mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CGL & MTS Quiz : General Awareness 21-02-2021

Swati Mahendras



Dear Readers,

As SSC CGL & MTS notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL & MTS  examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.

1. Which of the following is our national tree?

A. Ashok Tree

B. Banyan Tree

C. Peepal Tree

D. B & C Both

1. निम्नलिखित में से हमारा राजकीय वृक्ष कौन सा है?

A. अशोक

B. बरगद

C. पीपल

D. B & C दोनों

2. In our Constitution, Census is included in:

A. State list

B. Union list

C. Concurrent list

D. None of Above

2. हमारे संविधान में, जनगणना किस सूची का विषय है?

A. राज्य सूची

B. संघ सूची

C. समवर्ती सूची

D. कोई नहीं

3. A financial Emergency can be declared by:

A. Article 312

B. Article 370

C. Article 356

D. Article 360

3. किसके अनुसार वित्तीय आपातकाल की घोषणा की जा सकती है?

A. अनुच्छेद 312

B. अनुच्छेद 370

C. अनुच्छेद 356

D. अनुच्छेद 360

4. Which of the following articles relates to the appointment of the Prime Minister and other ministers?

A. Article 76

B. Article 79

C. Article 75

D. Article 72

4. निम्नलिखित में से कौन सा अनुच्छेद प्रधानमंत्री और अन्य मंत्रियों की नियुक्ति से संबंधित है?

A. अनुच्छेद 76

B. अनुच्छेद 79

C. अनुच्छेद 75

D. अनुच्छेद 72

5. The Supreme Court at present contains the following Number of Judges?

A. 25 judges

B. 31 judges

C. 34 judges

D. 30 judges

5. वर्तमान में उच्चतम न्यायालय में न्यायाधीशों की संख्या कितनी है?

A. 25 जज

B. 31 जज

C. 34 जज

D. 30 जज

6. Which of the following are the powers of the Supreme Court?

A. Original and Appellate Jurisdiction

B. Appointment of ad-hoc judges

C. Judicial review

D. All the above

6. सर्वोच्च न्यायालय की शक्तियाँ निम्नलिखित में से कौन सी हैं?

A. प्रारम्भिक अधिकारिता

B. तदर्थ न्यायाधीश की नियुक्ति

C. न्यायिक समीक्षा

D. सभी सही

7. Which state Chief Minister has launched Gram Darshan?

A. J &K

B. Gujarat

C. Madhya Pradesh

D. Haryana

7. किस राज्य के मुख्यमंत्री ने ग्राम दर्शन का शुभारंभ किया है?

A. J &K

B. Gujarat

C. Madhya Pradesh

D. Haryana

8. How many individuals have been conferred with the Right Livelihood Award 2020?

A. 5

B. 6

C. 4

D. 9

8. कितने व्यक्तियों को राइट लाइवहुड अवार्ड 2020 से सम्मानित किया गया है?

A. 5

B. 6

C. 4

D. 9

9. Who among the following was the Mughal ruler who condemned the Sati system?

A. Akbar

B. Babur

C. Jahangir

D. None

9. निम्न में से सती प्रथा की भर्सना करने वाला मुग़ल शासक कौन था?

A. अकबर

B. बाबर

C. जहाँगीर

D. कोई नही

10. After which of the following wars, the foundation of the Mughal dynasty took place in India?

A. Battle of Haldighati

B. 1st Battle of Panipat

C. 2nd Battle of Panipat

D. Battle of Taalicoat

10. निम्नलिखित में से किस युद्ध के बाद भारत में मुग़ल वंश की नीव पड़ी?

A. हल्दीघाटी का युद्ध

B. पानीपत का प्रथम युद्ध

C. पानीपत का दूसरा युद्ध

D. तालीकोट का युद्ध

Answer:-

1. A

2. B

3. D

4. C

5. C

6. D

7. D

8. C

9. A

10. B

0 comments:

Post a comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2019-20 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.