mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CGL & MTS Quiz : General Awareness |21-07-2021

Swati Mahendras



Dear Readers,

As SSC CGL & MTS notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL & MTS  examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.



1. Manda festival is related to which deity?

(A) Shriram

(B) Mahadev

(C) Vishnu

(D) Ganesh

1. मंडा पर्व का संबंध किस देवता से है?

(A) श्रीराम

(B) महादेव

(C) विष्णु

(D) गणेश

2. The main reason for which rebellion was the exploitation by Raja Jagannath Singh and his backwardness to the British?

(A) Ho Rebellion

(B) Santhal Rebellion

(C) Bhumij Rebellion

(D) None of these

2. किस विद्रोह का मुख्य कारण राजा जगन्नाथ सिंह द्वारा शोषण तथा उसका अंग्रेजों का पिछलग्गू होना था?

(A) हो विद्रोह

(B) संथाल विद्रोह

(C) भूमिज विद्रोह

(D) इनमें से कोई नहीं

3. Which river is called the 'Mourning of Bengal'?

(A) Damodar River

(B) Mayurakshi River

(C) Radhu River

(D) Swarnalekha River

3. किस नदी को ‘बंगाल का शोक’ कहा जाता है?

(A) दामोदर नदी

(B) मयूराक्षी नदी

(C) राढु नदी

(D) स्वर्णलेखा नदी

4. Who led the British to enter Hazaribagh?

(A) Mayo

(B) Camac

(C) Ripon

(D) Willington

4. हजारीबाग में अंग्रेजों का प्रवेश किसके नेतृत्व में हुआ?

(A) मेयो

(B) कैमक

(C) रिपन

(D) विलिंग्टन

5. When was the Santhal Paragana Tenancy Act passed?

(A) 1969

(B) 1939

(C) 1959

(D) 1949

5. संथाल परगना काश्तकारी अधिनियम कब पारित किया गया था?

(A) 1969

(B) 1939

(C) 1959

(D) 1949

6. Gumro and Aero are whose tributaries?

(A) Brahani

(B) Damodar

(C) Mayurakshi

(D) Swarnalekha

6. गुमरो एवं ऐरो किसकी सहायक नदियाँ हैं?

(A) ब्राहाणी

(B) दामोदर

(C) मयूराक्षी

(D) स्वर्णलेखा

7. सकरी नदी कहाँ से निकलती है?

(A) रांची पठार

(B) अमरकंटक

(C) छोटा नागपुर पठार

(D) विंध्यांचल

7. Which river's main stream is named Niranjan or Lilajan?

(A) Damodar

(B) Falgu

(C) Swarnalekha

(D) Mayurakshi

8. किस नदी की मुख्य धारा का नाम निरंजन या लिलाजन है?

(A) दामोदर

(B) फाल्गू

(C) स्वर्णलेखा

(D) मयूराक्षी

8. Bulu Imam is related to which tribal folk art?

(A) Santhal

(B) Kohbar

(C) Sohraya

(D) Both 'B' and 'C'

9. In which year did the German Christian missionaries reach Ranchi?

(A) 1845 AD

(B) 1832 A.D.

(C) 1851 A.D.

(D) 1857 A.D.

9. जर्मनी के ईसाई मिशनरी किस वर्ष राँची पहुँचे?

(A) 1845 ई.

(B) 1832 ई

(C) 1851 ई

(D) 1857 ई

10. Whose followers are called Tana Bhagat?

(A) Bhushan Singh

(B) Birsa Munda

(C) Jatra Oraon

(D) None of these

10. किसके अनुयायियों को ताना भगत कहा जाता है?

(A) भूषण सिंह

(B) बिरसा मुंडा

(C) जतरा उरांव

(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:-

1. B

2. A

3. A

4. B

5. D

6. A

7. C

8. B

9. A

10. C




0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.