mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CGL & MTS Quiz : General Awareness 27-02-2021

Swati Mahendras



Dear Readers,

As SSC CGL & MTS notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL & MTS  examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.



1. Ursula von der Leyen has taken charge as the President of which of the following international organizations?

A. Asian Development Bank

B. United Nations

C. World Bank

D. European Union

1. उर्सुला वॉन डेर लेयेन ने निम्नलिखित में से किस अंतर्राष्ट्रीय संगठन के अध्यक्ष के रूप में कार्यभार संभाला है?

A. एशियाई विकास बैंक

B. संयुक्त राष्ट्र

C. विश्व बैंक

D. यूरोपीय संघ

2. Kendai waterfall is situated in which district of Chhattisgarh

A. Surajpur

B. Dhamtari

C. Raipur

D. Korba

2. केंदई जलप्रपात छत्तीसगढ़ के किस जिले में स्थित है

A. सूरजपुर

B. धमतरी

C. रायपुर

D. कोरबा

3. Ursula von der Leyen has taken charge as the President of which of the following international organizations?

A. Asian Development Bank

B. United Nations

C. World Bank

D. European Union

3. उर्सुला वॉन डेर लेयेन ने निम्नलिखित अंतरराष्ट्रीय संगठनों में से किसके अध्यक्ष के रूप में कार्यभार संभाला है?

A. एशियाई विकास बैंक

B. संयुक्त राष्ट्र

C. विश्व बैंक

D. अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष

4. Which river flowing in Jharkhand is called the 'Mourning of Bengal'?

A. Damodar River

B. Mayurakshi River

C. Radhu River

D. Swarnalekha River

4. झारखंड में बहने वाली किस नदी को ‘बंगाल का शोक’ कहा जाता है?

A. दामोदर नदी

B. मयूराक्षी नदी

C. राढु नदी

D. स्वर्णलेखा नदी

5. Who led the British to enter Hazaribagh?

A. Mayo

B. Camac

C. Ripon

D. Willington

5. हजारीबाग में अंग्रेजों का प्रवेश किसके नेतृत्व में हुआ?

A. मेयो

B. कैमक

C. रिपन

D. विलिंग्टन

6. When was the Santhal Paragana Tenancy Act passed?

A. 1969

B. 1939

C. 1959

D. 1949

6. संथाल परगना काश्तकारी अधिनियम कब पारित किया गया था?

A. 1969

B. 1939

C. 1959

D. 1949

7. Patratu thermal power plant set up in Jharkhand was formed with the cooperation of which country?

A. Germany

B. United States

C. Soviet Union

D. France

7.झारखंड में स्थापित पतरातु ताप विद्युत् संयंत्र किस देश के सहयोग से बना था?

A. जर्मनी

B. यूनाइटेड स्टेट्स

C. सोवियत यूनियन

D. फ्रांस

8. Gumro and Aero are whose tributaries?

A. Brahani

B. Damodar

C. Mayurakshi

D. Swarnalekha

8. गुमरो एवं ऐरो किसकी सहायक नदियाँ हैं?

A. ब्राहाणी

B. दामोदर

C. मयूराक्षी

D. स्वर्णलेखा

9. Where does the river Sakri originate?

A. Ranchi Plateau

B. Amarkantak

C. Chota Nagpur Plateau

D. Vindhyanchal

9. सकरी नदी कहाँ से निकलती है?

A. रांची पठार

B. अमरकंटक

C. छोटा नागपुर पठार

D. विंध्यांचल

10. Which river's main stream is named Niranjan or Lilajan?

A. Damodar

B. Falgu

C. Swarnalekha

D. Mayurakshi

10. किस नदी की मुख्य धारा का नाम निरंजन या लिलाजन है?

A. दामोदर

B. फाल्गू

C. स्वर्णलेखा

D. मयूराक्षी

Answer:-

1. D

2. D

3. D

4. A

5. B

6. D

7. C

8. A

9. C

10. B

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.