mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CGL & MTS Quiz : General Awareness | 12-01-2022

Swati Mahendras






Dear Readers,

As SSC CGL & MTS notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL & MTS  examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.




1. ____________ is the official minimum rate at which the Central Bank of a country re-discounts the approved bills, held by commercial banks.

A. Repo Rate

B. Bank rate

C. Prime Lending Rate

D. Reverse Repo Rate

1. _______________वह आधिकारिक न्यूनतम दर है जिस पर किसी देश का केंद्रीय बैंक वाणिज्यिक बैंकों द्वारा रखे गए अनुमोदित बिलों की पुनार्भुनाई करता है।

A. रेपो दर

B. बैंक दर

C. प्राइम लेंडिंग रेट

D. रिवर्स रेपो रेट

2- On which of the following systems of Hindu Philosophy , Shankaracharya wrote commentary in 9th century AD?

A. Sankhya

B. Vaisheshika

C. Nyaya

D. Uttarmimansa

2- निम्नलिखित में से किस हिन्दू दर्शन प्रणाली पर की 9 वीं शताब्दी ईस्वी में शंकराचार्य ने भाष्य लिखा था?

A. सांख्य

B. वैशेषिक

C. न्याय

D. उत्तर मीमांसा

3- Which of the following Vedic texts is mentioned the eastern and western seas for the first time?

A. Tandya Brahmana

B. Satpath Brahmana

C. Gopath Brahmana

D. Kaustiki Brahmana

3- निम्नलिखित में से किस वैदिक ग्रंथ में पहली बार पूर्वी और पश्चिमी समुद्रों का उल्लेख किया गया है?

A. तांड्य ब्राह्मण

B. शतपथ ब्राह्मण

C. गोपथ ब्राह्मण

D. कौस्तुकी ब्राह्मण

4- Mir Hassan Dehlavi was in the court of which of the following?

A. Alauddin Khilji

B. Mubarak Khilji

C. Muhammad Bin Tughlaq

D. Firoj Tughlaq

4- मीर हसन देहलवी निम्नलिखित में से किसके दरबार में थे?

A. अलाउद्दीन खिलजी

B. मुबारक खिलजी

C. मुहम्मद बिन तुगलक

D. फिरोज तुगलक

5- Which planet spins the fastest?

A. Mercury

B. Venus

C. Mars

D. Jupiter

5- कौन सा ग्रह सबसे तेज घूमता है?

A. बुध

B. शुक्र

C. मंगल

D. बृहस्पति

6. In which state is India’s first dinosaur museum located?

A. Madhya Pradesh

B. Himachal Pradesh

C. Gujarat

D. Arunachal Pradesh

6. भारत का पहला डायनासोर संग्रहालय किस राज्य में स्थित है?

A. मध्य प्रदेश

B. हिमाचल प्रदेश

C. गुजरात

D. अरुणाचल प्रदेश

7. Who among the following has inaugurated the "Greater Sohra Water Supply Scheme" in Meghalaya?

A. Narendra Modi

B. Amit Shah

C. Gajendra Singh Shekhawat

D. Satya Pal Malik

7. निम्नलिखित में से किसने मेघालय में "ग्रेटर सोहरा जलापूर्ति योजना" का उद्घाटन किया है?

A. नरेंद्र मोदी

B. अमित शाह

C. गजेंद्र सिंह शेखावत

D. सत्य पाल मलिक

8. Recently which of the following School students detected eight asteroids?

A. Ecole Globale International Girls School

B. Jawahar Navodaya Vidyalaya

C. The Asian School

D. Dhirubhai Ambani International School

8. हाल ही में निम्नलिखित में से किस स्कूल के छात्र ने आठ क्षुद्रग्रहों का पता लगाया?

A. इकोले ग्लोबल इंटरनेशनल गर्ल्स स्कूल

B. जवाहर नवोदय विद्यालय

C. द एशियन स्कूल

D. धीरूभाई अंबानी इंटरनेशनल स्कूल

9- Books in electronic formats are called _________.

A. i-books

B. e-books

C. e-library

D. e-learning

9- इलेक्ट्रॉनिक प्रारूपों में पुस्तकों को _________ कहा जाता है।

A. आई-बुक्स

B. ई-बुक्स

C. ई-लाइब्रेरी

D. ई-लर्निंग

10- Which of the following Harappan sites was not located in Gujarat?

A. Lothal

B. Daimabad

C. Surkotda

D. Dholavira

10- निम्नलिखित में से कौन सा हड़प्पा स्थल गुजरात में स्थित नहीं था?

A. लोथल

B. दायमाबाद

C. सुरकोटडा

D. धोलावीरा

Answer:-

1. B

2. D

3. B

4. A

5. D

6. C

7. B

8. B

9. B

10. B





 



0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.