mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CGL & MTS Quiz : General Awareness | 05-04-2021

Swati Mahendras



Dear Readers,

As SSC CGL & MTS notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL & MTS  examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.

1. Veteran Political cartoonist Vikas Sabnis has passed away recently, he was related to which State?

A. Madhya Pradesh

B. Maharashtra

C. Chhattisgarh

D. Uttar Pradesh

1. वयोवृद्ध राजनीतिक कार्टूनिस्ट विकास सबनीस का हाल ही में निधन हो गया है, वह किस राज्य से संबंधित थे?

A. मध्य प्रदेश

B. महाराष्ट्र

C. छत्तीसगढ़

D. उत्तर प्रदेश

2. The function of ball bearings in a wheel is______.

A. To increase friction

B. To convert kinetic friction into rolling friction

C. To convert static friction into kinetic friction

D. None of the above

2. एक पहिया में बॉल बेयरिंग का कार्य है-

A. घर्षण को बढ़ाना

B. गतिज घर्षण को रोलिंग घर्षण में परिवर्तित करना

C. स्थैतिक घर्षण को गतिज घर्षण में परिवर्तित करना

D. उपरोक्त में से कोई नही

3. Tomato is red in colour due to the presence of which of the following?

A. Lycopene

B. Curcumin

C. Capsaicin

D. Cytokinin

3. निम्नलिखित में से किसकी उपस्थिति के कारण टमाटर का रंग लाल होता है?

A. लाइकोपीन

B. करक्यूमिन

C. कैपसाइसिन

D. साइटोकिनिन

4. Who is the CEO of the Bhilai Steel Plant?

A. M. Ravi

B. ‎A K Rath

C. Mr. Vijay Mairal

D. Anil Kumar Chaudhary

4. भिलाई इस्पात संयंत्र के सीईओ कौन हैं?

A. एम. रवि

B. ए के रथ

C. श्री विजय मेयरल

D. अनिल कुमार चौधरी

5. Which among the following states is situated in the east side of Jharkhand?

A. Bihar

B. Uttar Pradesh

C. Chhattisgarh

D. West Bengal

5. निम्नलिखित में से कौन सा राज्य झारखंड के पूर्व भाग में स्थित है?

A. बिहार

B. उत्तर प्रदेश

C. छत्तीसगढ़

D. पश्चिम बंगाल

6. What is 'Karma'?

A. Folklore

B. Folk dance

C. Tribe

D. District

6. ‘करमा’ क्या है?

A. लोकगीत

B. लोकनृत्य

C. जनजाति

D. जिला

7. On which river is the Gautamdhara waterfall?

A. Damodar River

B. Mayurakshi River

C. Radhu River

D. Swarnarekha River

7. गौतमधारा जलप्रपात किस नदी पर है?

A. दामोदर नदी

B. मयूराक्षी नदी

C. राढु नदी

D. स्वर्णरेखा नदी

8. What did Samudragupta do to his kingdom after defeating King Mahendra of Chhattisgarh in the Gupta period?

A. Merged in his state

B. Returned

C. Given to another

D. State dissolved

8. गुप्तकाल में समुद्रगुप्त ने छत्तीसगढ़ के राजा महेन्द्र को पराजित करने के बाद उसके राज्य को क्या किया?

A. अपने राज्य में मिला लिया

B. वापस कर दिया

C. दूसरे को प्रदान कर दिया

D. राज्य को भंग कर दिया

9. In which year the capital of India was shifted from Calcutta to Delhi by Bruisers?

A. 1911

B. 1915

C. 1905

D. 1909

9. निम्न में से किस वर्ष अग्रेजों द्वारा भारत की राजधानी कलकत्ता से दिल्ली स्थान्तरित कर दी गई ?

A. 1911

B. 1915

C. 1905

D. 1909

Q-10 The East India Association was set up in, 1866 in London by-

A. Gopal Krishna Gokhale

B. Dada Bhai Naoroji

C. Bipin Chandra Pal

D. Shishir Kumar Ghosh

10. 1866 में लंदन में ईस्ट इंडिया एसोसिएशन की स्थापना की गयी थी-

A. गोपाल कृष्ण गोखले द्वारा

B. दादा भाई नॉरौजी द्वारा

C. बिपिन चन्द्र पाल द्वारा

D. शिशिर कुमार घोष द्वारा

Answer-

1. B

2. B

3. A

4. A

5. D

6. B

7. C

8. B

9. A

10. B








0 comments:

Post a comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2019-20 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.