mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Quantitative Aptitude Quiz For IBPS | RBI | SBI | NABARD | 20-09-2022

Swati Mahendras



Dear Readers,


Mahendras has started special quizzes for IBPS  | RBI  | SBI  | NABARD  | so that you can practice more and more to crack the examination. This IBPS  | RBI  | SBI  | NABARD  | Exam special quiz series will mold your preparations in the right direction and the regular practice of these quizzes will be really very helpful in scoring good marks in the Examination. Here we are providing you the important question of Quantitative Aptitude  for the for the the IBPS  | RBI  | SBI  | NABARD  | .




Q-1
In an election only two candidates contested. 30% of the registered voters did not cast their votes and 180 votes were declared invalid. The winner got 684 votes more than his opponent. And the number of valid votes received by the winner is 42% of the number of registered voters. How many registered voters cast their votes?

01. 2520

02. 2250

03. 2570

04. 5250

05. 2550

एक चुनाव में दो प्रत्याशी हैं| नामांकित मतदाता में से 30% मतदाता मत नहीं करने जाते हैं और 180 मत अवैध घोषित हो जाते हैं | विजयी प्रत्याशी को हरनेवाले प्रत्याशी से 684 वोट अधिक मिलते हैं और जीतनेवाले प्रत्याशी को कुल नामांकित मतदाता का 42% मत प्राप्त होता हैं |कितने नामांकित मतदाता ने मत किया था ?

01. 2520
02. 2250

03. 2570
04. 5250

05. 2550

Q-2
A tank has three inlets A,B,C, and one outlet D , C fills the tank in 1/4th of the time taken by A to fill the tank completely and in half the time taken by B to fill the tank completely. Also the time taken to fill the tank completely by inlet C is 3/4th the time taken by D to empty the tank completely. If D takes 6 hours to empty the full tank . How much time will it take to fill the empty tank, if all of them are opened together.

01. 8

02. 6

03. 4.5

04. 4

05. 9

एक टंकी में तीन प्रवेश नलिका A,B,C,और एक निकासी नलिका D है | C इस टंकी को A के द्वारा लिए गए समय के 1/4 भाग में भर सकता हैं और B के द्वारा टंकी को पुरे भरे जाने के समय के आधे समय में भर सकता हैं |नलिका C द्वारा टंकी को भरे जाने का समय नलिका D द्वारा खली किये गए समय के 3/4 भाग में भरता हैं | यदि D इस ताकि को 6 घंटे में खाली कर सकता हैं | कितने घंटे में टंकी भर जायेगी यदि चारों नल एक साथ खोल दिए जाए ?

01. 8

02. 6

03. 4.5

04. 4

05. 9

Q-3
 A and B together can do a work in 6 days , B and C together can do the same work in 60/7 days . A started working alone and worked for 3days only, after that B and C together completed that in further 6days. Find the difference between the time taken by A and B alone ?

01. 4

02. 5

03. 6

04. 8

05. Cannot be determined.

Q-3
A और B एक साथ किसी काम को 6 दिन में , B और C एक साथ इस काम को 60/7 दिन में पूरा करते हैं | A इस कार्य को अकेले प्रारंभ करता हैं और केवल 3 दिन कार्य करता हैं , इसके पश्चात B और C मिलकर शेष कार्य को 6 दिन में पूरा करते हैं | A और B के द्वारा अकेले इस कार्य को पूरा किये जाने के दिनों के बीच अंतर ज्ञात कीजिये ?

01. 4

02. 5

03. 6

04. 8

05. निर्धारित नहीं किया जा सकता है |

A man purchased a book and a pen for 390. He sell the book at 10% profit and the pen at 15% profit if he earn a profit of Rs. 51.50 on the whole transaction then find the difference between the cost price both the articles?

01. 110

02. 90

03. 125

04. 135

05. Cannot be detremined

Q-4
एक व्यक्ति एक पुस्तक तथा एक कलम को 390 रू. में खरीदता है। यदि वह पुस्तक को 10% लाभ तथा पेन को 15% लाभ पर बेचे तो उसे 51.50 रू. का लाभ प्राप्त होता है तो दोनों के क्रय मूल्य का अन्तर ज्ञात कीजिए?

01. 110

02. 90

03. 125

04. 135

05. निर्धारित नहीं किया जा सकता है |

Q-5
A man purchased 450 Pens of 3 types such that he earned a profit of 9%, 10% and 12% respectively on each type. He earned a profit of on first two types and 10% overall profit on all the types find the number of pens in all the three types?

01. 200,200,50

02. 200,100,150

03. 100,250,100

04. 200,150,100

05. 100,100,250

एक व्यक्ति 3 प्रकार के 450 पेन खरीदता है। यदि वह पहले को 9% ,दूसरे को 10% तथा तीसरे को 12%लाभ पर बेच दे तो उसे पहले दो प्रकार के पेन पर का लाभ तथा पूरे सौदे में 10%का लाभ प्राप्त होता हैं ,तो सभी प्रकार के पेनों की संख्या ज्ञात कीजिए?

01. 200,200,50

02. 200,100,150

03. 100,250,100

04. 200,150,100

05. 100,100,250

Q-6
In a city 2/3rd of the total population are male population and rest are females, 80% of the males and 70% of the females are literate. 40% of the literate males and 30% of the literate females are graduate. 20% of the graduate males and 25% of the graduate females are government employee. Find the percentage of the total government employee with respect to the total populations.

01. 5.94

02. 5.8

03. 6.20

04. 6.50

05. Cannot be determined

एक शहर के 2/3 भाग पुरुष हैं और शेष महिलाएं है,पुरुष का 80% और महिलाओ का 70% शिक्षित है | शिक्षित पुरुष का 40% और शिक्षित महिलाओ का 30% स्नातक हैं| स्नातक पुरषों का 20% और स्नातक महिलओं का 25% सरकारी कर्मचारी हैं | कुल जनसँख्या में कुल सरकारी कर्मचारी कितने प्रतिशत हैं ?

01. 5.94

02. 5.8

03. 6.20

04. 6.50

05. निर्धारित नहीं किया जा सकता हैं |

Q-7
 What will come in place of question mark (?) in the following question?


01. 95

02. 105


03. 115

04. 120

05. 125

निम्नलिखित प्रश्न में प्रश्नवाचक चिन्ह (?) के स्थान पर क्या आएगा ?


01. 95

02. 105

03. 115

04. 120

05. 125

Q-8
What will come in place of question mark (?) in the following question?

64.5% of 800 + 36.4% of 1500 = ?2 + 38

01. 32

02. 34

03. 38

04. 42

05. 45

निम्नलिखित प्रश्न में प्रश्नवाचक चिन्ह (?) के स्थान पर क्या आएगा ?

64.5% of 800 + 36.4% of 1500 = ?2 + 38

01. 32

02. 34

03. 38

04. 42

05. 45

Q-9
What will come in place of question mark (?) in the following question?

01. 3/4

02. 7/18

03. 8/11

04. 1

05. 0

निम्नलिखित प्रश्न में प्रश्नवाचक चिन्ह (?) के स्थान पर क्या आएगा ?



01. 3/4

02. 7/18

03. 8/11

04. 1

05. 0

Q-10
What will come in place of question mark (?) in the following question?


01. 0

02. 1

03. 2

04. 1.5

05. 2.5

निम्नलिखित प्रश्न में प्रश्नवाचक चिन्ह (?) के स्थान पर क्या आएगा ?


01. 0

02. 1

03. 2

04. 1.5

05. 2.5


ANSWER:-

Q-1(1)

42%+42%-684+180+30%=100%

14%=504

1%=36

70%=2520


42%+42%-684+180+30%=100%

14%=504

1%=36

70%=2520

Q-2(3)

                       18

D = 6--------------------- (-3)

C = 6×0.75=4.5---------- 4

B = 4.5 × 2 = 9----------- 2

A = 4.5 × 4 = 18---------- 1

4+2+1-3=4

18/4 = 4.5

Q-3(3)

         60 unit of work

A+B= 6-------------10


B+C=60/7----------7

Total work done by A in 3 days = 60-7×6=18 unit of work

A's work of a day =18/3= 6 unit of work

A = 60/6= 10days

B's work of a day = 10-6 = 4 unit of work

B = 60/4 =15days

A-B=15-10=5 days


          60 इकाई कार्य

A+B= 6-------------10

B+C=60/7----------7

A के द्वारा 3 दिन में किया कुल कार्य = 60-7×6=18 इकाई कार्य

A का एक दिन का कार्य =18/3= 6 इकाई कार्य

A = 60/6= 10 दिन

B का एक दिन का कार्य = 10-6 = 4 इकाई कार्य

B = 60/4 =15 दिन

A-B=15-10=5 दिन

Q-4(1)

B + P = 390 ------ (i)


2B + 3P = 1030 -----(ii)

(ii) - 2×(i)

P= 240

B =150

P-B=110


Q-5(4)



Q-6(5)

Cannot be determined.

निर्धारित नहीं किया जा सकता हैं |

Q-7(2)


Q-8(1)

516 + 546 - 38 =?2

? = 32

Q-9(4)




Q-10(1)





0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.