mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CGL & MTS Quiz : General Awareness | 24-09-2021

Swati Mahendras



Dear Readers,

As SSC CGL & MTS notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL & MTS  examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.




1. Salar-Jung museum is situated in:

A) Mumbai

B) Ahmadabad

C) Hyderabad

D) Nagpur

1. सालार-जंग संग्रहालय स्थित है:

A. मुंबई में

B) अहमदाबाद में

C) हैदराबाद में

D) नागपुर में

2. Longest rail route of the world-

A) Trans Australian Rail Route

B) Trans-Siberian Rail Route

C) French Orientin Rail Route

D) Trans US-Canada Continental Rail Route

2. दुनिया का सबसे लंबा रेल मार्ग है:

A). ट्रांस ऑस्ट्रेलियाई रेल मार्ग

B). ट्रांस साइबेरियन रेल रूट

C). फ्रेंच ओरिएंटिन रेल रूट

D). ट्रांस यूएस-कनाडा कॉन्टिनेंटल रेल रूट

3. Who is known as separator of Bengal?

A) Robert Clive

B) Wellesley

C) Dalhousie

D) Curzon

3. बंगाल के विभाजक के रूप में किसे जाना जाता है?

A) रॉबर्ट क्लाइव

B) वेलेस्ली

C) डलहौजी

D) कर्जन

4. Under which act or Rule of English East India Company Governing Council for Governor General was formed and Governor General was made supreme commander of armed forces of English East India Company?

A) Pitts” India Act (1784)

B) Regulating Act (1773)

C) Charter Act 1793

D) Government of India Act (1858)

4. अंग्रेजी ईस्ट इंडिया कंपनी के किस अधिनियम या नियम के तहत गवर्नर जनरल के लिए गवर्निंग काउंसिल का गठन किया गया और गवर्नर जनरल को अंग्रेजी ईस्ट इंडिया कंपनी के सशस्त्र बलों का सर्वोच्च कमांडर बनाया गया?

A) पिट्स "इंडिया एक्ट (1784)

B) रेगुलेटिंग एक्ट (1773)

C) चार्टर एक्ट (1793)

D) भारत सरकार अधिनियम (1858)

5. Highest Coffee producing country of the world-

A) Brazil

B) Canada

C) Argentina

D) South Africa

5. विश्व का सबसे बड़ा कॉफी उत्पादक देश है:

A) ब्राजील

B) कनाडा

C) अर्जेंटीना

D) दक्षिण अफ्रीका

6. Which Indian state is highest producer of spices?

A) Andhra Pradesh

B) Gujarat

C) Kerala

D) Maharashtra

6. मसालों का सर्वाधिक उत्पादन किस भारतीय राज्य में होता है?

A) आंध्र प्रदेश

B) गुजरात

C) केरल

D) महाराष्ट्र

7. In which year Nobel Prize was started-

A) 1833

B) 1856

C) 1896

D) 1901

7. नोबेल पुरस्कार किस वर्ष में शुरू किया गया था?

A) 1833

B) 1856

C) 1896

D) 1901

8. ‘God of Small Things’ was written by:

A) Maxim Gorki

B) Rudyard Kipling

C) Arundhati Rai

D) Tashlima Nasreen

8. ‘गॉड ऑफ स्मॉल थिंग्स’ किसने लिखा था?

A. मैक्सिम गोरकी

B. रुडयार्ड किपलिंग

C. अरुंधति राय

D. तशलीमा नसरीन

9. Dilwara Jain Temple is situated on which peak of Aravalli hills?

A) Doda-Beta

B) Guru-Shikhar

C) Parasnath

D) Annamalai

9. दिलवाड़ा जैन मंदिर अरावली पहाड़ियों के किस शिखर पर स्थित है?

A) डोडा-बेटा

B) गुरु-शिखर

C) पारसनाथ

D) अन्नामलाई

10. Stromboli volcano is situated in:

A) Italy

B) Madagascar

C) Indonesia

D) South Africa

10. स्ट्रोम्बोली ज्वालामुखी स्थित है:

A) इटली में

B) मेडागास्कर में

C) इंडोनेशिया में

D) दक्षिण अफ्रीका में

Answer:-

1. C

2. B

3. D

4. A

5. A

6. C

7. D

8. C

9. B

10. D





0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.