mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CGL & MTS Quiz : General Awareness | 11-10-2021

Swati Mahendras



Dear Readers,

As SSC CGL & MTS notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL & MTS  examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.



Q: 1-Which of the following dance is performed by women of Baiga tribe of Madhya Pradesh?

(A) Sua

(B) Sarhul

(C) Saila

(D) Bihu

प्रश्न:1- निम्नलिखित में से कौन सा नृत्य मध्य प्रदेश के बैगा जनजाति की महिलाओं द्वारा किया जाता है?

(A) सुआ

(B) सरहुल

(C) सैला

(D) बिहू

Q :2-The number of vedanga are ____.

(A) 4

(B) 6

(C) 18

(D) 16

प्रश्न 2- वेदांगो की संख्या ____ है।

(A) 4

(B) 6

(C) 18

(D) 16

Q: 3 -Which Mughal ruler was called LAMPAT MURKH?

(A) Jahandar shah

(B) Muhammad shah

(C) Farrukhsiyar

(D) Aalamgir

प्रश्न:3 किस मुगल शासक को लम्पट मूर्ख कहा जाता था?

(A) जहादार शाह

(B) मुहम्मद शाह

(C) फररुखसियार

(D) आलमगीर

Q :4-According to Indian constitution Marriage is the subject of the list

(A) State list

(B) Federal list

(C)Concurrent list

(D)None of these

प्रश्न:4- भारतीय संविधान के अनुसार “विवाह” किस सूची का विषय है?

(A) राज्य सूची

(B) संघ सूची

(C) समवर्ती सूची

(D) इनमें से कोई भी नहीं

Q: 5-In which of the following places are the weld grasslands found?

(A) Argentina

(B) Brazil

(C) South Africa

(D) Australia

प्रश्न :5- निम्नलिखित में से किन स्थानों में वेल्ड घास के मैदान पाए जाते हैं?

(A) अर्जेंटीना

(B) ब्राजील

(C) दक्षिण अफ्रीका

(D) ऑस्ट्रेलिया

Q 6-Which of the following committees is related with Full convertibility in capital account?

(A)Malhotra Committee

(B)Tarapur Committee

(C)Kelkar Committee

(D)P.J. Nayak Committee

प्रश्न:6- निम्नलिखित में से कौन सी समिति पूंजीगत खाते में पूर्ण परिवर्तनीयता से संबंधित हैं?

(A) मल्होत्रा ​​समिति

(B) तारापुर समिति

(C) केल्कर समिति

(D) पी.जे. नायक समिति

Q :7-The Treaty of Salbai was formed between the British and the Marathas in:

(A) 1782

(B) 1792

(C) 1809

(D) 1775

प्रश्न :7- ब्रिटिश और मराठों के बीच सालबाई की संधि कब हुई?

(A) 1782

(B) 1792

(C) 1809

(D) 1775

Q: 8-Cartagena protocol is related to-

(A)Bio safety

(B) Ozone

(C) CO2

(D) None of these

प्रश्न:8-कार्टाजेना प्रोटोकॉल संबंधित है-

(A) जैव सुरक्षा

(B) ओजोन

(C) सी.ओ2

(D) इनमें से कोई नहीं

Q:9-. How much distance was travelled by first train of India?

(A) 31

(B) 63

(C) 34

(D) 24

प्रश्न :9- भारत की पहली ट्रेन द्वारा कितनी दूरी की यात्रा की गई थी?

(A) 31

(B) 63

(C) 34

(D) 24

Q:10--National Physical Laboratory is located in?

(A) Delhi

(B) Chennai

(C) Kolkata

(D) Hyderabad

प्रश्न:-10-राष्ट्रीय भौतिक प्रयोगशाला स्थित है?

(A) दिल्ली

(B) चेन्नई

(C) कोलकाता

(D) हैदराबाद

ANSWER:-

1. A

2. B

3. A

4. C

5. C

6. B

7. A

8. A

9. C

10. A

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.