mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CGL & MTS Quiz : General Awareness | 12-10-2021

Swati Mahendras



Dear Readers,

As SSC CGL & MTS notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL & MTS  examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.



Q.1 Which of the following tree is printed in logo of Reserve bank India?

A. Neem

B. Banyan Tree

C. Palm

D. Peepal

Q.1 निम्नलिखित में से कौन सा पेड़ भारतीय रिजर्व बैंक के लोगो में मुद्रित है?

A. नीम

B. बरगद

C. ताड़

D. पीपल

Q.2 Which of the following is known as the Garlic capital of the world?

A. California

B. Multan

C. Nairobi

D. Andhra Pradesh

Q.2 निम्नलिखित में से कौन विश्व की लहसुन राजधानी के रूप में जानी जाती है?

A. कैलिफोर्निया

B. मुल्तान

C. नैरोबी

D. आंध्र प्रदेश

Q.3 where do we find day and night equal?

A. At the equator

B. At the North Pole

C. At the tropics.

D. At the South Pole

Q.3 दिन और रात कहाँ बराबर होते हैं?

A. भूमध्य रेखा पर

B. उत्तरी ध्रुव पर

C. उष्णकटिबंधीय क्षेत्र पर

D. दक्षिणी ध्रुव पर

Q.4 Where is the origin of the Brahmaputra river?

A. Neeti pass

B. Chorabari Glacier

C. Mansarovar

D. Mahabaleshwar

Q.4 ब्रह्मपुत्र नदी का उद्गम स्थल कहाँ है?

A. नीती पास

B. चोरबारी ग्लेशियर

C. मानसरोवर

D. महाबलेश्वर

Q.5 Which book/magazine is not correctly matched-

Books /magazine -                             Writer

Anand math                                 Bankim Chandra Chatterjee

Unhappy India                             Dada Bhai Nairoji

Divine Life                                 Maharshi Arvindo Ghosh

Unhappy India                            Dada Bhai Nairoji

Q.5 किस पुस्तक / पत्रिका का मिलान सही नहीं किया गया है:

पुस्तकें / पत्रिका -                                      लेखक

गीता रहस्य                                       बाल गंगाधर तिलक

आनंद मठ                                       बंकिम चंद्र चटर्जी

दिव्य जीवन                                    महर्षि अरविंदो घोष

अन्हैपी इंडिया                                दादा भाई नैरोजी

Q.6 Which one of the following was written by Dara Shikoh?

A. Padshahnamah

B. Mahma-ul-Baharain

C. Sahnamah

D. Mutakhab-ul-Lubab

Q.6 दारा शिकोह ने निम्नलिखित में से किसे लिखा था?

A. पदशाहनामा

B. महमा-उल-बहरैन

C. शाहनामा

D. मुताक्हब-उल-लुबाब

Q.7 Which one of the following looked after the Military department under the Mughals?

A. Mir-i-Saman

B. Sadr-i-sudur

C. Mir-i-Bakshi

D. Diwani-i-Ala

Q.7 निम्नलिखित में कौन मुगलों के अधीन सैन्य विभाग की देखभाल करता था?

A. मीर-ए-समन

B. सद्र-ए-सुदूर

C. मीर-ए-बख्शी

D. दीवानी-ए-आला

Q.8 The Chairman of Rajya Sabha is elected by:

A. Elected members of Rajya Sabha

B. All members of Rajya Sabha

C. Elected members of parliament

D. All members of Parliament

Q.8 राज्य सभा अध्यक्ष को किनके द्वारा चुना जाता है?

A. राज्यसभा के निर्वाचित सदस्य

B. राज्य सभा के सभी सदस्य

C. संसद के निर्वाचित सदस्य

D. संसद के सभी सदस्य

Q.9 Who presides over the joint session of the parliament?

A. President

B. Attorney General of India

C. Speaker of Lok Sabha

D. Prime Minister

Q.9 संसद के संयुक्त सत्र की अध्यक्षता कौन करता है?

A. राष्ट्रपति

B. भारत के महान्यायवादी

C. लोकसभा अध्यक्ष

D. प्रधानमंत्री

Q.10 The members of the State Public Service Commission are appointed by the-

A. Chief Minister

B. Chief justice

C. Governor

D. Vice- President

Q.10 राज्य लोक सेवा आयोग के सदस्यों की नियुक्ति किसके द्वारा की जाती है?

A. मुख्यमंत्री

B. मुख्य न्यायाधीश

C. राज्यपाल

D. उपाध्यक्ष

Answer:-

1. C

2. A

3. A

4. C

5. D

6. B

7. C

8. D

9. C

10. C

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.