mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Banking Awareness Quiz For IBPS | RBI | SBI | NABARD | 28-06-2022

Swati Mahendras

 




Dear Readers,

Banking Awareness has been an important part of various competitive exams, so we are here with a series of Banking Awareness Quiz on a daily basis on our platform. Follow the quiz daily to improve your banking awareness.



1. Insurance cover for bank deposits in our country is provided by __________.

01. SBI

02. DICGC

03. GIC

04. LIC

05. None of these

हमारे देश में बैंक की जमाराशियों पर बीमा कवर ___________ द्वारा उपलब्ध कराया जाता है।

01. एसबीआई

02. डीआईसीजीसी

03. जीआईसी

04. एलआईसी

05. इनमें से कोई नहीं

Ans: 2

Expl:Insurance cover for bank deposits in our country is provided by DICGC.

Expl:
हमारे देश में बैंक की जमाराशियों पर बीमा कवर डीआईसीजीसी द्वारा उपलब्ध कराया जाता है।

2. Loans of very small amounts given to low income groups is called _________.

01. Cash Credit

02. Micro credit

03. Simple overdraft

04. No frills loans

05. None of these

निम्न आय समूहों को दिए गए अत्यल्प राशियों के ऋण ___________ कहलाते हैं।

01. कैश क्रेडिट

02. सूक्ष्म ऋण

03. साधारण ओवरड्राफ्ट

04. नो फ्रिल्स ऋण

05. इनमें से कोई नहीं

Ans: 2

Expl:Loans of very small amounts given to low income groups is called microcredit.

Expl:
निम्न आय समूहों को दिये गये अत्यल्प राशियों के ऋण सूक्ष्म ऋण कहलाते है।

3. On which of the following river Gandhi Sagar Dam is built?


01. Sutlej River

02. Chambal River

03. Gomti River

04. Narmada River

05. None of these

निम्नांकित में से किस नदी पर गांधी सागर बांध बनाया गया है?

01. सतलज नदी

02. चंबल नदी

03. गोमती नदी

04. नर्मदा नदी

05. इनमें से कोई नहीं

Ans: 2

Expl:Gandhisagar Dam is constructed on the Chambal River. Foundation stone for the construction of Gandhi Sagar Dam / Power Station was laid by the Prime Minister Pandit Jawaharlal Nehru on the 7th March, 1954.

Expl:गांधीसागर बांध चंबल नदी पर बनाया गया है। गांधी सागर बांध/पावर स्टेशन के निर्माण की आधारशिला प्रधानमंत्री पंडित जवाहरलाल नेहरू द्वारा 7 मार्च, 1954 को रखी गई थी।
4. The committee on Fiscal Responsibility and Budget Management (FRBM) Act is headed by-

01. N.K.Singh

02. Amit Vyas

03. Vijay Kelkar

04. Narsimhan

05. Amit Mitra

राजकोषीय उत्तरदायित्व एवं बजट प्रबंधन संबंधी (एफआरबीएम) अधिनियम समिति का नेतृत्व कौन कर रहा है?

01. एन.के.सिंह

02. अमित व्यास

03. विजय केलकर

04. नरसिम्हन

05. अमित मित्रा

Ans: 1

Expl:The Fiscal Responsibility and Budget Management (FRBM) Act was enacted in 2003 which set targets for the government to reduce fiscal deficits. The targets were put off several times. In May 2016, the government set up a committee under NK Singh to review the FRBM Act.

Expl:
राजकोषीय उत्तरदायित्व और बजट प्रबंधन (एफआरबीएम) अधिनियम 2003 में अधिनियमित किया गया था जिसने सरकार के लिए राजकोषीय घाटे को कम करने के लक्ष्य निर्धारित किए थे। कई बार लक्ष्य को टाला गया। मई 2016 में, सरकार ने FRBM अधिनियम की समीक्षा के लिए एनके सिंह के तहत एक समिति का गठन किया।

5. Under whose chairmanship the Planning Commission was set up?

01. M.N. Roy

02. P.K. Narayan

03. J.L. Nehru

04. S. Narayan

05. T.K. Sinha

किसकी अध्यक्षता में योजना आयोग की स्थापना की गयी थी?

01. एम.एन. रॉय

02. पी.के. नारायण

03. जे.एल. नेहरू

04. एस. नारायण

05. टी.के. सिन्हा

Ans: 3

Expl:The Planning Commission was set up under the chairmanship of J.L. Nehru.

Expl:
योजना आयोग का गठन जे.एल. नेहरू की अध्यक्षता में किया गया था।

6. Union Budget is always presented in front of -

01. Meeting of the Union Cabinet

02. State Assemblies

03. Joint Session of the Parliament

04. Lok Sabha

05. None of these

केन्द्रीय बजट हमेशा ________ के समक्ष प्रस्तुत किया जाता है।

01. केन्द्रीय कैबिनेट की मीटिंग

02. राज्य विधानसभा

03. संसद के संयुक्त सत्र

04. लोक सभा

05. इनमें से कोई नहीं

Ans: 4

Expl:Union Budget is always presented first in Lok Sabha.

Expl:
केन्द्रीय बजट हमेशा सर्वप्रथम लोकसभा में प्रस्तुत किया जाता है।

7. We often come across the term SWIFT in financial newspapers. What is the expanded form of this term?


01. Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication

02. Secure Worldwide Interbank Financial Telecommunication

03. Society for World Interbank Financial Transaction

04. Security for Worldwide Interbank Financial Transaction

05. None of these

हम प्रायः वित्तीय समाचार.पत्रों में पद SWIFT पढ़ते हैं। इस पद का विस्तृत रूप क्या है?

01. सोसाइटी फॉर वर्ल्ड वाइड इंटरबैंक फाइनेंसियल टेलीकम्युनिकेशन

02. सिक्योर वर्ल्ड वाइड इंटरबैंक फाइनेंसियल टेलीकम्युनिकेशन

03. सोसाइटी फॉर वर्ल्ड इंटरबैंक फाइनेंसियल ट्रांजेकसन

04. सिक्यूरिटी फॉर वर्ल्ड इंटरबैंक फाइनेंसियल ट्रांजेकसन

05. इनमें से कोई नहीं

Ans: 1

Expl:SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) provides a network that enables financial institutions worldwide to send and receive information about financial transactions in a secure, standardized and reliable environment.

Expl:
SWIFT (सोसाइटी फॉर वर्ल्ड वाइड इंटरबैंक फाइनेंसियल टेलीकम्युनिकेशन) एक नेटवर्क प्रदान करके दुनिया भर में वित्तीय संस्थानों को एक सुरक्षित, मानकीकृत और विश्वसनीय वातावरण में वित्तीय लेनदेन के बारे में जानकारी भेजने और प्राप्त करने के लिए सक्षम बनाता है।

8. What is the maximum period for accepting the domestic term deposits by banks in our country?


01. 3 years

02. 5 years

03. 7 years

04. 10 years

05. None of these

हमारे देश में बैंकों द्वारा सामान्यतः अधिकतम कितनी अवधि के लिए घरेलू सावधि जमाओं को स्वीकार किया जाता है?

01. 3 वर्ष

02. 5 वर्ष

03. 7 वर्ष

04. 10 वर्ष

05. इनमें से कोई नहीं

Ans: 4

Expl:The maximum period for domestic term deposits is 10 years.

Expl:
घरेलू सावधि जमाओं के लिये अधिकतम अवधि 10 वर्ष है।

9. Where is the headquarter of EXIM Bank located?


01. Hyderabad

02. Lucknow

03. Mumbai

04. Pune

05. Kanpur

एक्जिम बैंक का मुख्यालय कहां स्थित है?

01. हैदराबाद

02. लखनऊ

03. मुंबई

04. पुणे

05. कानपुर

Ans: 3

Expl:Exim bank was established in the year 1982. It is headquartered in Mumbai, India.

Expl:
एक्जिम बैंक वर्ष 1982 में स्थापित किया गया था। इसका मुख्यालय मुंबई, भारत में स्थित है।

10. Which of the following award is given for excellence in the field of Journalism?


01. Dada Saheb Phalke Award

02. Shanti Swarup Bhatnagar Award

03. Padma Bhushan

04. Neerja Bhanot Award

05. Pulitzer Prize

निम्नलिखित में से कौन सा पुरस्कार पत्रकारिता के क्षेत्र में उत्कृष्टता के लिए दिया जाता है?

01. दादा साहेब फाल्के पुरस्कार

02. शांति स्वरूप भट्नागर पुरस्कार

03. पद्म भूषण

04. नीरजा भनोत पुरस्कार

05. पुलित्जर पुरस्कार

Ans: 5

Expl:Pulitzer Prize is given for excellence in the field of Journalism.

Expl:
पुलित्जर पुरस्कार मुख्यतः पत्रकारिता के क्षेत्र में उत्कृष्टता के लिए दिया जाता है।


0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.