mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC MTS | CHSL Quiz : General Awareness | 13-05-2022

Swati Mahendras






Dear Readers,

As SSC MTS |  CHSL notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of quizzes are based on the latest pattern of the SSC MTS |  CHSL  examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.




Q 1:-'In which Article has been made the qualification of judges of High Courts'?

A. 215

B. 216

C.217 (2)

D. 226

Q 1:- 'उच्च न्यायालयों के न्यायाधीशों की योग्यता का प्रावधान किस अनुच्छेद में किया गया है'?

A. 215

B. 216

C. 217(2)

D. 226

Q2:- Which authority does the President have through Article 78?

A. To get information from Prime Minister

B. To get information from Home Minister

C. To conduct the proceedings of Parliament

D. None of these

Q2:- राष्ट्रपति को अनुच्छेद 78 के माध्यम से कौन सा अधिकार प्राप्त है?

A. प्रधानमंत्री से सूचना प्राप्त करने का

B. गृह मंत्री से सूचना प्राप्त करने का

C. संसद की कार्यवाही का संचालन करने का

D. इनमें से कोई नहीं

Q3: - Which is not included in the provisions for giving approval on the Bills of the President of India mentioned in Article 111?

A. The President will approve the bill passed by both the Parliament.

B. The President can stop the acceptance of the Bill passed by both of the Parliament.

C. All the Bills can be returned to the House for reconsideration.

D. Obligation to approve a Bill passed by Houses.

Q3:- अनुच्छेद 111 में वर्णित भारत के राष्ट्रपति के विधेयकों पर स्वीकृति देने संबंधी प्रावधानों में कौन सा सम्मिलित नहीं है?

A. राष्ट्रपति संसद के दोनों द्वारा पारित विधेयक पर स्वीकृति प्रदान करेगा.

B. राष्ट्रपति संसद के दोनों द्वारा पारित विधेयक पर स्वीकृति रोक सकता है.

C. सभी विधेयकों को पुनर्विचार हेतु सदन को लौटा सकेगा.

D. सदनों द्वारा पुनः पारित विधेयक पर स्वीकृति प्रदान करने की बाध्यता.

Q4:- Which famous movement did Mahatma Gandhi launch in August 1942?

A. Quit India Movement

B. Non-Co-operation Movement

C. Indian National Movement

D. Civil Disobedience Movement

Q4:- प्रसिद्ध आंदोलन जो महात्मा गांधी ने अगस्त 1942 में शुरू किया था-

A. भारत छोड़ो आन्दोलन

B. असहयोग आन्दोलन

C. भारतीय राष्ट्रीय आन्दोलन

D. सविनय अवज्ञा आन्दोलन

Q5: - Which of the following political party was formed / established in the year 1964?

A. Bharatiya Janata Party

B. CPI

C. CPM

D. Aam Aadmi Party

Q5:- निम्न में से किस राजनीतिक दल का गठन/स्थापना वर्ष 1964 में हुई?

A. भारतीय जनता पार्टी

B. सी.पी.आई.

C. सी.पी.एम.

D. आम आदमी पार्टी

Q6: - Which of the following dust causes lung cancer?

A. Lead

B. Asbestos

C. Carbon monoxide

D. Cadmium

Q6:- निम्न में से किसकी धूल के कारण फेफड़ों का कैंसर होता है?

A. सीसा

B. एस्बेस्टस

C. कार्बन मोनो आक्साइड

D. कैडमियम

Q7: - Where is the headquarters of International Maritime Organization located?

A. London

B. Paris

C. New York

D. Kandla

Q7:- अंतर्राष्ट्रीय समुद्री संगठन का मुख्यालय कहाँ पर स्थित है?

A. लंदन

B. पेरिस

C. न्यूयार्क

D. कांडला

Q8: - Which of the following energy is most used in organic quantities?

A. Solar Energy

B. Petroleum Energy

C. Atomic Energy

D. Coal Energy

Q8:- निम्न में से कौन सी ऊर्जा जैविक मात्रा में सबसे ज्यादा प्रयोग की जाती है?

A. सौर ऊर्जा

B. पेट्रोलियम ऊर्जा

C. परमाणु ऊर्जा

D. कोयला ऊर्जा

Q9:- The element which is the most abundant in the human body is-

A. oxygen

B. carbon

C. iron

D. nitrogen

Q9:- वह तत्व मानव शरीर में सबसे प्रचुर मात्रा में उपस्थित है-

A. ऑक्सीजन

B. कार्बन

C. आयरन

D. नाइट्रोजन

Q10: - Periyar National Park is mainly known for which of the following wild animals?

A. Elephant and Tiger

B. Elephant Only

C. Tiger and Chital

D. Leopard and elephant

Q10:- पेरियार राष्ट्रीय उद्यान मुख्यतः निम्न में से कौन से वन्य पशुओं के लिए जाना जाता है?

A. हाथी एवं बाघ

B. केवल हाथी

C. बाघ एवं चीतल

D. तेंदुआ और हाथी

Answer:-

1. C

2. A

3. C

4. A

5. C

6. B

7. A

8. A

9. B

10. A














0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.