mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CGL Quiz : General Awareness 13-01-2021

Swati Mahendras






Dear Readers,

As SSC CGL notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.

1. India is going to build its longest river bridge. Which two places will it connect? 

A. Dhubri and Phulbari 

B. Cherapunji and Tura 

C. Shillong and Tura 

D. Shillong and Cherapunji 

1. भारत अपना सबसे लंबा नदी पुल बनाने जा रहा है। यह किन दो स्थानों को जोड़ेगा? 

A. धुबरी और फूलबाड़ी 

B. चेरापूंजी और तुरा 

C. शिलांग और तुरा 

D. शिलांग और चेरापूंजी 

2. The Pullela Gopichand Academy trains- 

A. tennis players 

B. badminton players 

C. wrestlers 

D. cricketers 

2. पुलेला गोपीचंद अकादमी में प्रशिक्षण दिया जाता है - 

A. टेनिस खिलाड़ीयों को 

B. बैडमिंटन खिलाड़ीयों को 

C. पहलवानो को 

D. क्रिकेट खिलाड़ीयों को 

3. In which year was the National Culture Fund created as a Trust? 

A. 1996 

B. 1999 

C. 2002 

D. 2010 

3. राष्ट्रीय संस्कृति निधि (NCF) किस वर्ष ट्रस्ट के रूप में बनाया गया था? 

A. 1996 

B. 1999 

C. 2002 

D. 2010 

4. Water, foam, dry powder & wet chemical are type’s of__________. 

A. Fire extinguishers 

B. Detergents 

C. Shampoos 

D. Vitamin Supplements 

4. पानी, झाग, सूखा पाउडर और गीला रसायन, __________ के प्रकार हैं। 

A. अग्निशमक 

B. डिटर्जेंट 

C. शैंपू 

D. विटामिन अनुपूरक 

5. Hemoglobin is a protein inside red blood cells, carries_________. 

A. Oxygen 

B. Carbon di-oxide 

C. Nitrogen 

D. Ozone 

5. हीमोग्लोबिन लाल रक्त कोशिकाओं के अंदर एक प्रोटीन होता है जो वाहक है- 

A. ऑक्सीजन का 

B. कार्बन डी-ऑक्साइड का 

C. नाइट्रोजन का 

D. ओजोन का 

6. India is predicted to reach what global ranking by 2024 in the Global Aviation market? 

A. 3 

B. 4 

C. 7 

D. 5 

6. भारत को वैश्विक विमानन बाजार में 2024 तक कौन सी वैश्विक रैंकिंग तक पहुंचने की भविष्यवाणी की गई है? 

A. 3 

B. 4 

C. 7 

D. 5 

7. Which of the following is an instrument of the monetary policy of the Reserve Bank of India? 

A. Public Debt 

B. Tax Rate 

C. Government Expenditure 

D. Repo Rate 

7. निम्नलिखित में से कौन भारतीय रिजर्व बैंक की मौद्रिक नीति का एक साधन है? 

A. सार्वजनिक ऋण 

B. कर की दर 

C. सरकारी व्यय 

D. रेपो दर 

8. What is the term used to refer to the process of conversion of water vapor back to water? 

A. Condensation 

B. Evaporation 

C. Freezing 

D. Sublimation 

8. जल वाष्प के पुनः जल में परिवर्तित होने की प्रक्रिया के लिए किस शब्द का उपयोग किया जाता है? 

A. संघनन 

B. वाष्पीकरण 

C. जमना 

D. उर्ध्वपातन 

9. Which of the following is the national fruit of India? 

A. Mangroov Indica 

B. Mongoose Indica 

C. Marvelous Indica 

D. Mangifera Indica 

9. निम्नलिखित में से कौन भारत का राष्ट्रीय फल है? 

A. मैंग्रोव इंडिका 

B. मैन्गूस इंडिका 

C. मार्वलस इंडिका 

D. मैंगिफेरा इंडिका 

10. Which of the following states has the highest life expectancy at birth? 

A. Andhra Pradesh 

B. Jammu and Kashmir 

C. Himachal Pradesh 

D. Kerala 

10. निम्न में से किस राज्य में जन्म के समय सबसे अधिक जीवन प्रत्याशा है? 

A. आंध्र प्रदेश 

B. जम्मू और कश्मीर 

C. हिमाचल प्रदेश 

D. केरल 

Answer- 

1. A 

2. B 

3. A 

4. A 

5. A 

6. A 

7. D 

8. A 

9. D 

10. D 

0 comments:

Post a comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2019-20 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.