mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CGL & MTS Quiz : General Awareness | 04-05-2021

Swati Mahendras



Dear Readers,

As SSC CGL & MTS notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL & MTS  examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.

Q.1 Who among the following witnessed the reigns of Eight Delhi Sultans?

(A) Amir Khusrau

(B) Shams-i-Siraj Afif

(C) Barani

(D) Utbi

Q.1 निम्नलिखित में से कौन दिल्ली के आठ सुल्तानों के शासनकाल के गवाह थे?

(A) अमीर खुसरो

(B) शम्स-ए-सिराज आफिफ़

(C) बरनी

(D) उत्बी

Q.2 When the division of Bengal was adopted?

(A) June, 1905

(B) Oct, 1905

(C) June, 1906

(D) Oct, 1906

Q.2 बंगाल का विभाजन कब किया गया था?

(A) जून, 1905

(B) अक्टूबर, 1905

(C) जून, 1906

(D) अक्टूबर, 1906

Q.3 During the battle of Plassey who was the Mughal Emperor?

(A) Mir Qasim

(B) Alamgir II

(C) Shah Alam II

(D) Siraj-Ud-Daulah

Q.3 प्लासी की युद्ध के दौरान मुगल सम्राट कौन था?

(A) मीर कासिम

(B) आलमगीर द्वितीय

(C) शाह आलम II

(D) सिराज-उद-दौला

Q.4 In which of the following state Amaravati stupa is located?

(A) Maharashtra

(B) Madhya Pradesh

(C) Andhra Pradesh

(D) Odisha

Q.4 अमरावती स्तूप निम्नलिखित में से किस राज्य में स्थित है?

(A) महाराष्ट्र

(B) मध्य प्रदेश

(C) आंध्र प्रदेश

(D) ओडिशा

Q.5 In which of the following language Babarnama was written?

(A) Afghani

(B) Urdu

(C) Persian

(D) Turkish

Q.5 बाबरनामा किस भाषा में लिखी गई थी?

(A) अफगान

(B) उर्दू

(C) फारसी

(D) तुर्की

Q.6 ______________ among the following is not a metamorphic rock.

(A) Sandstone

(B) Diamond

(C) Marble

(D) Quartzite

Q.6 निम्नलिखित में से ______________ एक कायांतरित शैल नहीं है।

(A) सैंडस्टोन

(B) हीरा

(C) संगमरमर

(D) क्वार्टजाइट

Q.7 Which among the following is a western coast Island?

(A) Sriharikota

(B) Parikud

(C) Elephanta

(D) Pambam

Q.7 निम्नलिखित में से कौन एक पश्चिमी तटीय द्वीप है?

(A) श्रीहरिकोटा

(B) परिकूद

(C) एलीफेंटा

(D) पंबम

Q.8 Manas National park is located in which place in India?

(A) Assam

(B) Karnataka

(C) Madhya Pardesh

(D) Himachal Pradesh

Q.8 मानस राष्ट्रीय उद्यान भारत में किस राज्य में स्थित है?

(A) असम

(B) कर्नाटक

(C) मध्य प्रदेश

(D) हिमाचल प्रदेश

Q.9 ____________is responsible for earth’s magnetic field.

(A) Mantle

(B) Outer Core

(C) Crust

(D) Inner core

Q.9 पृथ्वी के चुम्बकत्व के लिए ____________ उत्तरदायी है।

(A) मेंटल

(B) वाह्य कोर

(C) क्रस्ट

(D) आंतरिक कोर

Q.10 In which of the following state Dudhsagar waterfall is located?

(A) Karnataka

(B) Kerala

(C) Goa

(D) Maharashtra

Q.10 निम्नलिखित में से किस राज्य में दूधसागर जलप्रपात स्थित है?

(A) कर्नाटक

(B) केरल

(C) गोवा

(D) महाराष्ट्र

Answer:-

1. A

2. B

3. B

4. C

5. D

6. A

7. C

8. A

9. B

10. C

0 comments:

Post a comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2019-20 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.