mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CGL & MTS Quiz : General Awareness |27-07-2021

Swati Mahendras



Dear Readers,

As SSC CGL & MTS notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL & MTS  examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.



1. Talcher is located in which state?

A. Odisha

B. Jharkhand

C. Bihar

D. West Bengal

1. तलचर किस राज्य में स्थित हैं?

A. उड़ीसा

B. झारखण्ड

C. बिहार

D. पश्चिम बंगाल

2. FEMA (Foreign Exchange Management Act) was finally implemented in the year_____.

A. 1991

B. 1997

C. 2002

D. 2007

2. FEMA (विदेशी मुद्रा प्रबंधन अधिनियम) को अंततः वर्ष _____ में लागू किया गया था।

A. 1991

B. 1997

C. 2002

D. 2007

3. On which date, national youth day is celebrated?

A. 12 January

B. 25February

C. 25 March

D. 25June

3. राष्ट्रीय युवा दिवस किस तिथि को मनाया जाता है ?

A. 12 जनवरी

B. 25 फरवरी

C. 25 मार्च

D. 25 जून

4. The pregnancy period of Cat and Dog is approximately-

A. 21 day

B. 150 day

C. 114 day

D. 63 day

4. बिल्ली और कुत्ते की गर्भावस्था की अवधि लगभग है-

A. 21 दिन

B. 150 दिन

C. 114 दिन

D. 63 दिन

5. Litmus is Isolated from-

A. Lichen

B. Algae

C. Fungus

D. Bacteria

5. लिटमस किससे प्राप्त किया जाता है?

A. लाइकेन

B. शैवाल

C. कवक

D. बैक्टीरिया

6. The technique of printing the 3-Dimension image of any objects is called-

A. Holography

B. Holography

C. Hexography

D. Flex printing

6. किसी वस्तु के त्रिविमीय प्रतिरूप को अंकित करने की तकनीक कहलाती है-

A. हैलोग्राफी

B. होलोग्राफी

C. हेक्सोग्राफी

D. फ्लेक्स प्रिंटिग

7. The concept of lokpal was taken from-

A. Britain

B. America

C. Sweden

D. France

7. लोकपाल का विचार लिया गया है-

A. ब्रिटेन से

B. अमेरिका से

C. स्वीडन से

D. फ्रान्स से

8. Which hill range is longest hill rang in the world?

A. Rocky Range

B. Andes Range

C. Ural Rang

D. Himalayan Range

8. दुनिया की सबसे लम्बी पर्वतमाला कौन सी है?

A. राकी पर्वतमाला

B. एण्डीज पर्वतमाला

C. युराल पर्वतमाला

D. हिमालय पर्वतमाला

9. Where is Mumbai situated?


A. Konkan Costal Area

B. Malabar Costal Area

C. Koromanda Costal Area

D. None of these

9. मुम्बई कहाँ स्थित है?

A. कोंकण तट

B. मालाबार तट

C. कोरो मण्डल तट

D. इनमें से कोई नहीं

10. Which of the following is the heaviest planet in our solar system?

A. Mercury

B. Jupiter

C. Mars

D. Saturn

10. निम्नलिखित में से कौन सा हमारे सौर मंडल का सबसे भारी ग्रह है?


A. बुध

B. बृहस्पति

C. मंगल

D. शनि

Answer:-

1. A

2. C

3. A

4. D

5. A

6. B

7. C

8. B

9. A

10. B






0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.