mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Banking Awareness Quiz For IBPS |RBI | NABARD | 28-04-2022

Swati Mahendras

 



Dear Readers,

Banking Awareness has been an important part of various competitive exams, so we are here with a series of Banking Awareness Quiz on a daily basis on our platform. Follow the quiz daily to improve your banking awareness.



1. ORANGE Label ATM refers to-

01. Agricultural Transaction

02. Share Transactions

03. E-commerce

04. Women banking

05. Minor banking

ऑरेंज लेबल एटीएम संदर्भित करते है-

01. कृषि लेनदेन

02. शेयर लेनदेन

03. ई-कॉमर्स के लिए

04. महिला बैंकिंग के लिए

05. लघु बैंकिंग के लिए

Ans: 2

Expl:ORANGE Label ATM refers to Share Transactions.

Expl:
ऑरेंज लेबल एटीएम शेयर लेनदेन से सम्बंधित हैं।

2. ___ is a professionally managed investment fund that pools money from many investors to invest in securities.


01. Share

02. Bond

03. Mutual Funds

04. Insurance

05. None of these

_______ एक पेशेवर रूप से प्रबन्धित निवेश कोष है जो कई निवेशकों से सिक्योरिटीज में निवेश करने के लिए पैसे जमा करता है।

01. शेयर

02. बांड

03. म्यूचुअल फंड्स

04. बीमा

05. इनमे से कोई नहीं

Ans: 3

Expl:Mutual Funds is a professionally managed investment fund that pools money from many investors to invest in securities.

Expl:
म्युचुअल फंड एक पेशेवर रूप से प्रबन्धित निवेश कोष है जो कई निवेशकों से सिक्योरिटीज में निवेश करने के लिए पैसे जमा करता है।

3. What are the categories under 'Agriculture' field in PSL?


01. Farm credit

02. Agriculture infrastructure

03. Ancillary activities

04. All the above

05. None of these

पीएसएल में 'कृषि' क्षेत्र के अंतर्गत श्रेणियां क्या हैं?

01. फार्म क्रेडिट

02. कृषि बुनियादी ढांचा

03. सहायक गतिविधियां

04. उपर्युक्त सभी

05. इनमें से कोई नहीं

Ans: 4

Expl:Farm credit, Agriculture infrastructure & Ancillary activities are the categories under 'Agriculture' field in PSL.

Expl:
पीएसएल में 'कृषि' क्षेत्र के अंतर्गत श्रेणियां क्या हैं -फार्म क्रेडिट, कृषि बुनियादी ढांचा और सहायक गतिविधियां.

4. Which of the following is not comprised in India’s Foreign Exchange Reserves?

01. Foreign Currency Assets (FCAs)

02. Gold holdings of RBI

03. Silver holdings of RBI

04. Special Drawing Rights (SDRs)

05. None of these

निम्न में से कौन भारत की विदेशी मुद्रा की आरक्षित निधियों में शामिल नहीं है?

01. विदेशी मुद्रा आस्तियां (एफसीए)

02. भारतीय रिजर्व बैंक की स्वर्ण सम्पत्ति

03. भारतीय रिजर्व बैंक की चांदी की सम्पत्ति

04. विशेष आहरण अधिकार (एसडीआर)

05. इनमें से कोई नहीं

Ans: 3

Expl:India’s Foreign Exchange Reserves comprises of Foreign Currency Assets (FCAs), gold, SDR and Reserve Tranche Position (RTP) in the IMF.

Expl:
भारत के विदेशी मुद्रा कोष मे विदेशी मुद्रा आस्तियां (एफसीए), सोना, एसडीआर और आईएमएफ में प्रारक्षित अंश की स्थिति (आरटीपी) शामिल हैं।

5. Which of the following is Not an institution of World Bank Group?


01. International Finance Corporation

02. Unilateral Investment Guarantee Agency

03. International Centre for Settlement of Investment Disputes

04. International Bank for Reconstruction and Development

05. None of these

निम्न में से कौन विश्व बैंक समूह की एक संस्था नहीं है?

01. अंतर्राष्ट्रीय वित्त निगम

02. यूनीलेटरल निवेश गारंटी एजेंसी

03. अंतर्राष्ट्रीय निवेश विवाद निपटान केंद्र

04. अंतर्राष्ट्रीय पुनर्निर्माण एवं विकास बैंक

05. इनमे से कोई नहीं

Ans : 2

Expl:The World Bank differs from the World Bank Group, in that the World Bank comprises only two institutions: the International Bank for Reconstruction and Development and the International Development Association, whereas the latter incorporates these two in addition to three more:

International Finance Corporation, Multilateral Investment Guarantee Agency, and

International Centre for Settlement of Investment Disputes.

Expl:
विश्व बैंक, विश्व बैंक समूह से भिन्न है। विश्व बैंक में केवल दो संस्थानः अंतर्राष्ट्रीय पुनर्निर्माण और विकास बैंक और अंतर्राष्ट्रीय विकास संघ , शामिल हैं जबकि अंतर्राष्ट्रीय विकास संघ में इन दोनों के अलावा तीन और शामिल हैंः अंतर्राष्ट्रीय वित्त निगम, बहुपक्षीय निवेश गारंटी एजेंसी, और अंतर्राष्ट्रीय निवेश विवाद निपटान केंद्र ।

6. Which of the following is not a near money?

01. Shares

02. Debentures

03. Fixed Deposits

04. Commercial Papers

05. Call money

निम्न में से कौन सा/सी एक मुद्रा - सदृश नहीं है?

01. शेयर

02. डिबेंचर

03. सावधि जमा

04. वाणिज्यिक पत्र

05. मांग मुद्रा

Ans: 1

Expl:Those assets which do not function as money but which can be converted into money on a short notice is called near money.Examples- Fixed deposits,Call money,Debentures etc.Shares are equivalent to money.

Expl:
वह संपत्ति जो धन के रूप में कार्य नहीं करती लेकिन एक अल्प सूचना पर पैसे में परिवर्तित हो जाती है उसे नियर मनी कहा जाता है।उदाहरण फिक्स्ड डिपॉजिट, कॉल मनी, डिबेंचर आदि। शेयर मुद्रा के बराबर हैं।

7. Which of the following institutions of World Bank Group provides loan to private sector?


01. IBRD

02. IFC

03. IDA

04. MIGA

05. ICSID

विश्व बैंक समूह के निम्नलिखित संस्थानो में से कौन निजी क्षेत्र को ऋण प्रदान करता है?

01. आईबीआरडी

02. आईएफसी

03. आईडीए

04. एमआईजीए

05. आईसीएसआईडी

Ans: 2

Expl:

IBRD –International Bank for Reconstruction and Development (also called World Bank)

IFC-International Finance Corporation

IDA-International Development Association (also called soft loan window)

MIGA-Multilateral Insurance Guarantee Association

ICSID-International Center for Settlement of Investment Disputes

Expl:

IBRD - International Bank for Reconstruction and Development

IFSC - International Finance Corporation

IDA - International Development Association

MIGA - Multilateral Insurance Gaurantee Association

ICSID - International Center for Settlement of Investment Disputes

8. Which of the following financial institutions conducts the auction of Treasury Bills of varying maturities?

01. SEBI

02. Government of India

03. NABARD

04. RBI

05. None of these

निम्नलिखित वित्तीय संस्थानों में से कौन सा अलग-अलग परिपक्वताओं के ट्रेजरी बिलों की नीलामी आयोजित करता है?

01. सेबी

02. भारत सरकार

03. नाबार्ड

04. भारतीय रिजर्व बैंक

05. इनमें से कोई नहीं

Ans: 4

Expl:RBI conducts the auction of Treasury Bills of varying maturities.

Expl:
भारतीय रिजर्व बैंक अलग-अलग परिपक्वताओं के ट्रेजरी बिलों की नीलामी आयोजित करता है।

9. Which of the following cannot be endorsed?

01. Promissory note

02. Bill of exchange

03. Bank draft

04. Cheque

05. Fixed deposit receipt

निम्न में से किसे पृष्ठांकित नहीं किया जा सकता है?

01. वचन-पत्र

02. विनिमय पत्र

03. बैंक ड्रॉफ्ट

04. चेक

05. सावधि जमा रसीद

Ans: 5

Expl:Fixed deposit receipt cannot be endorsed.

Expl:
सावधि जमा रसीद को पृष्ठांकित नही किया जा सकता है।

10. Which day is celebrated as National Post Day?


01. 10 October

02. 9 November

03. 16 October

04. 23 December

05. None of these

किस दिन को राष्ट्रीय डाक दिवस के रूप में मनाया जाता है?

01. 10 अक्टूबर

02. 9 नवंबर

03. 16 अक्टूबर

04. 23 दिसंबर

05. इनमे से कोई नही

Ans: 1

Expl:Date Day

10 October --   -National Post Day

9 November -   Legal Services Day

16 October -   World Food Day

23 December-    Kisan Divas

Expl:
तिथि दिवस

10 अक्टूबर        -राष्ट्रीय डाक दिवस

9 नवंबर           -विधिक सेवा दिवस

16 अक्टूबर      -विश्व खाद्य दिवस

23 दिसंबर      - किसान दिवस






























0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.