mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CGL & MTS Quiz : General Awareness | 10-06-2021

Swati Mahendras



Dear Readers,

As SSC CGL & MTS notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL & MTS  examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.


Q1. Who is the current chairperson of National Council for Transgender Persons?

A. Narendra Modi

B. Thaawar Chand Gehlot

C. Harsh Vardhan

D. D.V. Sadananda Gowda

1. ट्रांसजेंडर व्यक्तियों के लिए नवनिर्मित राष्ट्रीय परिषद के वर्तमान अध्यक्ष कौन हैं?

A. नरेंद्र मोदी

B. थावर चंद गहलोत

C. हर्षवर्धन

D. डी.वी. सदानंद गौड़ा

2. Which of the following process rids the atmosphere of carbon dioxide?

A. Photosynthesis

B. Biodegradation

C. Electrolysis

D. Galvanization

2. निम्न में से कौन सी प्रक्रिया कार्बन डाइऑक्साइड के वातावरण को प्रभावित करती है?

A. प्रकाश संश्लेषण

B. बायोडिग्रेडेशन

C. इलेक्ट्रोलिसिस

D. गैल्वनीकर

3. Which of these particles has a positive charge?

A. Neutron

B. Proton

C. Electron

D. Krypton

3. इनमे से किस कण में धनात्मक आवेश होता है?

A. न्यूट्रॉन

B. प्रोटॉन

C. इलेक्ट्रॉन

D. क्रिप्टन

4. What is the term RADAR derived from?

A. Retro Diagnosis and Recognition

B. Radio Detection and Resolution

C. Rapid Detection and Reaction

D. Radio Detection and Ranging

4. RADAR शब्द किससे लिया गया है?

A. रेट्रो डायग्नोसिस और रेकोग्नाइजेसन

B. रेडियो डिटेक्शन और रेसोलुसन

C. रैपिड डिटेक्शन एंड रिएक्शन

D. रेडियो डिटेक्शन और रेंजिंग

5. What is a lemur?

A. A bone in human body

B. A type of cancerous growth

C. A simple machine

D. An animal found in Madagascar

5. लेमूर क्या है?

A. मानव शरीर में एबोन

B. कैंसर के विकास का संकेत

C. सामान्य मशीन

D. मेडागास्कर में पाया जाने वाला एक जानवर

6. Pollination by wind is called-

A. Hydrophily

B. Pollinophily

C. Anemophily

D. Herbophily

6. पवन द्वारा परागण को कहते हैं-

A. हाइड्रोफिली

B. पोलिनोफिली

C. एनेमोफिली

D. हर्बोफिली

7. What is a tomato?

A. Vegetable

B. Fruit

C. Legume

D. Edible stem

7. टमाटर क्या है?

A. सब्ज़ी

B. फल

C. फलन

D. खाद्य स्टेम

8. Which of the following natural events cause an earthquake?

A. Grass hopper invasions

B. Hurricane

C. Eclipse of the moon

D. Volcanic eruptions

A volcanic eruption occurs when hot and melt lava materials from the Earth's interior are thrown out of a surface.

8. निम्नलिखित प्राकृतिक घटनाओं में से कौन सा भूकंप का कारण बनता है?

A. घास हॉपर आक्रमण

B. तूफान

C. चंद्रमा का ग्रहण

D. ज्वालामुखी विस्फोट

9. If your weight is 38 kg on Earth, how much would you weigh on the planet Mercury?

A. 19 kg

B. 760 kg

C. 10 kg

D. 14.3 kg

9. यदि आपका वजन पृथ्वी पर 38 किलोग्राम है, तो आपका वजन बुध ग्रह पर कितना होगा ?

A. 19 किलो

B. 760 कि.ग्रा

C. 10 कि.ग्रा

D. 14.3 किग्रा

10.What is Graphene?

A. An allotrope of carbon

B. A popular graphics software

C. A mythical animal

D. An infected wound

10. ग्राफीन क्या है?

A. कार्बन का एक अपरूप

B. एक लोकप्रिय ग्राफिक्स सॉफ्टवेयर

C. एक पौराणिक जानवर

D. एक संक्रमित घाव

Answer-

1. B

2. A

3. B

4. D

5. D

6. C

7. B

8. D

9. D

10. A







0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2019-20 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.