mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CGL & MTS Quiz : General Awareness | 06-04-2021

Swati Mahendras



Dear Readers,

As SSC CGL & MTS notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL & MTS  examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.


Q.1 Which of the following is/are effects of Radioactive pollution?

A. Cancerous ulceration occurs due to higher radiations of X-rays

B. Tissues in the body are destroyed

C. Vision is adversely affected

D. All the above

Q.1 निम्नलिखित में से कौन सा / से रेडियोधर्मी प्रदूषण के प्रभाव हैं?

A. एक्स-रे के उच्च विकिरण के कारण कैंसर का अल्सर होता है

B. शरीर में ऊतक नष्ट हो जाते हैं

C. दृष्टि पर प्रतिकूल प्रभाव पड़ता है

D. उपरोक्त सभी

Q.2 ‘Statue of Liberty’ is the National Emblem of___________.

A. UK

B. USA

C. Germany

D. Russia

Q.2 ‘स्टैच्यू ऑफ लिबर्टी’___________का राष्ट्रीय प्रतीक है।

A. ब्रिटेन

B. यूएसए

C. जर्मनी

D. रूस

Q.3 Which of the following countries will host the fourth summer youth Olympic games in 2022?

A. Mali

B. Gambia

C. Cameroon

D. Senegal

Q.3 2022 में चौथे ग्रीष्मकालीन युवा ओलंपिक खेलों की मेजबानी निम्नलिखित में से कौन सा देश करेगा?

A. माली

B. गाम्बिया

C. कैमरून

D. सेनेगल

Q.4 Which of the following does resistivity NOT depend on?

A. Nature of material

B. Average relaxation time

C. Dimensions of the material

D. Number of free electrons per unit volume

Q.4 निम्नलिखित में किस पर प्रतिरोधकता निर्भर नहीं करती है?

A. पदार्थ की प्रकृति

B. औसत विश्राम समय

C. पदार्थ का आयाम

D. प्रति इकाई आयतन पर मुक्त इलेक्ट्रॉनों की संख्या

Q.5 In which among the following sensory organs, 'Olfactory Receptors' are present?

A. Eyes

B. Tongue

C. Epidermis

D. Nose

Q.5 निम्नलिखित में किस संवेदी अंग में 'ओफ़ेलेक्टिक रिसेप्टर्स' स्थित होता हैं?

A. आंखें

B. जीभ

C. उपत्वक

D. नाक

Q.6 The organ which aids in 'speech' is known as ________.

A. Skin

B. Tongue

C. Nose

D. Skin and Ear

Q.6 वह अंग जो 'आवाज़' के लिए सहायक होता है, ________ के रूप में जाना जाता है।

A. त्वचा

B. जीभ

C. नाक

D. त्वचा और कान

Q.7 Which of the following words do not exist in the Preamble of the Indian Constitution?

A. Justice

B. Secular

C. Socialist

D. Diversity

Q.7 भारतीय संविधान की प्रस्तावना में निम्नलिखित में से कौन सा शब्द मौजूद नहीं है?

A. न्याय

B. धर्मनिरपेक्ष

C. समाजवादी

D. विविधता

Q.8 Which of the following articles prohibits discrimination on the grounds of religion, race, sex, caste?

A. Article 15

B. Article 16

C. Article 17

D. Article 18

Q.8 धर्म, जाति, लिंग, जाति के आधार पर निम्नलिखित में से कौन सा अनुछेद भेदभाव को रोकता है?

A. अनुच्छेद 15

B. अनुच्छेद 16

C. अनुच्छेद 17

D. अनुच्छेद 18

Q.9 A cartel is ________.

A. A consortium of consumers

B. An organization that sells oil

C. An institution that creates price ceilings

D. A grouping of producers that work together to protect their interests.

Q.9 कार्टेल ________ है।

A. उपभोक्ताओं का एक संघ

B. एक संगठन जो तेल बेचता है

C. एक संस्था जो मूल्य छत बनाती है

D. उत्पादकों का एक समूह जो अपने हितों की रक्षा के लिए साथ मिलकर काम करते हैं।

Q.10 Which among the following is not an ore of Aluminium (Al)?

A. Kaolin

B. Corundum

C. Cryolite

D. Chalcocite

Q.10 निम्नलिखित में से कौन सा एल्युमिनियम (Al) का अयस्क नहीं है?

A. काओलिन

B. कोरन्डम

C. क्रायोलाइट

D. चाकोसाइट

ANSWER-

1. D

2. B

3. D

4. C

5. D

6. B

7. D

8. A

9. D

10. D







0 comments:

Post a comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2019-20 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.