mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Banking Awareness Quiz For IBPS |RBI | NABARD | 12-05-2022

Swati Mahendras

 



Dear Readers,

Banking Awareness has been an important part of various competitive exams, so we are here with a series of Banking Awareness Quiz on a daily basis on our platform. Follow the quiz daily to improve your banking awareness.





1. Where is the headquarters of Unilever PLC?

01. London

02. Rotterdam

03. Only (1)

04. Only (2)

05. Both (1) & (2)

यूनिलीवर पीएलसी का मुख्यालय कहां है?

01. लंदन

02. रॉटरडैम

03. केवल (1)

04. केवल (2)

05. दोनों (1) और (2)

Ans: 5

Expl: Unilever is a British-Dutch transnational consumer goods company co-headquartered in London, United Kingdom and Rotterdam, Netherlands.

Expl:यूनिलीवर एक ब्रिटिश-डच अंतर्राष्ट्रीय उपभोक्ता सामान कंपनी है जिसका मुख्यालय लंदन, यूनाइटेड किंगडम और नीदरलैंड्स के रॉटरडैम में है।

2. Who is the founder of Madame Tussauds?

01. Marie Tussauds

02. James Tussauds

03. Francois Tussauds

04. Curtius Tussauds

05. None of these

मैडम तुसाद के संस्थापक कौन हैं?

01. मैरी तुसाद

02. जेम्स तुसाद

03. फ्रेंकोइस तुसाद

04. कर्तिउस तुसाद

05. इनमे से कोई नहीं

Ans: 1

Expl:Madame Tussauds is a wax museum in London with smaller museums in a number of other major cities. It was founded by wax sculptor Marie Tussauds.

Expl:मैडम तुसाद, लंदन में कई बड़े शहरों में छोटे संग्रहालयों के साथ एक मोम संग्रहालय है। यह मोम मूर्तिकार मैरी तुसाद द्वारा स्थापित किया गया था।

3. Which type of banking performs broad-based and comprehensive banking activities?

01. Unit banking

02. Branch banking

03. Universal Banking

04. Narrow banking

05. None of these

किस प्रकार का बैंकिंग व्यापक-आधारित और विस्तृत बैंकिंग गतिविधियों को संदर्भित करता है?

01. यूनिट बैंकिंग

02. ब्रांच बैंकिंग

03. यूनिवर्सल बैंकिंग

04. संकीर्ण बैंकिंग

05. इनमे से कोई नहीं

Ans: 3

Expl:Universal Banking refers to broad-based and comprehensive banking activities.

Expl:यूनिवर्सल बैंकिंग व्यापक-आधारित और विस्तृत बैंकिंग गतिविधियों को संदर्भित करता है।

4. Idukki dam is built on which of the following rivers?

01. Kundala river

02. Periyar river

03. Walayar river

04. Neyyar river

05. None of these

इडुक्की बांध निम्नलिखित में से किस नदी पर बनाया गया है?

01. कुंडला नदी

02. पेरियार नदी

03. वालयार नदी

04. नेयार नदी

05. इनमे से कोई नहीं

Ans: 2

Expl:Idukki dam is built on Periyar river in Kerala.

Expl:इडुक्की बांध केरल में पेरियार नदी पर बनाया गया है।

5. World Health Day is celebrated on ____.

01. 3 April

02. 5 April

03. 7 April

04. 8 April

05. 10 April

____ को विश्व स्वास्थ्य दिवस मनाया जाता है ।

01. 3 अप्रैल

02. 5 अप्रैल

03. 7 अप्रैल

04. 8 अप्रैल

05. 10 अप्रैल

Ans: 3

Expl:World Health Day is celebrated on 7 April under the leadership of World Health Organisation (WHO).

Expl:वैश्विक स्वास्थ्य जागरूकता बढ़ाने के लिए विश्व स्वास्थ्य संगठन (डब्ल्यूएचओ) के नेतृत्व में 7 अप्रैल को विश्व स्वास्थ्य दिवस मनाया गया।

6. Which of the following is the correct statement?

01. State bank of India is the sole authority to issue and manage currency in India.

02. A Nationalized bank is the sole authority to issue and manage currency in India.

03. A cooperative bank is the sole authority to issue and manage currency In India.

04. RBI is the sole authority to issue and manage currency in India

05. None of these

निम्नलिखित में से कौन सा सही कथन है?

01. भारतीय स्टेट बैंक को भारत में मुद्रा जारी करने और प्रबंधित करने का एकमात्र अधिकार है।.

02. एक राष्ट्रीयकृत बैंक को भारत में मुद्रा जारी करने और प्रबंधित करने का एकमात्र अधिकार है।

03. एक सहकारी बैंक को भारत में मुद्रा जारी करने और प्रबंधित करने का एकमात्र अधिकार है।

04. आरबीआई को भारत में मुद्रा जारी करने और प्रबंधित करने का एकमात्र अधिकार है।

05. इनमें से कोई नहीं

Ans: 4

Expl:RBI is the sole authority to issue and mange currency in India. RBI is the central bank of India.

Expl:आरबीआई को भारत में मुद्रा जारी करने और उसका प्रबंधन करने का एकमात्र अधिकार है। आरबीआई भारत का केंद्रीय बैंक है।

7. Cash Reserve Ratio (CRR) and Statutory Liquidity Ratio (SLR) are terms most closely related to which of the following industries/markets?

01. Capital market

02. Banking industry

03. Commodities market

04. Monetary Market

05. Mutual fund industry

नकद आरक्षित अनुपात (CRR) और वैधानिक तरलता अनुपात (SLR) निम्नलिखित में से किस उद्योग या बाज़ार से संबंधित हैं?

01. पूंजी बाजार

02. बैंकिंग उद्योग

03. कमोडिटीज मार्केट

04. मौद्रिक बाजार

05. म्यूचुअल फंड उद्योग

Ans: 2

Expl:Cash Reserve Ratio and Statutory Liquidity Ratio are related with banking industry.

Expl:नकद आरक्षित अनुपात और वैधानिक तरलता अनुपात बैंकिंग उद्योग से संबंधित हैं।

8. Which of the following is known as plastic money?

A. Demand Draft

B. Credit Card

C. Debit Card

01. Only A

02. Only B

03. Only C

04. Both B and C

05. All of the above

निम्नलिखित में से किसे प्लास्टिक मनी के रूप में जाना जाता है?

A. डिमांड ड्राफ्ट

B. क्रेडिट कार्ड

C. डेबिट कार्ड

01. केवल A

02. केवल B

03. केवल C

04. B और C दोनों

05. उपरोक्त सभी

Ans: 4

Expl:Credit Card and Debit Card are known as plastic money.

Expl:क्रेडिट कार्ड और डेबिट कार्ड को प्लास्टिक मनी के रूप में जाना जाता है।

9. P in DWP is…………

01. Payment

02. Price

03. Pension

04. Program

05. None of these

DWP मे P________ है।

01. पेमेंट

02. प्राइस

03. पेंशन

04. प्रोग्राम

05. इनमें से कोई नहीं

Ans : 3

Expl:DWP – Department for Work and Pensions.

Expl:DWP - Department for Work and Pensions (कार्य और पेंशन विभाग) ।

10. Savings bank accounts are opened by whom?

01. By Trading entities, manufacturing entities and individuals for savings purposes

02. By Traders and manufactures for business purposes

03. By Individuals for savings purposes

04. By Limited companies and partnerships for savings purposes

05. By Cooperative banks for savings

बचत बैंक खाते किसके द्वारा खोले जाते हैं?

01. बचत उद्देश्यों के लिए ट्रेडिंग इकाइयाँ, विनिर्माण संस्थाएँ और व्यक्तियों द्वारा

02. व्यावसायिक उद्देश्यों के लिए व्यापारियों द्वारा

03. बचत उद्देश्यों के लिए व्यक्तिगत रूप से

04. लिमिटेड कंपनियों और बचत उद्देश्यों के लिए साझेदारी द्वारा

05. बचत के लिए सहकारी बैंक द्वारा

Ans: 3

Expl:Savings bank accounts are opened by Individuals for savings purposes.

Expl:बचत उद्देश्यों के लिए बचत बैंक खाते व्यक्तियों द्वारा खोले जाते हैं।

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.