mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CGL & MTS Quiz : General Awareness 22-02-2021

Swati Mahendras



Dear Readers,

As SSC CGL & MTS notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL & MTS  examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.


Q1. Why metals conduct electricity?

A. Because of low melting point

B. Because of high tensile strength

C. Because of free electrons

D. None

Q1. धातुएं विद्युत का संचालन क्यों करते हैं?

A. कम गलनांक के कारण

B. उच्च तन्यता शक्ति के कारण

C. मुक्त इलेक्ट्रॉनों के कारण

D. कोई नहीं

Q2. Which one of the following is not an insect borne disease?

A. Beri-beri

B. Kala-azar

C. Malaria

D. Dengue

Q2. निम्नलिखित में से कौन सा कीट जनित रोग नहीं है?

A. बेरी-बेरी

B. काला-अजार

C. मलेरिया

D. डेंगू

Q3. The genetically engineered ‘Golden Rice’ is rich in which of the following?

A. Vitamin-A and Vitamin B5

B. β-carotene and folic acid

C. β-carotene and iron

D. Vitamin-A and Vitamin D

Q3. आनुवंशिक इन्जीनियरिंग से बना 'गोल्डन राइस' निम्न में से किसमें समृद्ध है?

A. विटामिन-ए और विटामिन बी ५

B. β-कैरोटीन और फोलिक एसिड

C. β-कैरोटीन और लोहा

D. विटामिन-ए और विटामिन डी

Q4. Which one of the following is an example of vestigial organ in man?

A. Wisdom teeth

B. Ear muscles

C. Appendix

D. All of the above

Q4. निम्नलिखित में से कौन सा मनुष्य में वेस्टिस्टियल अंग का एक उदाहरण है?

A. बुद्धि दांत

B. कान की मांसपेशियाँ

C. अपेंडिक्स

D. उपरोक्त सभी

Q5. Which one of the following is a free living bacterium that helps in nitrogen fixation in soil?

A. Azotobacter

B. Anabaena

C. Azolla

D. None

Q5. निम्नलिखित में से कौन सा एक मुक्त जीवित जीवाणु है जो मिट्टी में नाइट्रोजन निर्धारण में मदद करता है?

A. एज़ोटोबैक्टर

B. एनाबिना

C. एजोला

D. कोई नही

Q6. The __________ exchange rate is the relative price of foreign goods in terms of domestic goods

A. Artificial

B. Nominal

C. Fixed

D. Real

Q6. ____ विनिमय दर घरेलू वस्तुओं के संदर्भ में विदेशी वस्तुओं की सापेक्ष कीमत है

A. कृत्रिम

B. नाममात्र

C. निश्चित

D. असली

Q7. ___________ is an alternative way of representing the production function.

A. The Short Run

B. The Long Run

C. Isoquant

D. Average product

Q7. ______ उत्पादन फलन का प्रतिनिधित्व करने का एक वैकल्पिक तरीका है।

A. शॉर्ट रन

B. लांग रन

C. आइसोक्विंट

D. औसत उत्पाद

Q8. In a market system, the central problems reGSrding how much and what to produce are solved through the coordination of economic activities brought about by _________ signals.

A. Supply

B. Demand

C. Price

D. Stock Market

Q8. एक बाजार प्रणाली में, केंद्रीय समस्याओं को फिर से तैयार करना है कि आर्थिक गतिविधियों के समन्वय के माध्यम से कितना और क्या उत्पादन करना है ।

A. आपूर्ति

B. मांग

C. मूल्य

D. शेयर बाजार

Q.9 who among the following was responsible for land reforms during the reign of Akbar?

A. Birbal

B. Todarmal

C. Tansena

D. Hakim Hukam

Q.9 निम्नलिखित में से अकबर के शासन काल में भूराजस्व सुधारों के कौन उत्तरदायी था?

A. बीरबल

B. टोडरमल

C. तानसेन

D. हकीम हुकम

Q.10 which of the following was known as the Puja Bhavan built by Akbar?

A. Diwan-i-khas

B. Diwan-i-Bandgan

C. Diwan-i-Barid

D. Ibadatkhana

Q.10 निम्नांकित में से अकबर द्वारा बनवाया गया पूजा भवन को किस नाम से जाना जाता था?

A. दीवान-ए-खास

B. दीवान-ए-बन्द्गान

C. दीवान-ए-बरीद

D. इबादतखाना

Answer-

1. C

2. A

3. C

4. D

5. A

6. D

7. C

8. C

9. B

10. D



0 comments:

Post a comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2019-20 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.