mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Banking Awareness Quiz For IBPS |RBI | NABARD | 30-04-2022

Swati Mahendras

 



Dear Readers,

Banking Awareness has been an important part of various competitive exams, so we are here with a series of Banking Awareness Quiz on a daily basis on our platform. Follow the quiz daily to improve your banking awareness.




1. In Capital Market,the term ‘Market Cap’ is the product of –


01. market price and authorised capital

02. market price and paid-up capital

03. market price and outstanding number of shares

04. market price and shares,warrants

05. 2 and 4 only

पूंजी बाजार में, 'मार्केट कैप’ शब्द ________ का गुणनफल है।

01. बाजार मूल्य और अधिकृत पूंजी

02. बाजार मूल्य और चुकता पूंजी

03. बाजार मूल्य और शेयरों की बकाया संख्या

04. बाजार मूल्य और शेयर, वारंट

05. केवल 2 और 4

Ans: 3

Expl:In Capital Market, the term ‘Market Cap’ is the product of market price and outstanding number of shares.

Expl:
पूंजी बाजार में, मार्केट कैप शब्द बाजार मूल्य और शेयरों की बकाया संख्या का गुणनफल है।

2. Which financial instrument’s price is derived from a different asset?


01. Share

02. Bond

03. Debenture

04. Underlying Security

05. None of these

कौन से वित्तीय साधन का मूल्य एक अलग परिसंपत्ति से प्राप्त होता है?

01. शेयर

02. बांड

03. ऋणपत्र

04. अंतर्निहित प्रतिभूति

05. इनमे से कोई नहीं

Ans: 4

Expl:Underlying Security is a financial instrument whose price is derived from a different asset.

Expl:
अंतर्निहित प्रतिभूति एक ऐसा वित्तीय साधन है जिसका मूल्य एक अलग परिसंपत्ति से प्राप्त होता है।

3. If there are no transactions in the saving and current account for a period over 2 years,then the account is called ______ account .


01. Inoperative

02. Dormant

03. Nominal

04. Either 1 or 2

05. None of these

यदि 2 वर्ष से अधिक की अवधि के लिए बचत और चालू खाते में कोई लेनदेन ना किया गया हो, तो खाते को ------ खाता कहा जाता है।

01. अप्रवर्ती

02. निष्क्रिय

03. अवास्तविक

04. या तो 1 या 2

05. इनमें से कोई नही

Ans: 4

Expl:If there are no transactions in the saving and current account for a period over 2 years, then the account is called as Dormant or Inoperative account.

Expl:
2 साल से अधिक अवधि के लिए बचत और चालू खाते में कोई लेनदेन ना किया गया हो, तो खाते को डारमेंट या निष्क्रिय कहा जाता है।

4. If the Reserve Bank of India wants to increase the cash reserves of Commercial Banks, which among the following would be the most probable step taken by it?


01. Release gold from its reserves.

02. Buy bonds in the open market.

03. Prohibit the transactions that involve bill of exchange.

04. Increase the tranche reserves with the IMF.

05. None of these

भारतीय रिजर्व बैंक द्वारा लिया गया संभावित कदम निम्नलिखित में से कौन सा होगा यदि वह वाणिज्यिक बैंकों की आरक्षित नकदी में वृद्धि करना चाहता है?

01. अपने भण्डार से सोने को जारी करना।

02. खुले बाजार में बांड खरीदना।

03. लेन-देन जिसमें विनिमय पत्र शामिल है को प्रतिबंधित करना।

04. आईएमएफ के पास किश्त भंडार में वृद्धि।

05. इनमें से कोई नहीं

Ans: 2

Expl:If the Reserve Bank of India wants to increase the cash reserves of Commercial Banks, it will by bonds in the open market.

Expl:
यदि भारतीय रिजर्व बैंक वाणिज्यिक बैंकों की आरक्षित नकदी बढ़ाना चाहता है, तो वह खुले बाजार में बांड खरीदेगा।

5. Gross Domestic Product (GDP), Gross National Product (GNP), Net National Income (NNI), and Adjusted National Income (ANI) are a variety of measures used in Economics to measure which of the following?


(A) National income and output

(B) National income and input

(C) Inflation

01. Only A and B

02. Only B and C

03. Only A

04. Only B

05. All A, B and C

निम्न में से किसके माप के लिए सकल घरेलू उत्पाद (जीडीपी), सकल राष्ट्रीय उत्पाद (जीएनपी), शुद्ध राष्ट्रीय आय (एनएनआई), और समायोजित राष्ट्रीय आय (एएनआई), अर्थशास्त्र में प्रयुक्त विभिन्न माप हैं?

(A) राष्ट्रीय आय और उत्पादन

(B) राष्ट्रीय आय और आयात

(C) मुद्रास्फीति

01. केवल A और B

02. केवल B और C

03. केवल A

04. केवल B

05. सभी A, B और C

Ans: 3

Expl:A variety of measures of national income and output are used in Economics to estimate total economic activity in a country or region, including Gross Domestic Product (GDP), Gross National Product (GNP), Net National Income (NNI), and Adjusted National Income (ANI).

Expl:
राष्ट्रीय आय और उत्पादन के माप के लिए सकल घरेलू उत्पाद (जीडीपी), सकल राष्ट्रीय उत्पाद (जीएनपी), शुद्ध राष्ट्रीय आय (एनएनआई), और समायोजित राष्ट्रीय आय (एएनआई), अर्थशास्त्र में प्रयुक्त विभिन्न माप हैं।

6. As per Section _______ of RBI Act 1934 ,RBI has the right to issue bank notes.


01. 2

02. 20

03. 22

04. 24

05. 26

भारतीय रिजर्व बैंक अधिनियम 1934 की धारा ______ के अनुसार, भारतीय रिजर्व बैंक को बैंक नोट जारी करने का अधिकार है।

01. 2

02. 20

03. 22

04. 24

05. 26

Ans: 3

Expl:As per Section 22 of RBI Act 1934, RBI has the right to issue bank notes.

Expl:
भारतीय रिजर्व बैंक अधिनियम 1934 की धारा 22 के अनुसार, भारतीय रिजर्व बैंक को बैंक नोट जारी करने का अधिकार है।

6. Devaluation means -

01. lowering of the value of domestic currency

02. appreciation of the value of domestic currency

03. issuing new currency in place of old currency

04. lowering of the prices of goods for export

05. None of these

अवमूल्यन का अर्थ है-

01. घरेलू मुद्रा के मूल्य में कमी

02. घरेलू मुद्रा के मूल्य में वृद्धि

03. पुरानी मुद्रा के स्थान पर नई मुद्रा जारी करना

04. निर्यात के लिए वस्तुओं के मूल्य में कमी

05. इनमें से कोई नहीं

Ans: 1

Expl:Devaluation means lowering of the value of domestic currency.

Expl:
अवमूल्यन का अर्थ घरेलू मुद्रा के मूल्य में कमी है।

7. An investment by non-resident entity/person residing outside India, in the capital of an Indian company is called –


01. Foreign Institutional Investment

02. Indian Depository Receipt

03. Foreign Direct Investment

04. Global Depository Receipt

05. None of these

एक भारतीय कंपनी की पूंजी में अनिवासी संस्था/व्यक्ति जो भारत के बाहर निवास करता है के द्वारा एक निवेश को .......................कहा जाता है।

01. विदेशी संस्थागत निवेशक

02. भारतीय निक्षेपागार रसीद

03. विदेशी प्रत्यक्ष निवेश

04. वैश्विक निक्षेपागार रसीद

05. इनमें से कोई नहीं

Ans: 3

Expl:An investment by non-resident entity/person resident outside India in the capital of an Indian Company is called Foreign Direct Investment.

Expl:
एक भारतीय कंपनी की पूंजी में अनिवासी संस्था/व्यक्ति जो भारत के बाहर निवास करता है के द्वारा एक निवेश को कहा जाता है विदेशी प्रत्यक्ष निवेश।

8. Ad-valorem tax is a kind of indirect tax in which goods are taxed by their values. _____ is an ad-valorem tax.


01. Gift Tax

02. VAT

03. FBT

04. All of the above

05. None of these

मूल्यवर्धित कर एक प्रकार का अप्रत्यक्ष कर है जिसमें वस्तुओं के मूल्यों के अनुसार कर लगाया जाता है। ----- एक मूल्यवर्धित कर है।

01. उपहार-कर

02. वैट

03. एफबीटी

04. उपरोक्त सभी

05. इनमें से कोई नहीं

Ans: 2

Expl:Value Added Tax (VAT) is an ad-valorem tax. In case of Ad-valorem tax, the tax amount is calculated as the proportion of the price of the goods.

Expl:
वैल्यू एडेड टैक्स (वैट) एक मूल्यानुसार कर है।मूल्यानुसार कर के मामले में, कर राशि की गणना माल की कीमत के अनुपात में की जाती है।

9. A mortgage which is not covered under any of the five kinds of mortgages is called __________.


01. Registered Mortgage

02. Usufructuary mortgage

03. Anomalous mortgage

04. English Mortgage

05. None of these

एक बंधक जो बंधक के किसी भी पांच प्रकारों के तहत नहीं आता को -------- कहा जाता है।

01. पंजीकृत बंधक

02. भोग बंधक

03. अवर्गित बंधक

04. अंग्रेजी बंधक

05. इनमें से कोई नही

Ans: 3

Expl:A mortgage which is not covered under any of the five kinds of mortgages is called Anomalous mortgage.

Expl:
एक बंधक जो बंधक के किसी भी पांच प्रकारों के तहत नहीं आता को अवर्गित बंधक कहा जाता है।

10. ‘90 days overdue’ norm is related to __________.

01. NPA

02. Treasury Bills

03. Open Market Operations

04. Commercial Papers

05. None of these

'90 दिन अतिदेय' नियम __________ से संबंधित है।

01. एनपीए

02. ट्रेजरी बिल

03. खुले बाजार परिचालन

04. वाणिज्यिक पत्र

05. इनमें से कोई नहीं

Ans: 1

Expl:‘90 days overdue’ norm for is for identification of NPAs.

Expl:'90 दिनों अतिदेय' नियम एनपीए की पहचान के लिए होता है।

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.