mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CGL & MTS Quiz : General Awareness | 25-11-2021

Swati Mahendras






Dear Readers,

As SSC CGL & MTS notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL & MTS  examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.



Q.1 In which of the following process the development of a fruit without fertilization occurs?

A. Parthenocarpy

B. Apomixes

C. Hybrid

D. Gametogamy

Q.1 निम्न में से किस प्रक्रिया में बिना निषेचन के एक फल का विकास होता है?

A. पार्थेनोकार्पी

B. एपोमिक्स

C. हाइब्रिड

D. गैमेटोगैमी

Q.2 ___________ is responsible for blood clotting.

A. Erythrocytes

B. Platelets

C. Lymphocytes

D. None of the above

Q.2 ___________ रक्त के थक्के के लिए जिम्मेदार है।

A. एरिथ्रोसाइट्स

B. प्लेटलेट्स

C. लिम्फोसाइट्स

D. उपरोक्त में से कोई नहीं

Q.3___________regulates the amount of light entering into the eyes.

A. Retina

B. Cilliary muscle

C. Cornea

D. Pupil

Q.3 ___________ आंखों में प्रवेश करने वाले प्रकाश की मात्रा को नियंत्रित करता है।

A. रेटिना

B. सिलैरी मांसपेशी

C. कॉर्निया

D. पुपिल

Q.4 From sea algae _____________ is obtained.

A. Argon

B. Iodine

C. Sulphur

D. Iron

Q.4 समुद्री शैवाल से _____________ प्राप्त किया जाता है।

A. आर्गन

B. आयोडीन

C. सल्फरसुलफ

D. आयरन

Q5. Arrest of ______ in 1930 led to angry demonstrations in streets of Peshawar.

A. Abdul Ghaffar Khan

B. Abul Kalam Azad

C. Zakir Hussain

D. Muzaffar Ahmed

Q5. 1930 में ________ की गिरफ्तारी के कारण लोगों ने पेशावर की सड़कों पर प्रदर्शन कर अपना गुस्सा व्यक्त किया था।

A. अब्दुल गफ्फार खान

B. अबुल कलाम आजाद

C. जाकिर हुसैन

D. मुजफ्फर अहमद

Q.6 The High Court at present contains the following maximum Number of Judges?

A. 160 judges

B. 112 judges

C. 134 judges

D. 130 judges

Q.6 वर्तमान में किस उच्च न्यायालय में सबसे अधिक न्यायाधीशों की संख्या कितनी है?

A. 160 जज

B. 112 जज

C. 134 जज

D. 130 जज

Q.7 Which of the following are the powers of the Supreme Court?

A. Original and Appellate Jurisdiction

B. Appointment of ad-hoc judges

C. Judicial review

D. All the above

Q.7 सर्वोच्च न्यायालय की शक्तियाँ निम्नलिखित में से कौन सी हैं?

A. प्रारम्भिक अधिकारिता

B. तदर्थ न्यायाधीश की नियुक्ति

C. न्यायिक समीक्षा

D. सभी सही

Q.8 When did the first battle of Panipat happen?

A. 1526

B. 1556

C. 1555

D. 1764

Q.8 पानीपत का प्रथम युद्ध कब हुआ?

A. 1526

B. 1556

C. 1555

D. 1764

Q.9. The Dudhwa National Park is located in which State?

A. Assam

B. Maharashtra

C. Tamil Nadu

D. Uttar Pradesh

Q.9. दुधवा राष्ट्रीय उद्यान किस राज्य में स्थित है?

A. असम

B. महाराष्ट्र

C. तमिलनाडु

D. उत्तर प्रदेश

Q.10. The Central Statistical Organization has divided the Indian economy into how many parts?

A. 2

B. 3

C. 5

D. 1

Q.10. केंद्रीय सांख्यिकी संगठन ने भारतीय अर्थव्यवस्था को कितने भागों में विभाजित किया है?

A. 2

B. 3

C. 5

D. 1

Answer:-

1. A

2. B

3. D

4. B

5. A

6. C

7. D

8. A

9. D

10. B



0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.