mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CGL & MTS Quiz : General Awareness | 14-01-2022

Swati Mahendras






Dear Readers,

As SSC CGL & MTS notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL & MTS  examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.




1. The quote “Bombs and pistols do not make a revolution. The sword of revolution is sharpened on the whetting-stone of ideas” belongs to which of the following freedom fighter?

A. Bal Gangadhar Tilak

B. Lala Lajpat Rai

C. Bhagat Singh

D. Subhash Chandra Bose

1. “बम और पिस्तौल एक क्रांति नहीं बनाते हैं। क्रांति की तलवार को सान देने के लिए विचारों के पत्थर पर तेज किया जाता है।" यह कथन निम्न में से किस स्वतंत्रता सेनानी का है?

A. बाल गंगाधर तिलक

B. लाला लाजपत राय

C. भगत सिंह

D. सुभाष चंद्र बोस

2. Indira Sagar Dam which is a concrete gravity dam is located in which of the following states of India?

A. Maharashtra

B. Chattisgarh

C. Madhya Pradesh

D. Uttar Pradesh

2. इंदिरा सागर बांध जो कि एक कंक्रीट गुरुत्वीय बांध है, निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्य में स्थित है?

A. महाराष्ट्र

B. छत्तीसगढ़

C. मध्य प्रदेश

D. उत्तर प्रदेश

3. The United Nations General Assembly declared 3rd June as-

A. World Bicycle Day

B. World Motorcycle Day

C. World Automobile Day

D. World Water port Day

3. संयुक्त राष्ट्र महासभा ने 3 जून को ______________ के रूप में घोषित किया।

A. विश्व साइकिल दिवस

B. विश्व मोटरसाइकिल दिवस

C. विश्व ऑटोमोबाइल दिवस

D. विश्व जल पोर्ट दिवस

4. The world body governing of which sport has introduced a new game format called ''Triples"?

A. Badminton

B. Table tennis

C. Tennis

D. Squash

4. किस खेल के विश्व निकाय ने 'ट्रायल्स' नामक एक नया खेल प्रारूप पेश किया है?

A. बैडमिंटन

B. टेबल टेनिस

C. टेनिस

D. स्क्वैश

5. For which specific reason is Pingali Venkayya remembered even today?

A. He helped in the annexation of Hyderabad

B. He helped in the annexation of Goa

C. He composed the music for the National Anthem

D. He designed the Indian National Flag

5. पिंगली वेंकय्या को आज भी किस विशेष कारण से याद किया जाता है?

A. उन्होंने हैदराबाद के एनेक्सीनेशन में मदद की

B. उन्होंने गोवा के एनेक्सीनेशन में मदद की

C. उन्होंने राष्ट्रगान के लिए संगीत तैयार किया

D. उन्होंने भारतीय राष्ट्रीय ध्वज को डिजाइन किया

6. Which of the following banks was founded by Muthiah Chidambaram Chettiar in Chennai in 1937?

A. Canara Bank

B. Dhanlaxmi Bank

C. Syndicate Bank

D. Indian Overseas Bank

6. 1937 में चेन्नई में मुत्तैया चिदंबरम चेट्टियार ने निम्नलिखित में से किस बैंक की स्थापना की थी?

A. केनरा बैंक

B. धनलक्ष्मी बैंक

C. सिंडीकेट बैंक

D. इंडियन ओवरसीज बैंक

7. Which of the following State levied the highest tax on petrol?

A. Goa

B. Punjab

C. Madhya Pradesh

D. Gujarat

7. निम्नलिखित में से किस राज्य ने पेट्रोल पर सबसे अधिक कर लगाया?

A. गोवा

B. पंजाब

C. मध्य प्रदेश

D. गुजरात

8. Which river takes the name 'Padma' in Bangladesh?

A. Jhelum

B. Indus

C. Brahmaputra

D. Ganga

8. बांग्लादेश में कौन सी नदी 'पद्मा' के नाम से जानी जाती है?

A. झेलम

B. सिंधु

C. ब्रह्मपुत्र

D. गंगा

9. Who is the author of the book "A Prime Minister to Remember,"?

A. Suresh Krishna

B. Rajesh Kumar

C. Sushil Kumar

D. Vikram Singh

9. "ए प्राइम मिनिस्टर टू रिमेंबर" पुस्तक का लेखक कौन हैं?

A. सुरेश कृष्ण

B. राजेश कुमार

C. सुशील कुमार

D. विक्रम सिंह

10. The sexual reproductive organs of aspergillus are :

A. Spermatium and Oogonium

B. Antheridium and Oogonium

C. Spermatium and Ascogonium

D. Antheridium and Ascogonium

10. एस्परगिलस के यौन प्रजनन अंग हैं:

A. स्पर्मेटियम और ओओगोनियम

B. एथेरिडियम और ओओगोनियम

C. स्पर्मेटियम और एसकोगोनियम

D. एथेरिडियम और एसकोगोनियम

Answer-

1. C

2. C

3. A

4. A

5. D

6. D

7. C

8. D

9. C

10. D






0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.