mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CGL & MTS Quiz : Quantitative Aptitude | 22-02-2021

Swati Mahendras




Dear Readers,

As SSC CGL & MTS notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL & MTS  examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.



(1) The mean of three numbers is 38 and the range of data is 31. The middle number is 20 less than the sum of the other two numbers. What is the largest number among these three numbers?

तीन संख्याओं का माध्यमान 38 और डेटा का परास 31 है । बीच वाली संख्या अन्य दो संख्याओं के योग से 20 कम है । इन तीन संख्याओं में सबसे बड़ी संख्या क्या है?


(A) 47

(B) 49

(C) 51

(D) 45

(2) The ratio between the ages of A and B is 3: 11. B is 12 years younger than C. After 7 years C's age will be 85 years. What will be the present age of A's father who is 25 years elder than A?

A और B की वर्तमान आयु के बीच क्रमशः अनुपात 3: 11 है । B, C से 12 वर्ष छोटा है । 7 वर्ष बाद C की आयु 85 वर्ष हो जायेगी । A के पिता की वर्तमान आयु क्या होगी जो A से 25 वर्ष बड़े हैं?

(A) 43

(B) 45

(C) 67

(D) 69

(3) Which of the following numbers is not a perfect square?

निम्नलिखित में से कौन सी संख्या पूर्ण वर्ग नहीं है?

(A) 30625

(B) 38416

(C) 34967

(D) 40804

(4) The monthly income of N is four times that of A. The monthly income of A is 20% more than that of S's monthly income. The monthly income of S is Rs.22000. What is the monthly income of N?

N की मासिक आय A की मासिक आय का चार गुना है । A की मासिक आय S की मासिक आय से 20% अधिक है। S की मासिक आय रु. 22000 है । N की मासिक आय क्या है?


(A) Rs.106500

(B) Rs.105600

(C) Rs.104500

(D) Rs.105400

(5) A train runs at an average speed of 75 km/hr. If the distance to be covered is 1050 kms, how long will the train take to cover it?

एक ट्रेन 75 किमी./घंटा की एक औसत गति से चलती है । यदि तय की जाने वाली दूरी 1050 किमी.है । इसे तय करने में ट्रेन कितना समय लेगी ?


(A) 13 hours

(B) 12 hours

(C) 15 hours

(D) 14 hours

(6) The sum of 9 consecutive odd numbers of Set-I is 621. What is the average of some another Set-II of 6 consecutive even numbers whose lowest number is 15 more than the lowest number of Set-I?

सेट-I की सतत नौ विषम संख्याओं का योग 621 है । सतत 6 संख्याओं वाले एक अलग सेट-II जिसकी सबसे छोटी संख्या सेट-I की सबसे छोटी संख्या से 15 अधिक है, का औसत क्या है ?

(A) 61

(B) 78

(C) 84

(D) 81

(7) Three pipes A, B and C can fill an empty tank in 15, 10 and 5 minutes respectively. When the tank is empty, all three pipes are opened simultaneously. A chemical solution P comes out of A. What is the amount of solution P left in the tank after 6 minutes?

तीन पाइप A, B और C एक खाली टैंक को क्रमशः 15, 10 तथा 5 मिनट में भर सकता हैं । जब टैंक खाली होता है, तीनों पाइपों को एकसाथ खोल दिया जाता है । A से रासायनिक विलयन P निकलता है । 6 मिनट बाद टैंक में विलयन P की कितनी मात्रा बचती है ?


(A) 9/11

(B) 12/11

(C) 6/11

(D) 2/11

(8) If a man receives interest on one - fourth of his capital at 3% interest, on two third at 5% and on the remainder at 11%, the percentage he receives on the whole is –

यदि एक आदमी अपनी पूँजी के एक -चौथाई भाग को 3% ब्याज दर से, दो - तिहाई को 5% ब्याज दर से तथा शेष को 11% ब्याज दर से ब्याज प्राप्त करता है । कुल पर प्राप्त होने वाला प्रतिशत है -

(A) 4.5%

(B) 5%

(C) 5.2%

(D) 5.5%

(9) The speed of the boat in still water is 6 kmph and the speed of the stream is 1.5 kmph. A man rows to a place at a distance of 22.5 km and comes back to the starting point. The total time taken by him-

नाव की स्थिर जल में चाल 6 किमी. /घंटा है और धारा की चाल 1.5 किमी. /घंटा है । एक आदमी एक स्थान जोकि 22.5 किमी. दूर स्थित है, तक जाता है और वापस प्रारम्भिक बिंदु पर वापस आता है । उसके द्वारा लिया गया कुल समय है -


(A) 10 hours

(B) 4 hours 10 minutes

(C) 6 hours 10 minutes

(D) 8 hours

(10) Five-ninth of first number is equal to 25% of the second number. Second number is equal to one - fourth of the third number. The value of the third number is 2960. What is 25% of that number?

एक संख्या का पाँच-नवमांश दूसरी संख्या का 25% के समान है । दूसरी संख्या तीसरी संख्या के एक- चौथाई के समान है । तीसरी संख्या का मान 2960 है । पहली संख्या का 25% क्या है ?

(A) 78.25

(B) 80.25

(C) 83.25

(D) 85

Answer Key-

Q-(1) Sol. (B)

Sum of the three numbers (a + b + c) = 38 × 3 = 114

Range of the data (c – a) = 31

b = a + c – 20

b = 114 – b – 20

2b = 94

b = 47

a + c = 67

c – a = 31

2c = 98

c = 49

a = 18

Q-(2) Sol. (A)

Present age of C = 85 – 7 = 78 years

Present age of B = 78 – 12 = 66 years

Present age of A = (3/11) × 66 = 18 years

Present age of A's father = 18 + 25 = 43 years

Q-(3) Sol. (C)

34967

Q-(4) Sol. (B)



Q-(5) Sol. (D)

Time = 1050/75 = 14 hours

Q-(6) Sol. (D)

Fifth number of Set-I = 621/9 = 69

Smallest number of Set-I = 61

Smallest number of Set-II = 61 + 15 = 76

Sum of 6 consecutive even numbers = 76 + 78 + 80 + 82 + 84 + 86

= 486

Required average = 486 / 6 = 81

Q-(7) Sol. (D)





Q-(8) Sol. (B)



Q-(9) Sol. (D)

Rate downstream = (6 + 1.5) = 7.5 kmph

Rate upstream = (6 – 1.5) = 4.5 kmph

According to the question,

Time = [Distance/Speed]

Required time = [{22.5/7.5} + {22.5/4.5}]

= [3 + 5]

= 8 hours

Q-(10) Sol. (C)





0 comments:

Post a comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2019-20 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.