mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Banking Awareness Quiz For IBPS & SBI Exam | 17-10-2021

Swati Mahendras






Dear Readers,

Banking Awareness has been an important part of various competitive exams, so we are here with a series of Banking Awareness Quiz on a daily basis on our platform. Follow the quiz daily to improve your banking awareness.



1.What is the minimum and maximum limit (in rupees) prescribed for RTGS transactions?

(1) The minimum prescribed limit is Rs. 1 lac. and maximum Rs. 10 lacs.

(2) The minimum prescribed limit is Rs. 25000 and maximum Rs. 1 lac

(3) The minimum prescribed limit is Rs. 2 lacs and there is no maximum limit

(4) The minimum limit is Rs. 25000 and there is no maximum limit prescribed

(5) The minimum is Rs. 10 lacs and maximum limit is Rs. 100 lacs.

1. आरटीजीएस लेनदेन के लिए निर्धारित न्यूनतम और अधिकतम सीमा (रुपये में) क्या है?

(1) न्यूनतम निर्धारित सीमा रु. 1 लाख और अधिकतम रु. 10 लाख

(2) न्यूनतम निर्धारित सीमा रु. 25000 और अधिकतम रु. 1 लाख

(3) न्यूनतम निर्धारित सीमा रु. 2 लाख और कोई अधिकतम सीमा नहीं है

(4) न्यूनतम निर्धारित सीमा रु. 25000 है और कोई अधिकतम सीमा निर्धारित नहीं है

(5) न्यूनतम रु. 10 लाख और अधिकतम सीमा रु. 100 लाख

Ans.(3)

2. The Banking Ombudsman-

(1) is in charge of bank loans for buses

(2) fixes the rates of interest for loans

(3) resolves complaints of customers

(4) issues licenses for new bank branches

(5) is the head of all nationalized banks

2. बैंकिंग लोकपाल-

(1) बसों के लिए बैंक ऋण का प्रभारी है

(2) ऋण के लिए ब्याज की दरों को ठीक करता है

(3) ग्राहकों की शिकायतों का समाधान करता है

(4) नई बैंक शाखाओं के लिए लाइसेंस जारी करता है

(5) सभी राष्ट्रीयकृत बैंकों के प्रमुख हैं

Ans.(3)

3.The Forward Markets commission is responsible for regulation of which type of trading in India?

(1) Commodities futures Trading

(2) Currency futures Trading

(3) Equity futures Trading

(4) Derivative futures Trading

(5) All of these

3. फॉरवर्ड मार्केट्स कमीशन भारत में किस प्रकार के व्यापार के नियमन के लिए जिम्मेदार है?

(1) कमोडिटीज वायदा कारोबार

(2) मुद्रा वायदा कारोबार

(3) इक्विटी फ्यूचर्स ट्रेडिंग

(4) व्युत्पन्न वायदा कारोबार

(5) ये सब

Ans.(1)

4. Money laundering means-

(1) Hiding of income source mainly to avoid income Tax

(2) Money acquired through criminal source.

(3) Money acquired from undisclosed sources and deposited in foreign banks

(4) Process of conversion of money obtained illegally to appear to have originated from legitimate sources

(5) Money acquired from drug trafficking

4. मनी लॉन्ड्रिंग का मतलब है-

(1) मुख्य रूप से आयकर से बचने के लिए आय स्रोत का छिपाना

(2) आपराधिक स्रोत के माध्यम से अर्जित धन।

(3) अघोषित स्रोतों से प्राप्त धन और विदेशी बैंकों में जमा

(4) वैध स्रोतों से उत्पन्न होने के लिए अवैध रूप से प्राप्त धन के रूपांतरण की प्रक्रिया

(5) मादक पदार्थों की तस्करी से अर्जित धन

Ans.(4)

5. Bank branches which can undertake foreign exchange business directly are Known as ………..

(1) Authorized dealers

(2) Foreign dealers

(3) Overseas branches

(4) Approved dealers

(5) Exchange branches

5. बैंक शाखाएँ जो सीधे विदेशी मुद्रा व्यापार का कार्य कर सकती हैं, ....... के रूप में जानी जाती हैं।

(1) अधिकृत डीलर

(2) विदेशी व्यापारी

(3) विदेशी शाखाएँ

(4) स्वीकृत डीलर

(5) विनिमय शाखाएँ

Ans.(5)

6. Which of the following represents correct meaning of ‘REPO RATE’?

(1) Rate on which RBI sells Government Securities to Banks

(2) Rate for borrowing rupees by banks from RBI

(3) Rate offered by banks to their prime customers

(4) Rate applicable for grant of priority sector loans

(5) None of these

6. निम्नलिखित में से कौन रेपो दर का सही अर्थ दर्शाता है?

(1) आरबीआई जिस दर पर सरकारी प्रतिभूतियां बैंकों को बेचता है

(2) भारतीय रिजर्व बैंक से बैंकों द्वारा रुपये उधार लेने की दर

(3) बैंकों द्वारा अपने प्रमुख ग्राहकों को दी जाने वाली दर

(4) प्राथमिकता क्षेत्र ऋण के अनुदान के लिए लागू दर

(5) इनमें से कोई नहीं

Ans.(2)

7. When a banker talks about CDR , what is he talking about?

(1) Corporate Debt Restructuring

(2) Corporate Debt Rollover

(3) Company Debt Rollover

(4) Corporate Deposit Restructuring

(5) Company Deposit Re-structuring

7. जब कोई बैंकर सीडीआर के बारे में बात करता है, तो वह किस बारे में बात करता है?

(1) कॉर्पोरेट ऋण पुनर्गठन

(2) कॉर्पोरेट ऋण रोलओवर

(3) कंपनी डेट रोलओवर

(4) कॉर्पोरेट जमा पुनर्गठन

(5) कंपनी डिपॉजिट री-स्ट्रक्चरिंग

Ans.(1)

8. Savings bank accounts are opened by-

(1) Trading entities, manufacturing entities and individuals for savings purposes

(2) Traders and manufactures for business purposes

(3) Individuals for savings purposes

(4) Limited companies and partnerships for savings purposes

(5) Cooperative banks for savings

8. बचत बैंक खाते किसके द्वारा खोले जाते हैं?

(1) बचत उद्देश्यों के लिए ट्रेडिंग इकाइयाँ, विनिर्माण संस्थाएँ और व्यक्ति द्वारा

(2) व्यावसायिक उद्देश्यों के लिए व्यापारी द्वारा

(3) बचत उद्देश्यों के लिए व्यक्ति द्वारा

(4) सीमित कंपनियों और बचत उद्देश्यों के लिए साझेदारों द्वारा

(5) बचत के लिए सहकारी बैंक द्वारा

Ans.(3)

9. Cash Reserve Ratio (CRR) and Statutory Liquidity Ratio (SLR) are terms most closely related to which of the following industries/markets?

(1) Capital market

(2) Banking industry

(3) Commodities market

(4) Money Market

(5) Mutual fund industry

9. नकदी आरक्षित अनुपात (CRR) और वैधानिक तरलता अनुपात (SLR) निम्नलिखित उद्योगों / बाजारों में से किसके सबसे अधिक निकटता से संबंधित हैं?

(1) पूंजी बाजार

(2) बैंकिंग उद्योग

(3) कमोडिटी बाजार

(4) मुद्रा बाजार

(5) म्यूचुअल फंड उद्योग

Ans.(2)

10. What is maximum period for which domestic term deposits are normally accepted by banks in our country?

(1) 3 years

(2) 5 years

(3) 7 years

(4) 10 years

(5) 12 years

10. हमारे देश में बैंकों द्वारा आम तौर पर किस अवधि के लिए अधिकतम जमा राशि स्वीकार की जाती है?

(1) 3 वर्ष

(2) 5 वर्ष

(3) 7 वर्ष

(4) 10 वर्ष

(5) 12 वर्ष

Ans.(4)

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.