mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CPO Quiz : General Awareness 20-09-2020

Swati Mahendras


Dear Readers,

As SSC CPO notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of the quizzes are based on the latest pattern of the SSC CPO examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.


1. In which market form, a market or industry is dominated by a few firms? 

A. Perfect Competition 

B. Monopoly 

C. Oligopoly 

D. Monopolistic 

1. किस मार्केट फॉर्म में किसी मार्केट या इंडस्ट्री में कुछ फर्मों का बोलबाला है? 

A. परफेक्ट प्रतियोगिता 

B. एकाधिकार 

C. ओलिगोपॉली 

D. एकाधिकारी 

2. Which amongst the following is not a component of monetary policy in India? 

A. Repo rate 

B. Moral suasion 

C. Credit Rationing 

D. Public Debt 

2. भारत में मौद्रिक नीति का एक घटक नहीं है? 

A. फिर से पोरना 

B. नैतिक सूइष 

C. क्रेडिट राशनिंग 

D. सार्वजनिक ऋण 

3. Which one of the following is not an instrument of credit control in India? 

A. Rationing of credit 

B. Direct Action 

C. Open Market operations 

D. Variable cost reserve ratios 

3. निम्नलिखित में से कौन सा भारत में ऋण नियंत्रण का साधन नहीं है? 

A. ऋण की राशनिंग 

B. सीधी कार्रवाई 

C. ओपन मार्केट ऑपरेशंस 

D. परिवर्तनीय लागत आरक्षित अनुपात 

4. Which among the following is an example of micro-economic variable? 

A. National Income 

B. Aggregate Supply 

C. Employment 

D. Consumer’s Equilibrium 

4. निम्नलिखित में से कौन सा सूक्ष्म आर्थिक चर का एक उदाहरण है? 

A. राष्ट्रीय आय 

B. कुल आपूर्ति 

C. रोजगार 

D. उपभोक्ता का संतुलन 

5. Which of the following rate is charged by banks to their most credit worthy customers? 

A. Prime Lending Rate 

B. Statutory Liquidity Rate 

C. Bank Rate 

D. Repo Rate 

5. निम्नलिखित दर में से कौन सा बैंकों द्वारा अपने सबसे क्रेडिट योग्य ग्राहकों के लिए चार्ज किया जाता है? 

A. प्राइम लेंडिंग रेट 

B. वैधानिक तरलता दर 

C. बैंक दर 

D. रेपो रेट 

6. Medium term loans are provided for a period of _____. 

A. 1 year to 2 years 

B. 15 months to 3 years 

C. 15 months to 4 years 

D. 1 year to 3 years 

6. मध्यम अवधि के ऋण ______ की अवधि के लिए प्रदान किए जाते हैं। 

A. 1 वर्ष से 2 वर्ष 

B. 15 महीने से 3 साल 

C. 15 महीने से 4 साल 

D. 1 वर्ष से 3 वर्ष 

7. Which state government will develop an "organic corridor" that will pass through 13 districts and assist in keeping the Ganga clean?

A. Jharkhand

B. Bihar

C. West Bengal

D. Uttar Pradesh

7. कौन सा राज्य सरकार एक "जैविक गलियारा विकसित करेगी जो 13 जिलों से गुजरेगा और गंगा को स्वच्छ रखने में सहायता करेगा?

A. झारखंड 

B. बिहार 

C. पश्चिम बंगाल 

D. उत्तर प्रदेश 

8. Which city will host the India Pharma & India Medical Device 2020 conference? 

A. New Delhi

B. Gandhinagar

C. Bengaluru

D. Pune

8. इंडिया फार्मा एंड इंडिया मेडिकल डिवाइस 2020 सम्मेलन की मेजबानी कौन सा शहर करेगा? 

A. नई दिल्ली 

B. गांधीनगर 

C. बेंगलुरू 

D. पुणे 

9. Who has won the prestigious International Women of Courage Award 2020? 

A. Aura Elena

B. Aiman Umarova

C. Aliyah Khalaf

D. Jalila Haider

9. प्रतिष्ठित इंटरनेशनल वुमन ऑफ साहस पुरस्कार 2020 किसने जीता है? 

A. आभा ऐलेना 

B. ऐमान उमरोवा 

C. अलीय्या खलीफ 

D. जलीला हैदर 

10. Which state has launched the Mukhyamantri Dal Bhat Yojna (MDBY)? 

A. Bihar

B. Gujarat

C. Chhattisgarh

D. Jharkhand

10. किस राज्य ने मुख्यमंत्री दल भट योजना (एमडीबीवाई) शुरू की है? 

A. बिहार 

B. गुजरात 

C. छत्तीसगढ़ 

D. झारखंड 

Answer-

1. C

2. D

3. D

4. D 

5. A

6. D

7. B

8. B

9. D

10. D










0 comments:

Post a comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.