mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC MTS | CHSL Quiz : General Awareness | 26-06-2022

Swati Mahendras





Dear Readers,

As SSC MTS |  CHSL notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of quizzes are based on the latest pattern of the SSC MTS |  CHSL  examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.



1. Which state has the highest female literacy rate in India?

A. Kerala

B. Maharashtra

C. Rajasthan

D. Uttarakhand

भारत में किस राज्य में महिला साक्षरता दर सबसे अधिक है?

A. केरल

B. महाराष्ट्र

C. राजस्थान

D. उत्तराखंड

Ans: 1

Expl:-According to the Census 2011 data, Kerala has the highest female literacy rate of 92.07 %.

Expl:-जनगणना 2011 के आंकड़ों के अनुसार, केरल में महिला साक्षरता दर 92.07% है।

2. Under which of the following article the Election Commission was set up?

A. Article 321

B. Article 429

C. Article 399

D. Article 324

निम्नलिखित में से किस अनुच्छेद के अंतर्गत चुनाव आयोग की स्थापना की गई थी?

A. अनुच्छेद 321

B. अनुच्छेद 429

C. अनुच्छेद 399

D. अनुच्छेद 324

Ans: 4

Expl:-The Election Commission was set up under Article 324.

Expl:-
चुनाव आयोग की स्थापना अनुच्छेद 324 के अंतर्गत की गई थी।

3. Which of the following countries are connected with Palk Strait?


A. Sri Lanka and Bhutan

B. India and Sri Lanka

C. Bhutan and India

D. Bhutan and Bangladesh

निम्नलिखित में से कौन सा देश पाक जलडमरूमध्य से जुड़ा हुआ है?

A. श्रीलंका और भूटान

B. भारत और श्रीलंका

C. भूटान और भारत

D. भूटान और बांग्लादेश

Ans: 2

Expl:-India and Sri Lanka are countries are connected with Palk Strait

Expl:-
भारत और श्रीलंका ऐसे देश हैं जो पाक जलडमरूमध्य से जुड़े हुए हैं।

4. Who among the following is the founder of the Samkhya school of Philosophy?

A. Gautama

B. Kumarila Bhatta

C. Patanjali

D. Kapila

निम्नलिखित में से कौन दर्शनशास्त्र के सांख्य विद्यालय का संस्थापक है?

A. गौतम

B. कुमारिला भट्टा

C. पतंजलि

D. कपिला

Ans: 4

Expl:-Sage Kapila is traditionally credited as a founder of the Samkhya school.

Expl:-
ऋषि कपिला को पारंपरिक रूप से सांख्य विद्यालय के संस्थापक के रूप में श्रेय दिया जाता है।

5. Dhanu Jatra or Dhanu Yatra is an annual drama that is celebrated in which of the following states?


A. Madhya Pradesh

B. Maharashtra

C. Odisha

D. Rajasthan

धनु जात्रा या धनु यात्रा एक वार्षिक नाटक है जो निम्नलिखित राज्यों में से किस में मनाया जाता है?

A. मध्य प्रदेश

B. महाराष्ट्र

C. ओडिशा

D. राजस्थान

Ans: 3

Expl:-Dhanu Jatra or Dhanu yatra is an annual drama-based open-air theatrical performance celebrated in Bargarh, Odisha.

Expl:-
धनु जात्रा या धनु यात्रा, ओडिशा के बरगढ़ में मनाया जाने वाला एक वार्षिक नाटक-आधारित ओपन-एयर थियेट्रिकल प्रदर्शन है।

6. India’s largest tunnel Jawahar Tunnel is located in which of the following Union territories?

A. Jammu Kashmir

B. Delhi

C. Dadra and Nagar Haveli

D. Ladakh

भारत की सबसे बड़ी सुरंग जवाहर सुरंग निम्नलिखित में से किस केंद्र शासित प्रदेश में स्थित है?

A. जम्मू कश्मीर

B. दिल्ली

C. दादरा और नगर हवेली

D. लद्दाख

Ans: 1

Expl:-Jawahar Tunnel also called Banihal Tunnel or Banihal Pass is located in the Indian Union territories of Jammu and Kashmir.

Expl:-
जवाहर सुरंग को बनिहाल सुरंग या बनिहाल दर्रा भी कहा जाता है जो जम्मू और कश्मीर के भारतीय केंद्र शासित प्रदेश में स्थित है।

7. Which one of the following lakes and their locations are correctly matched?


A. Chilika-Odisha

B. Loktak-Uttarakhand

C. Roopkund-Manipur

D. All of the above

निम्नलिखित झीलों और उनके स्थानों में से कौन सा सही ढंग से मेल खाता है?

A. चिलका-ओडिशा

B. लोकटक-उत्तराखंड

C. रूपकुंड-मणिपुर

D. ऊपर के सभी

Ans: 1

Expl:-Chilika Lake is a brackish water lagoon, spread over the Puri, Khurda, and Ganjam districts of Odisha state on the east coast of India.

Expl:-
चिलिका झील एक खारे पानी की लैगून है, जो भारत के पूर्वी तट पर ओडिशा राज्य के पुरी, खुर्दा और गंजम जिलों में फैला हुआ है।

8. Galwan hero Colonel Bikumalla Santosh posthumously awarded which Gallantry Award?

A. Mahavir Chakra

B. Shaurya Chakra

C. Ashok Chakra

D. Sena Medal

गलवान नायक कर्नल बिकुमल्ला संतोष को मरणोपरांत किस वीरता पुरस्कार से सम्मानित किया गया?

A. महावीर चक्र

B. शौर्य चक्र

C. अशोक चक्र

D. सेना पदक

Ans: 1

Expl:-Colonel Bikumalla Santosh Babu, the commanding officer of the 16 Bihar regiment who led from the front against the Chinese attack in eastern Ladakh's Galwan Valley in June last year, was posthumously awarded "Mahavir Chakra" by President Ram Nath Kovind for displaying exemplary courage during the hand-to-hand combat.

Expl:-
16 बिहार रेजिमेंट के कमांडिंग ऑफिसर कर्नल बिकुमल्ला संतोष बाबू, जिन्होंने पिछले साल जून में पूर्वी लद्दाख की गलवान घाटी में चीनी हमले के खिलाफ मोर्चा संभाला था, को मरणोपरांत राष्ट्रपति राम नाथ कोविंद द्वारा आमने-सामने की लड़ाई के दौरान अनुकरणीय साहस प्रदर्शित करने के लिए "महावीर चक्र" से सम्मानित किया गया था।

9. Which of the following rivers is tributary of Ganga?


A. Gomti River

B. Ghaghara River

C. Gandaki river

D. All of the above

निम्नलिखित में से कौन सी नदी गंगा की सहायक नदी है?

A. गोमती नदी

B. घाघरा नदी

C. गंडकी नदी

D. ऊपर के सभी

Ans: 4

Expl:-Major left-bank tributaries of Ganga include Gomti River, Ghaghara River, Gandaki river, and Kosi river.

Expl:-
गंगा की प्रमुख सहायक नदियों में गोमती नदी, घाघरा नदी, गंडकी नदी और कोसी नदी शामिल हैं।

10. The Indian Councils Act 1909 commonly known as _________.

A. Morley-Minto Reforms

B. Government of India Act 1858

C. Government of India Act 1919

D. None of the above

भारतीय परिषद अधिनियम 1909 को आमतौर पर _________ के रूप में जाना जाता है।

A. मॉर्ले-मिंटो सुधार

B. भारत सरकार अधिनियम 1858

C. भारत सरकार अधिनियम 1919

D. इनमे से कोई भी नहीं

Ans: 1

Expl:-The Indian Councils Act 1909 commonly known as the Morley-Minto or Minto-Morley Reforms. 

 Expl:-भारतीय परिषद अधिनियम 1909 को आमतौर पर मोर्ले-मिंटो या मिंटो-मोर्ली सुधार के रूप में जाना जाता है।


0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.