mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CGL & MTS Quiz : General Awareness | 13-10-2021

Swati Mahendras



Dear Readers,

As SSC CGL & MTS notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL & MTS  examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.


Q1. Who has built the Vijay Stambha (Tower of Victory) in Chittorgarh?

A. Maharana Pratap

B. Rana Kumbha

C. Rana Sanga

D. Kunwar Durjan Singh

Q1. चित्तौड़गढ़ में विजय स्तम्भ (टावर ऑफ विजय) किसने बनवाया है?

A. महाराणा प्रताप

B. राणा कुम्भा

C. राणा सांगा

D. कुंवर दुर्जन सिंह

Q2. Who raised the slogan “Swaraj is my birthright and I shall have it”?

A. Mahatma Gandhi

B. Subhash Chandra Bose

C. Bal Gangadhar Tilak

D. Lala Lajpat Rai

Q2. स्वराज मेरा जन्मसिद्ध अधिकार है और मैं यह नारा किसने लगाया?

A. महात्मा गांधी

B. सुभाष चंद्र बोस

C. बाल गंगाधर तिलक

D. लाला लाजपत राय

Q3. Who built the Konark’s Sun Temple?

A. Ananta varman Chodaganga Deva

B. Narasimhadeva I

C. Kapilendra Deva Routaray

D. Purushottam Dev

Q3. कोणार्क का सूर्य मंदिर किसने बनवाया?

A. अनंता वर्मन चोडागंगा देव

B. नरसिंहदेव 1

C. कपिलेंद्र देव राउतराय

D. पुरुषोत्तम देव

Q4. Who was the first Governor General of Bengal?

A. Robert Clive

B. William Bentick

C. Warren Hastings

D. Charles Cornawallis

Q4. बंगाल का पहला गवर्नर जनरल कौन था?

A. रॉबर्ट क्लाइव

B. विलियम बेंटिक

C. वॉरेन हेस्टिंग्स

D. चार्ल्स कॉर्नावेलिस

Q5. Who was the founder of Banaras Hindu University?

A. Sukumar Dutt

B. Madan Mohan Malvia

C. Dr. Rajendra Prasad

D. Motilal Nehru

Q5. बनारस हिंदू विश्वविद्यालय के संस्थापक कौन थे?

A. सुकुमार दत्त

B. मदन मोहन मालविया

C. डॉ राजेंद्र प्रसाद

D. मोतीलाल नेहरू

Q6.. The second Battle of Tarain was fought between _____.

A. Alexander and Porus

B. Jai Chand and Mohammed Ghori

C. Akbar and Hemu

D. Mohammed Ghori and Prithviraj Chauhan

Q6. तराइन की दूसरी लड़ाई _______ के बीच लड़ी गई ।

A. अलेक्जेंडर और पोरस

B. जय चंद और मोहम्मद गौरी

C. अकबर और हेमू

D. मोहम्मद गौरी और पृथ्वीराज चौहान

Q7. Which among the following Mughal Emperor was illiterate?

A. Shah Jahan

B. Aurangzeb

C. Akbar

D. Jahangir

Q7. निम्नलिखित मुगल सम्राट में से कौन निरक्षर था?

A. शाहजहां

B. औरंगजेब

C. अकबर

D. जहांगीर

Q8. Where was the 'Azad Hind Fauj' founded?

A. Singapore

B. Thailand

C. Britain

D. Italy

Q8. 'आजाद हिंद फौज' की स्थापना कहां हुई?

A. सिंगापुर

B. थाईलैंड

C. ब्रिटेन

D. इटली

Q9. Who led the Bardoli Satyagraha movement?

A. Mahatma Gandhi

B. Rabindra Nath Tagore

C. Sardar Vallabhbhai Patel

D. Chittaranjan Das

Q9. बारडोली सत्याग्रह आंदोलन का नेतृत्व किसने किया?

A. महात्मा गांधी

B. रवीन्द्र नाथ टैगोर

C. सरदार वल्लभ भाई पटेल

D. चितरंजन दास

Q10. Who is known as the ‘Father of Indian Unrest’?

A. Anant Singh

B. Bal Gangadhar Tilak

C. Bhagat Singh

D. Dadabhai Naoroji

Q10. 'भारतीय अशांति के पिता' के रूप में कौन जाना जाता है?

A. अनंत सिंह

B. बाल गंगाधर तिलक

C. भगत सिंह

D. दादाभाई नौरोजी

Answer:-

1. B

2. C

3. B

4. C

5. D

6. D

7. C

8. A

9. C

10. B




0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.