mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Banking Awareness Quiz For IBPS |RBI | NABARD | 14-05-2022

Swati Mahendras

 



Dear Readers,

Banking Awareness has been an important part of various competitive exams, so we are here with a series of Banking Awareness Quiz on a daily basis on our platform. Follow the quiz daily to improve your banking awareness.


1. Where is the headquarter of World Health Organization?

01. Vienna

02. Geneva

03. Washington

04. New York

05. Paris

विश्व स्वास्थ्य संगठन का मुख्यालय कहाँ है?

01. वियना

02. जिनेवा

03. वाशिंगटन

04. न्यूयॉर्क

05. पेरिस

Ans: 2

Expl:The World Health Organization (WHO) is a specialized agency of the United Nations that is concerned with international public health. It was established on 7 April 1948, and is headquartered in Geneva, Switzerland.

Expl:
विश्व स्वास्थ्य संगठन (WHO) संयुक्त राष्ट्र की एक विशेष एजेंसी है जो अंतर्राष्ट्रीय सार्वजनिक स्वास्थ्य से संबंधित है। यह 7 अप्रैल 1948 को स्थापित किया गया था, और इसका मुख्यालय जिनेवा, स्विट्जरलैंड में है।

2. Upper limit prescribed for RTGS transaction is-


01. Rs 1 lacs

02. Rs 2 lacs

03. Rs 5 lacs

04. Rs 50 lacs

05. No upper limit is prescribed

आरटीजीएस लेनदेन के लिए निर्धारित उच्च सीमा है-

01. 1 लाख रु.

02. 2 लाख रु.

03. 5 लाख रु.

04. 50 लाख रु.

05. कोई ऊपरी सीमा निर्धारित नहीं है

Ans: 5

Expl:There is no upper limit in RTGS transactions.

Expl:
आरटीजीएस लेनदेन में कोई उच्च सीमा नहीं है।

3. What is the currency of Indonesia?

01. Euro

02. Dinar

03. Lek

04. Rupiah

05. Rial

इंडोनेशिया की मुद्रा क्या है?

01. यूरो

02. दीनार

03. लेक

04. रुपिया

05. रियाल

Ans: 4

Expl:The Currency of Indonesia is Rupiah.

Expl:
इंडोनेशिया की मुद्रा रुपिया है।

4. Which Indian State share largest boundaries with Bangladesh?


01. West Bengal

02. Karnataka

03. Assam

04. Mizoram

05. Meghalaya

कौन सा भारतीय राज्य, बांग्लादेश के साथ सबसे बड़ी सीमा साझा करता है?

01. पश्चिम बंगाल

02. कर्नाटक

03. असम

04. मिजोरम

05. मेघालय

Ans: 1

Expl:Bangladesh and India share a 4,096-kilometer (2,545-mile) long international border, the fifth-longest land border in the world. West Bengal with 2,217 km share longest border with Bangladesh.

Expl:
बांग्लादेश और भारत 4,096 किलोमीटर (2,545 मील) लंबी अंतरराष्ट्रीय सीमा, दुनिया की पांचवीं सबसे लंबी भूमि सीमा साझा करते हैं। पश्चिम बंगाल 2,217 किलोमीटर बांग्लादेश के साथ सबसे लंबी सीमा साझा करता है ।

5. “International Literacy Day is celebrated on ————.


01. September 1

02. September 2

03. September 4

04. September 8

05. None of these

अंतर्राष्ट्रीय साक्षरता दिवस --------- को मनाया जाता है।

01. 1 सितम्बर

02. 2 सितम्बर

03. 4 सितम्बर

04. 8 सितम्बर

05. इनमें से कोई नहीं

Ans: 4

Expl:“International Literacy Day” is celebrated on 8th September as declared by UNESCO.

Expl:
यूनेस्को द्वारा घोषित अंतर्राष्ट्रीय साक्षरता दिवस 8 सितम्बर को मनाया जाता है।

6. Which scheme is related to Rural Infrastructure?


01. PMSBY

02. PMJJBY

03. RAY

04. PMGSY

05. Other than these

कौन सी योजना ग्रामीण बुनियादी सुविधाओं से संबंधित है?

01. पीएमएसबीवाय

02. पीएमजेजेबीवाय

03. आरएवाय

04. पीएमजीएसवाय

05. इन के अलावा

Ans: 4

Expl:The PMGSY is under the authority of the Ministry of Rural Development and was begun on 25 December 2000. It is fully funded by the central government.

Expl:
PMGSY ग्रामीण विकास मंत्रालय के अधिकार में है और 25 दिसंबर 2000 को शुरू किया गया था। यह पूरी तरह से केंद्र सरकार द्वारा वित्त पोषित है।

7. ..................... acts as an intermediary between Government and money market.


01. RBI

02. SEBI

03. Commercial banks

04. All of the above

05. None of these

--------------- सरकार और मुद्रा बाजार के बीच एक मध्यस्थ के रूप में कार्य करता है।

01. भारतीय रिजर्व बैंक

02. सेबी

03. वाणिज्यिक बैंक

04. उपरोक्त सभी

05. इनमें से कोई नहीं

Ans: 1

Expl:RBI acts as an intermediary between Government and money market.

Expl:
भारतीय रिजर्व बैंक सरकार और मुद्रा बाजार के बीच एक मध्यस्थ के रूप में कार्य करता है।

8. Banking Ombudsman in India is appointed by —————.


01. RBI

02. SEBI

03. GoI

04. SBI

05. None of these

भारत में बैंकिंग लोकपाल----------के द्वारा नियुक्त किया जाता है।

01. भारतीय रिजर्व बैंक

02. सेबी

03. भारत सरकार

04. एसबीआई

05. इनमें से कोई नही

Ans: 1

Expl:The banking Ombudsman is a person appointed by the RBI, whose primary function is to redress customer complaints against the banks.

Expl:
बैंकिंग लोकपाल भारतीय रिजर्व बैंक द्वारा नियुक्त एक व्यक्ति है,जिसका प्राथमिक कार्य बैंकों के खिलाफ ग्राहकों की शिकायतों का निवारण करना है।

9. Cheques that are issued by a bank and function as cash but are protected against loss or theft are called-


01. Traveler’s cheque

02. Negotiable cheque

03. Crossed cheque

04. Special cheque

05. Transferable cheque

बैंक द्वारा जारी किया जाने वाला चेक जो नकदी के रूप में कार्य करता है लेकिन, हानि या चोरी के खिलाफ सुरक्षित होता है, उसे क्या कहा जाता है?

01. यात्री चेक

02. परक्राम्य चेक

03. रेखांकित चेक

04. विशेष चेक

05. हस्तांतरणीय चेक

Ans: 1

Expl:Cheques that are issued by a bank and function as cash but are protected against loss or theft are called- 'Traveler’s cheque'.

Expl:
वे चेक जो बैंक और फ़ंक्शन द्वारा नकद के रूप में जारी किए जाते हैं, लेकिन नुकसान या चोरी से सुरक्षित रहते हैं, जिन्हें 'ट्रैवलर्स चेक' कहा जाता है।

10. Credit rating agencies are regulated by –


01. SEBI

02. CRISIL

03. IRDA

04. RBI

05. None of these

क्रेडिट रेटिंग एजेंसियां -------------- द्वारा विनियमित होती हैं।

01. सेबी

02. क्रिसिल

03. आईआरडीए

04. भारतीय रिजर्व बैंक

05. इनमें से कोई नहीं

Ans: 1

Expl:The Securities and Exchange Board of India is the regulator for the securities market in India. It was established in the year 1988 and given statutory powers on 12 April 1992 through the SEBI Act, 1992. Credit rating agencies are regulated by SEBI.

Expl:भारतीय प्रतिभूति एवं विनिमय बोर्ड भारत में प्रतिभूति बाजार का नियामक है। यह वर्ष 1988 में स्थापित किया गया था और सेबी अधिनियम, 1992 के माध्यम से 12 अप्रैल 1992 को इसे वैधानिक अधिकार दिया गया था। क्रेडिट रेटिंग एजेंसियां सेबी द्वारा नियंत्रित की जाती हैं।

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.