mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CPO Quiz : General Awareness 17-10-2020

Swati Mahendras


 Dear Readers,

As SSC CPO notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of the quizzes are based on the latest pattern of the SSC CPO examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination. 

Q.1 Which among the following is not a fish? 

A. Whale 

B. Shark 

C. Cuttle fish 

D. None of the above 

Q.1 निम्नलिखित में से कौन एक मछली नहीं है? 

A. स्टार-फिश 

B. शार्क 

C. कटल फिश 

D. उपरोक्त में से कोई नहीं 

Q.2. Parkinson’s disease is related to- 

A. Heart 

B. Brain 

C. Intestine 

D. Kidney 

Q.2 पार्किंसंस रोग रोग किससे संबंधित है? 

A. हृदय 

B. मस्तिष्क 

C. आंत 

D. वृक्क 

Q.3. Which of the following is a non-infectious disease? 

A. Malaria 

B. Diabetes 

C. Tuberculosis 

D. AIDS 

Q.3. निम्न में कौन एक गैर-संक्रामक रोग है? 

A. मलेरिया 

B. मधुमेह 

C. क्षय रोग 

D. एड्स 

Q.4-Typhoide is a disease of- 

A. Kidney 

B. Liver 

C. Pancreas 

D. Small intestine 

Q.4-टाइफाइड की बीमारी है- 

A. वृक्क 

B. यकृत 

C. अग्न्याशय 

D. छोटी आंत 

Q.5 Haemophilia is a- 

A. Infected disease 

B. Non-Infected Disease 

C. Genetic Disease 

D. Shigella 

Q.5 हीमोफिलिया रोग है - 

A. संक्रामक बीमारी 

B. गैर संक्रामक बीमारी 

C. आनुवंशिक रोग 

D. शिगेला 

Q.6- Which of the following is correctly matched? 

A. Leprosy- Macrobacterium Lapory 

B. AIDS- Salmonalatyphy 

C. Malaria- HIV 

D. Elephantiasis- Protozoan 

Q.6- निम्नलिखित में से कौन सही सुमेलित है? 

A. कुष्ठ रोग - मैक्रोबैक्टीरियम लैपोरी 

B. एड्स- साल्मोनलैटीफी 

C. मलेरिया- एच.आई.वी. 

D. एलिफेंटियासिस- प्रोटोजोआ 

Q.-7. Who discovered Polio vaccine? 

A. Robbert Hooke 

B. John E. Salk 

C. Batting 

D. Thomson 

Q.7 पोलियो वैक्सीन की खोज किसने की थी? 

A. रॉबर्ट हूक 

B. जॉन ई. साल्क 

C. बैटिंग 

D. थॉमसन 

Q.8. ELISA test is done to identify which disease? 

A. Tuberculosis 

B. Pellagra 

C. AIDS 

D. Typhoid 

Q.8 एलिसा परीक्षण किस रोग की पहचान के लिए किया जाता है? 

A. क्षय रोग 

B. पेलाग्रा 

C. एड्स 

D. टाइफाइड 

Q.9 Which group of vitamins found in Maize? 

A. Vitamin-A, B and C 

B. Vitamin –A, C and E 

C. Vitamin-B, C and K 

D. All of the above 

Q.9. मक्का में विटामिन का कौन सा समूह पाया जाता है? 

A. विटामिन- A, B और C 

B. विटामिन - A, C और E 

C. विटामिन- B, C और K 

D. उपरोक्त सभी 

Q.10 Which of the following classes has largest number of animals? 

A. Mammals 

B. Pisces 

C. Insects 

D. Reptile 

Q.10 निम्न में से किस वर्ग में जीवों की संख्या सबसे अधिक है? 

A. स्तनधारी 

B. मछली 

C. कीट 

D. सरीसृप 

Answer- 

1. C 

2. C 

3. B 

4. D 

5. C 

6. A 

7. B 

8. D 

9. B 

10. D

0 comments:

Post a comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.