mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CGL & MTS Quiz : General Awareness |20-07-2021

Swati Mahendras



Dear Readers,

As SSC CGL & MTS notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL & MTS  examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.


Q.1 The Indian Government annexed which of the following place in 1948 under the name “Operation Polo”?

(A) Baroda

(B) Mysore

(C) Gwalior

(D) Hyderabad

Q.1 भारत सरकार ने "ऑपरेशन पोलो" नाम से 1948 में निम्नलिखित में से किस स्थान पर कब्जा कर लिया था?

(A) बड़ौदा

(B) मैसूर

(C) ग्वालियर

(D) हैदराबाद

Q.2 Who among the following was the founder of Pala Dynasty?

(A) Ramapal

(B) Gopal

(C) Mahipal

(D) Dharmapal

Q.2 पाल वंश का संस्थापक निम्नलिखित में से कौन था?

(A) रामपाल

(B) गोपाल

(C) महिपाल

(D) धर्मपाल

Q.3 In which of the following state Amaravati stupa is located?

(A) Maharashtra

(B) Andhra Pradesh

(C) Chhattisgarh

(D) Madhya Pradesh

Q.3 अमरावती स्तूप निम्नलिखित में से किस राज्य में स्थित है?

(A) महाराष्ट्र

(B) आंध्र प्रदेश

(C) छत्तीसगढ़

(D) मध्य प्रदेश

Q.4 Who was the last ruler of Nanda Dynasty?

(A) Mahapadma Nanda

(B) Panduka

(C) Kavivarta

(D) Dhanananda

Q.4 नंदा वंश का अंतिम शासक कौन था?

(A) महापद्म नंदा

(B) पांडुका

(C) कविवर्त

(D) धनानंद

Q.5 The Mansabdari system introduced during the period of Akbar was borrowed from___________.

(A) Persia

(B) Turkey

(C) Mongolia

(D) Afghanistan

Q.5 अकबर के काल में शुरू की गई मनसबदारी प्रणाली को __________ से उधार लिया गया था।

(A) फारसी

(B) तुर्की
 
(C) मंगोलिया

(D) अफगानिस्तान

Q.6 Nokrek national park is located in which state?

(A) Assam

(B) Meghalaya

(C) Odisha

(D) Gujarat

Q.6 नोकरेक राष्ट्रीय उद्यान किस राज्य में स्थित है?

(A) असम

(B) मेघालय

(C) ओडिशा

(D) गुजरात

Q.7 _______________power station is the largest nuclear power station in India?

(A) Kaiga

(B) Narora

(C) Kundankulam

(D) Kakrapar

Q.7 _________ पावर स्टेशन भारत का सबसे बड़ा परमाणु ऊर्जा स्टेशन है।

(A) कैगा

(B) नरौरा

(C) कुंडनकुलम

(D) काकरापार

Q.8 In which of the following state Jharia and Chandrapura Coal fields are located?

(A) Gujarat

(B) Jharkhand

(C) Odisha

(D) Uttarakhand

Q.8 झरिया और चंद्रपुरा कोयला क्षेत्र निम्नलिखित में से किस राज्य में स्थित हैं?

(A) गुजरात

(B) झारखंड

(C) ओडिशा

(D) उत्तराखंड

Q.9 Which state is famous for Muga silk?

(A) Odisha

(B) Manipur

(C) West Bengal

(D) Assam

Q.9 मूंगा रेशम के लिए कौन सा राज्य में प्रसिद्ध है?

(A) ओडिशा

(B) मणिपुर

(C) पश्चिम बंगाल

(D) असम

Q.10 Which state in India is the largest producer of pulses in India?

(A) Uttarakhand

(B) Haryana

(C) Bihar

(D) Madhya Pradesh

Q.10 भारत में कौन सा राज्य दालों का सबसे बड़ा उत्पादक है?

(A) उत्तराखंड

(B) हरियाणा

(C) बिहार

(D) मध्य प्रदेश

Answer:-

1. D

2. B

3. B

4. D

5. C

6. B

7. C

8. B

9. D

10. D

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.