mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC MTS | CHSL Quiz : General Awareness | 12-05-2022

Swati Mahendras






Dear Readers,

As SSC MTS |  CHSL notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of quizzes are based on the latest pattern of the SSC MTS |  CHSL  examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.




Q1. Which of the following nature of light is proved by polarization property of light?

A. Particle nature of light

B. Longitudinal wave nature

C. Transverse wave nature

D. Quantum nature

Q1. निम्नलिखित प्रकाश की प्रकृति में से कौन प्रकाश के ध्रुवीकरण के गुण द्वारा सिद्ध होता है?

A. प्रकाश की कण प्रकृति

B. अनुदैर्ध्य तरंग प्रकृति

C. अनुप्रस्थ तरंग प्रकृति

D. क्वांटम प्रकृति

Q2. Which one of the following pairs is not correctly matched?

A. Gibberellic Acid-leaf fall

B. Cytokinin-Cell division

C. IAA- Cell wall elongation

D. Abscisic Acid- Stomatal closure

Q2. निम्नलिखित में से कौन सा युग्म सही सुमेलित नही है?

A. गिबरेलिक एसिड – पत्तियों का गिरना

B. साइटोकिनिन - कोशिका विभाजन

C. IAA- कोशिका भित्ति विस्तार

D. एब्सिसिक अम्ल- स्टोमेटा क्लोसर

Q3. The joint of radius-ulna with upper arm is-

A. Saddle joint

B. Hinge joint

C. Ball and socket joint

D. Pivot joint

Q3. ऊपरी भुजा वाली रेडियस-उलना (radius-ulna) का जोड़ है-

A. सैडल जॉइंट

B. हिन्ज जॉइंट

C. बॉल और सॉकेट जॉइंट

D. प्वायट जॉइंट

Q4. Speaker of Lok Sabha offers his resignation letter to whom?

A. Chairman of upper house

B. Deputy Speaker of Lok Sabha

C. President

D. Vice president

Q4. लोक सभा अध्यक्ष ने अपना त्याग पत्र किसे सौंपता है?

A. उच्च सदन का अध्यक्ष

B. लोक सभा के उपसभापति

C. राष्ट्रपति

D. उप-राष्ट्रपति

Q5. Dibrugarh city is located on the bank of which river?

A. Bramhaputra

B. Sutlej

C. Damodar

D. Musi

Q5. डिब्रूगढ़ शहर किस नदी के किनारे स्थित है?

A. ब्रह्मपुत्र

B. सतलुज

C. दामोदर

D. मूसी

Q6. What is the major difference between IMF and WB?

A. WB gives long term loans but IMF doesn't

B. IMF gives short term loans but WB doesn't

C. Both A and B

D. None of the above

Q6. IMF और WB के बीच प्रमुख अंतर क्या है?

A. WB दीर्घकालिक ऋण देते हैं लेकिन IMF नहीं करता है

B. आईएमएफ अल्पावधि ऋण देता है लेकिन डब्ल्यूबी नहीं करता है

C. A और B दोनों

D. इनमे से कोई भी नहीं

Q7. Who was the second Muslim president of INC?

A. Badruddin Tyabji

B. Rahimtulla Mahomed Sayani

C. Surendranath Banerjee

D. Aga Khan

Q7. INC का दूसरा मुस्लिम अध्यक्ष कौन था?

A. बदरुद्दीन तैयबजी

B. रहीमतुल्ला महोमेद सयानी

C. सुरेंद्रनाथ बनर्जी

D. आगा खान

Q8. The Charminar which is set to be built to commemorate the eradication of plague was built by whom?

A. Iltutmish

B. Ghiyasuddin Tughlaq

C. Alauddin khilji

D. Muhammad Quli Qutb shah

Q8. प्लेग के उन्मूलन के उपलक्ष्य में बनाया गया चारमिनार किसके द्वारा बनवाया गया था?

A. इल्तुतमिश

B. गियासुद्दीन तुगलक

C. अलाउद्दीन खिलजी

D. मुहम्मद कुली कुतुब शाह

Q9. Chhau is a folk dance of-

A. Maharashtra

B. Odisha

C. Punjab

D. Assam

Q9. छऊ कहाँ का लोक नृत्य है?

A. महाराष्ट्र

B. ओडिशा

C. पंजाब

D. असम

Q10. ISRO launched India's first geostationary satellite in 1981. Which named-

A. Apple

B. Aryabhata

C. Rohini

D. Sputnik 1

Q10. ISRO ने 1981 में भारत का पहला भूस्थिर उपग्रह लॉन्च किया। जिसका नाम था-

A. सेब

B. आर्यभट्ट

C. रोहिणी

D. स्पुतनिक 1

Answer:-

1. C

2. A

3. B

4. B

5. A

6. C

7. B

8. D

9. B

10. A






0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.