Subscribe Now

Quantitative Aptitude Quiz For IBPS & SBI Exam | 13-09-2021

Swati Mahendras

Mahendras has started special quizzes for IBPS & SBI Exam so that you can practice more and more to crack the examination. This IBPS & SBI Exam special quiz series will mold your preparations in the right direction and the regular practice of these quizzes will be really very helpful in scoring good marks in the Examination. Here we are providing you the important question of reasoning ability for the for the the IBPS & SBI Exam.

Q-(1-5) Find the approximate value of the question mark (?).

प्रश्नवाचक चिन्ह (?) का अनुमानित मान ज्ञात कीजिए.

Q.1 (47 × 562.58) ÷ (23 × 112.23) = ?

(1) 17

(2) 10

(3) 18

(4) 21

(5) 12

Q.2 184% of 381+ 249% of 429=?

(1) 1775

(2) 1680

(3) 1740

(4) 1845

(5) 1725

Q.3 32.69% of 3394.69 + 12.68% of 169.78 = ? – 623.68

(1) 1680

(2) 1750

(3) 1720

(4) 1580

(5) 1770

Q.4 6832 ÷ 58 × ? – 1624.64 = 1064.28

(1) 24

(2) 34

(3) 20

(4) 42

(5) 32

Q.5 24% of 650 - ?% 123.68 = 78.2

(1) 75

(2) 60

(3) 88

(4) 63

(5) 82

Q.6 If 50% of the 2 : 3 solution of milk and water is replaced with water then percentage concentration of the solution is reduced by-

यदि दूध और पानी के 2 रू 3 वाले मिश्रण का 50% भाग पानी से बदल दिया जाता है तो मिश्रण की सान्द्रता में प्रतिशत की कमी आयेगी-

(1) 25%

(2) 33.33%

(3) 50%

(4) Can't be determined

(5) None of these

Q.7 If the sum of three prime numbers is 100 and the difference between the two largest prime numbers among them is 36. Find the smallest number among them?

यदि तीन अभाज्य संख्याओं का योग 100 है और इन संख्याओं में दो सबसे बड़ी संख्याओं का अंतर 36 है। इनमें से सबसे छोटी संख्या ज्ञात कीजिए?

(1) 2

(2) 6

(3) 6

(4) 5

(5) 7

Q.8 Ten person went for a lunch. Nine of them spent Rs. 65 each over their meal and the tenth person spend 18 more than the average expenditure of all the nine . Total money spent by them was-

दस लोग भोजन करने जाते हैं। नौ व्यक्ति में प्रत्येक 65 रू. भोजन के लिये देते हैं और दसवाँ व्यक्ति उन सबके औसत खर्च से 18 रू. अधिक देता है। उन लोगों द्वारा खर्च राशि है-

(1) 670

(2) 570

(3) 470

(4) 560

(5) None of these

Q.9 The respective ratio between age of Deepak and Naimish is 3 : 11. Naimish is 12 years younger then Sachin. Sachin's age after 7 years will be 85 years. What is the present age of Deepak’s father who is 25 years older than Deepak?

दीपक और नैमिष की आयु का अनुपात 3 रू 11 है। नैमिष सचिन से 12 वर्ष छोटा है। 7 वर्ष बाद सचिन की आयु 85 वर्ष होगी। दीपक के पिता की आयु क्या है जो दीपक से 25 वर्ष बड़े हैं?

(1) 40

(2) 41

(3) 43

(4) 42

(5) None of these

Q.10 If two shopkeeper claims a profit of 25% on same goods but one on the cost price and other on selling price, the difference in their profits earned by them is Rs. 100. Find the selling price of good if selling price is same for both?

यदि दो दुकानदार एक ही वस्तु को बेचने पर 25% के लाभ की गणना करते हैं परन्तु एक क्रय मूल्य पर और दूसरा विक्रय मूल्य पर यदि उनके द्वारा अर्जित लाभों का अंतर 100 रू. है तो वस्तु का क्रय मूल्य ज्ञात कीजिए। यदि दोनों का विक्रय मूल्य बराबर हो?

(1) 1600

(2) 1800

(3) 2000

(4) 2400

(5) 2500

Q-(1) Sol-(2)

Q-(2) Sol-(1)

700+1075=1775

Q-(3) Sol-(5)

? – 623.68 = 33% of 3400 + 13% of 170

? = 1144.1 + 623.68 = 1144 + 624

= 1768

Q-(4) Sol-(1)

Q-(5) Sol-(4)

Q-(6) Sol-(3)

Q-(7) Sol-(1)

x + y + z = 100, x – y = 36

2x + z = 136

2x will be even thus z have to be even so that their sum could be even i.e. 136 thus we can say z = 2, since it is the only even prime number.

Q-(8) Sol-(1)

9 × 65 + (x + 18) = 10 × x

10x – x = 585 +18

x = 67

Total expenditure = 67×10 = 670

Q-(9) Sol-(3)

D : N = 3 : 11

S+7 = 85, S = 78

N = 78–12 = 66

D=18

Father=18+25=43

Q-(10) Sol-(3)