशाह सी वी आनंद बोस को पश्चिम बंगाल के राज्यपाल के रूप में नियुक्त किया गया था।

Q 8- Recently which edition of the North East Olympic Games concluded in Shillong, Meghalaya?


1. 1st

2. 2nd

3. 3rd

4. 4th

Q 8- हाल ही में उत्तर पूर्व ओलंपिक खेलों का कौन सा संस्करण मेघालय के शिलांग में संपन्न हुआ?

1. पहला

2. दूसरा

3. तीसरा

4. चौथा

Ans – 2

Expl- The 2nd edition of the North East Olympic Games concluded in Shillong, Meghalaya. Manipur emerged as the overall winner with a total of 240 medals while Assam took the second spot with a total of 203 medals.

Expl-पूर्वोत्तर ओलंपिक खेलों का दूसरा संस्करण शिलांग, मेघालय में संपन्न हुआ। मणिपुर कुल 240 पदकों के साथ समग्र विजेता के रूप में उभरा जबकि असम कुल 203 पदकों के साथ दूसरे स्थान पर रहा।

Q 9- In which state TechEagle (drone delivery startup) has organised the world’s first vaccine delivery for Animal Husbandry?


1. Andhra Pradesh

2. Kerala

3. Madhya Pradesh

4. Arunachal Pradesh

Q 9- किस राज्य में TechEagle (ड्रोन डिलीवरी स्टार्टअप) ने पशुपालन के लिए दुनिया की पहली वैक्सीन डिलीवरी का आयोजन किया है?

1. आंध्र प्रदेश

2. केरल

3. मध्य प्रदेश

4. अरुणाचल प्रदेश

Ans – 4

Expl- TechEagle (drone delivery startup) has organised the world’s first vaccine delivery for Animal Husbandry in Arunachal Pradesh, India.

Expl-TechEagle (ड्रोन डिलीवरी स्टार्टअप) ने भारत के अरुणाचल प्रदेश में पशुपालन के लिए दुनिया की पहली वैक्सीन डिलीवरी का आयोजन किया है।

Q 10- Who has become the first player from India to get elected in the Athletes’ Commission of the International Table Tennis Federation (ITTF)?


1. Sharath Kamal

2. Sreeja Akula

3. Manika Batra

4. Nikhat Zareen

Q 10- अंतर्राष्ट्रीय टेबल टेनिस महासंघ (आईटीटीएफ) के एथलीट आयोग में निर्वाचित होने वाला भारत का पहला खिलाड़ी कौन बन गया है?

1. शरथ कमल

2. श्रीजा अकुला

3. मनिका बत्रा

4. निकहत ज़रीन

Ans- 1

Expl- Star Indian paddler Achanta Sharath Kamal has become the first player from India to get elected in the Athletes’ Commission of the International Table Tennis Federation (ITTF).

Expl-स्टार भारतीय पैडलर अचंता शरथ कमल अंतर्राष्ट्रीय टेबल टेनिस महासंघ (ITTF) के एथलीट आयोग में चुने जाने वाले भारत के पहले खिलाड़ी बन गए हैं।




0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.